Пердета над радиатор

Идеи за пердета за прозорци с радиатор

За много хора е предизвикателство да решат дали искат пердето им да е късо или дълго за прозорци под, които имат радиатори за отопление. Съобразявайки се с разположението и размера на прозореца, повечето клиенти прибягват и към нестандартни решения. Общото при всички е, че не могат да си представят как точно ще изглежда на техния прозорец.

Не се притеснявайте, ще ви помогнем да изберете перфектните пердета за вашите прозорци с радиатори!

В тази статия ще разгледаме няколко идеи и съвета, които ще ви помогнат да изберете пердета, стилни и красиви, но също така и функционални, още повече, ако под прозореца имате радиатор.

КЪСИ ПЕРДЕТА

Късите пердета са идеален избор, когато под прозореца има радиатор. Те позволяват на топлия въздух да циркулира свободно из стаята. Те не се влачат по пода, така че е по-малко вероятно да се замърсят с прах и мръсотия, затова се лесни за почистване и поддръжка. Освен това, късите пердета придават модерен и изчистен вид на помещението. Добре е да избягвате тежките материи и дръзките цветове, ако възнамерявате да окачите пердета с дължина до перваза на прозореца. Ето няколко варианта за къси пердета:

  • Римски щори. Практични и стилни, тези пердета могат да бъдат изработени от различни материи и цветове, които да допълват интериора ви. Те се вдигат и спускат лесно с помощта на шнур или верига и не пречат на топлинния поток от радиатора.
  • Щори тип „ден и нощ“. Щорите „ден и нощ“ са чудесен вариант, ако искате да контролирате количеството светлина, което влиза в стаята. Състоят се от два слоя плат – плътен и прозрачен, които можете да регулирате и да контролирате светлината. Покриват изцяло рамката на прозореца и не пречат на радиатора под прозореца ви изобщо.
  • Къси ефирни пердета/воал. При покупка на къси пердета, обърнете внимание на размерите. Измерете внимателно пространството, преди да закупите ефирни пердета. Уверете се, че пердетата са достатъчно широки, за да покриват целия прозорец, и достатъчно дълги. Добре е късите пердета да са около 10 см над радиатора.

ДЪЛГИ ПЕРДЕТА

Ако предпочитате дълги пердета, няма нужда да се отказвате от тях само защото под прозореца има радиатор. Дългите пердета могат да добавят нотка на елегантност и уют във всяка стая стига да знаете как да ги използвате, за да бъдат напълно функционални при употреба. Ето няколко идеи или съвета как да използвате дългите пердета:

  • Две отделни пердета. Може да изберете да окачите две отделни пердета, които да се събират от двете страни на прозореца, когато са отворени.  Така разположени пердетата ще позволят  на топлината от радиатора да се разпространява свободно из стаята. Те също могат да останат в неподвижно състояние като декоративен акцент.
  • Цяло дълго перде. Може да изберете да си да си сложите едно цяло дълго перде, което после да захващате със щипки да не се допира на радиатора. Това ще предотврати задържането на топлината зад плата и ще подобри ефективността на отоплението.
  • Тънки материи.  Ако сте избрали да си сложите дълги пердета на прозорците с радиатор, задължително материята, от която са изработени трябва да бъде тънка и ефирна, така че да позволяват на топлината да преминава през тях.

КОМБИНИРАНИ РЕШЕНИЯ

Не е необходимо да се ограничавате само с къси или дълги пердета. Комбинацията от различни видове може да бъде интересна идея. Ако радиаторите не са под всички прозорци в помещението, можете да приложите по-нестандартен подход и да комбинирате различни типове оформления. По този начин имате възможност да съчетаете дълги завеси или пердета за част от прозорците, а за тези с радиатор под тях да изберете щори.

Двуслойни пердета – поставете къси пердета или щори като основен слой и добавете дълги, тънки завеси като втори слой. Това ви дава възможност да контролирате светлината и топлината, а и така създавате по-сложен и интересен визуален ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *