С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание. На историческия площад „20-ти април“ с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха представителните роти на Асеновградския гарнизон, които бяха поздравени от министъра на отбраната Атанас Запрянов. В официалното си слово заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова заяви: „В историята на всеки народ има събития, които са паметни, преломни. Събития, които по думите на Левски обръщат времето. Такова събитие в българската история е Априлското въстание. Априлската епопея бе дързък и непоколебим избор на българския народ, избор за свобода и развитие, собствена държава, човешко и национално достойнство“, заяви Росица Кирова. Утре тържествата по повод 148-ата годишнина от Априлската епопея продължават в местността Оборище, където е взето съдбовното решение за въстание.

Автор: Невена Петрова – кор. на БНР в Пазарджик – Източник : https://bnr.bg/post/101985297/s-nacionalen-miting-zara-v-panagurishte-be-otbelazana-148-ata-godishnina-ot-aprilskoto-vastanie

Велики четвъртък е!

Днес е Велики четвъртък – поредният ден от Страстната седмица, през която православните християни по целия свят съпреживяват последните дни от земния живот на Иисус Христос.  Програмата на църковните богослужения на днешния ден е наситена и пресъздава редица значими събития, свързани с изкупителното дело на Спасителя за човечеството. С песнопения и евангелски четива Църквата напомня как Христос умил нозете на апостолите, за Тайната вечеря, за молитвата му в Гетсиманската градина, как бил предаден на съд и за страданията му на Кръста, спасителни за хората.  Врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на Светия Синод, разказва: „Господ показа велико смирение! Този, който беше творец на видимия и невидимия свят, след като постави началото на тайнството Евхаристия, ще бъде поруган, оплюван, осъден и ще се възкачва към Голгота за своето спасително дело за всички човеци – проливане на Неговата пречиста кръв върху Кръстното дърво, с която да ни изкупи и да ни направи отново чеда Божии и наследници на вечния живот. Трябва много добре да осмислим това, за да имаме подготовката, чрез тези богослужебни последования, за едно правилно и истинско посрещане на празника на празниците – Възкресение Христово, Великден“.

Автор: Ива Антонова – кор. на БНР във Враца – Източник : https://bnr.bg/post/101985317/veliki-chetvartak-e

Всенародно поклонение събор ще се състои в местността Оборище

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова ще участва във всенародното поклонение – събор до паметника в историческата местност Оборище от 11:30 часа. Кирова ще произнесе слово и ще положи венец след тържествения молебен водосвет.Всенародното поклонение – събор на местността Оборище ще продължи пред хижа „Оборище“ с народно веселие от 12:30 часа, с участието на Ивана и Иван Дякови. Извозването на гражданите до местността „Оборище“ ще става от Автогара Панагюрище от 09:00 ч. през интервали за пълен автобус. Събитията, посветени на 148-та годишнината от избухването на Априлското въстание, са част от общинската програма на Панагюрище на тържествата за отбелязване на 148 години Априлска епопея.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101985325/vsenarodno-poklonenie-sabor-v-mestnostta-oborishte

Възстановиха движението при 16-и км на АМ "Струма"

Движението при 16-ти км на АМ „Струма“ в посока София е възстановено, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. И двете ленти вече са отворени за движение, за да могат шофьорите да пътуват без ограничения за предстоящите почивни дни за Великден и Гергьовден. Изкопани са земните маси до стабилна основа, направени са отводнителни окопи над засегнатия участък и дренажни ребра по продължение на откоса. Предстои да бъде възложено изготвянето на технически проект за възстановяване на отводняването и укрепване на стените в участъка при 16-и км на магистралата в посока София. Целта е дейностите да се  изпълнят в настоящия строителен сезон, допълват от АПИ. На 28 април една от подпорните стени се срути, а движението на тежкотоварни автомобили беше ограничено.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101985359/vazstanoviha-dvijenieto-pri-16-ti-km-na-am-struma

България е с 8 медала на провелата се 41-ва Балканска олимпиада по математика

България е с осем медала – два златни, два сребърни и четири бронзови, на провелата се край Варна в курорта „Слънчев ден“ 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от 22 страни. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич от Математическата гимназия във Варна и на Марин Христов от СМГ. България е трета в отборното класиране след Турция и Румъния. Гости на официалното награждаване бяха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, кметът на Варна Благомир Коцев, началникът на РУО д-р Ирена Радева. Професор Галин Цоков каза, че спечелените от българските участници 8 медала са един добър старт за олимпийските ни отбори. Същевременно обаче има и други ученици, които не могат да постигнат добри резултати. „Ножицата в нашата образователна система е твърде отворена и наред с такива много талантливи и даровити деца, имаме и ученици, които не са така достатъчно мотивиране. Дори има и на външните оценявания, особено след 7- клас, деца, които не се явяват и получават служебни нули или пък получават слаби оценки. Същото важи и за матурите. Това, което и в момента се случва в българските училища, е изграждането на концепцията и създаването на STEM центрове. Ние ще се опитаме да направим външното оценяване сега за 10-и клас задачите, включително по математика, да бъдат по практически ориентирани, като по този начин учениците да се мотивират при тяхното решаване. Ако даде добър резултат за 10-и клас, догодина такива задачи ще бъдат изпробвани и след 7-и и след 4-то клас“, посочи проф. Цоков.

Автор: Даниела Стойнова – кор. на БНР във Варна – Източник : https://bnr.bg/post/101985291/balgaria-e-s-8-medala-na-provelata-se-41-va-balkanska-olimpiada-po-matematika

Премиерът отива в Париж за срещата на Съвета на ОИСР

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев заминава днес за Париж, където ще участва в Срещата на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на ниво министри, която тази година се председателства от Япония. Това съобщиха от правителствения пресцентър. Премиерът ще направи изказване в първото пленарно заседание, в рамките на което ще бъде дискутирано постигането на устойчива, приобщаваща икономика и общество, както и разработване на политики по отношение на общите предизвикателства. В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия. 

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101985367/premierat-otiva-v-parij-za-sreshtata-na-saveta-na-oisr

Децата могат да боядисват великденски яйца с кауза на пл. "Св. Неделя" в София

За шеста поредна година на Велики четвъртък Софийската митрополия организира от 11:00 часа днес традиционното боядисване на великденски яйца на пл.“Св. Неделя“ в София. В ритуала ще се включат деца от столичните училища и детски градини. Празникът ще продължи с литийно шествие от площада до храма „Света София“. Велина Тонева, директор на Енорийски център към храм „Рождество Христово“ и сътрудник на белоградчишкия епископ Поликарп по социално образователни и доброволчески инициативи обясни: „Софийска Света митрополия и организациите, които го организираме, са осигурили абсолютно всичко. Трябва родителите просто да доведат децата си, да бъдат с добро настроение и с желание да се поизцапат малко с кауза, защото всички 1000 яйца, които ние ще боядисаме в този ден, после лично ще ги занесем при служещите в болничните заведения, които избутаха много през последните години. Когато приключим с боядисването на яйцата, ще оставим една кошничка яйчица при гроба на Негово Светейшество и с дечицата ще потеглим в едно литийно шествие до храм „Света София – премъдрост божия“, където ще ни очакват свещениците, които ще приемат яйцата, ще поздравят децата, ще ги благословят, ще им дадат и по един малък подарък, който ще им бъде спомен от този ден. При дъждовно време традиция ще бъде пресъздадена в Ларгото, а празничната лития няма да се състои. Още една инициатива на днешния велики четвъртък – от 11.00 до 14.00,  в градината „Кристал“, Столичната община организира благотворителен Великденски базар с участието на деца и възрастни хора от заведения за социални услуги на територията на София.

Автор: Надежда Николова – Източник : https://bnr.bg/post/101985364/decata-mogat-da-boadisvat-velikdenski-aica-s-kauza-na-plsv-nedela-v-sofia