Красиви стъпала – 6 лесни стъпки, с които да постигнете това!

Външният вид на краката често е пренебрегван в личната ни грижата за тялото. Честите проблеми като напукани пета, врастнали нокти или пък гъбични инфекции по ноктите на краката ни, правят краката ни да изглеждат неподдържани и причиняват болка и умора. За да се радвате на красиви и здрави стъпала, не е нужно да отделяте много време и пари. Ето 6 лесни съвета, които можете да следвате:

1. РЕДОВНО ИЛИ ЕЖЕДНЕВНО ПОЧИСТВАНЕ НА КРАКАТА

почистване на крака

Измиването и почистването на краката всеки ден е ключово за здрави и красиви крака. Кожата около петите е суха и по-дебела, склонна за напукване, затова редовното премахване на мъртвата кожа е много важно за постигане на мека и гладка кожа в тази област. Използването на скраб или мека четка за четка за пилиг, може да се прави няколко пъти седмично. Така ще подготвите кожата там за по-добро абсорбиране на последващата хидратация.

2. ХИДРАТИРАНЕ НА КОЖАТА НА ПЕТИТЕ

Хидратирането на кожата на петите е изключително важно за поддържане на здрави и гладки крака.  След измиване внимателно подсушете краката, кожата трябва да бъде напълно суха преди нанасяне на овлажнителите. Използвайте специален крем или лосион за крака, който е богат на овлажняващи съставки като масла или урея. Може да ги нанасяте всеки ден, така ще поддържате кожата на петите мека и хидратирана. Избягвате обаче, прекомерното овлажняване между пръстите на краката, тъй като това може да създаде влажна среда, която е идеална за развитието на гъбички и инфекции.

3. ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ГЪБИЧКИТЕ ПО НОКТИТЕ

ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ГЪБИЧКИТЕ ПО НОКТИТЕ

Гъбичките по ноктите могат да предизвикат неприятен вид на ноктите и дискомфорт. Те  могат да бъдат упорити и народната медицина не винаги е ефективна за трайното им премахване. Ако сте предразположени за поява на гъбички по ноктите или вече сте били засегнати, използвайте специални антимикотични кремове или лакове, които са предназначени за лечение на гъбички. Носете чисти чорапи, дишащи обувки и редовно почиствайте краката си.

4. ВРАСТНАЛИТЕ НОКТИ

Често врастналите нокти могат да бъдат причинени от неправилно рязане, затова поддържайте ноктите на краката си къси и прави. Не ги режете твърде къси или твърде близо до кожата, за да избегнете враснали нокти. Изберете обувки и чорапи, които няма да ви стягат и ще са удобни за стъпалата ви.

5. НОСЕТЕ УДОБНИ ОБУВКИ

Избягвайте тесните обувки с високи токчета, които могат да причинят мазоли, подуване и болка, особено ако ви се налага да стоите с тях или да вървите дълго време. Избирайте обувки от естествени материи като кожа или текстил, които дават добра опора на стъпалата. Носете  дишащи обувки или сандали, които позволяват на краката ви да дишат, така ще предотвратите натрупването на влага, което може да предизвика гъбички или лоша миризма.

6. ДОМАШНИ СРЕДСТВА ЗА КРАСИВИ КРАКА И СТЪПАЛА

В грижата за кожата на краката при домашни условия, може да заложите на естествени продукти като зехтина, меда и лимона. Масажирайте със зехтин почистените си и добре подсушени крака преди лягане. Зехтинът е богат на витамини и мазнини, които помагат за хидратацията.

Медът е известен със своите антибактериални и подхранващи свойства. Смесете малко мед с олио от зехтин и нанесете върху кожата на краката, като масажирате нежно. Оставете за около 20 минути и след това изплакнете с топла вода. Този терапевтичен процес ще помогне за успокояване на уморената кожа на краката и ще я направи по-мека.

Можете да смесите зехтин, мед и малко свеж сок от лимон за комплексна грижа за краката. Нанесете тази смес на краката си, оставете за няколко минути и след това изплакнете с топла вода. Тази комбинация ще хидратира, успокои и подхранва кожата на краката ви.

Д-р Цветомила Дудевска: У нас няма регистър на пациентите с астма. Предполагаме, че са около 15% от населението

Белодробната болница в Троян организира за трета поредна  година  безплатни профилактични прегледи  за пациенти, които са в риск от астма, както и за такива, които вече са диагностицирани със заболяването. Предвидени са също обучения за общопрактикуващи лекари, които биха искали да обогатят знанията си по отношение на съвременната терапия на бронхиалната астма.

„Прегледите ще се извършват от седми до десети май в приемно-консултативните кабинети на болницата. Не е необходимо предварително записване„, обясни пред БНР управителят на болницата д-р Цветомила Дудевска.

„Ако времето е хубаво, белодробната лаборатория ще работи с апаратурата си на двора, така че дори преминаващи граждани на община Троян да могат да се възползват от безплатна спирометрия – изследване на дишането. То е особено важно за пациенти, които пушат. Пациентите, които имат оплаквания, ще имат възможност да се възползват и от образно изследване на белия дроб, лабораторни и мокробиологични изследвания“.

На 9 май ще проведем обучение на пациенти, които вече са с астма по отношение на използването на инхалаторните средства, обясни тя.

В България все още няма единен регистър на пациентите с астма, посочи д-р Дудевска.

„Предполагаме, че около 15% от населението е засегнато“.

Д-р Дудевска посочи факторите за развитие на заболяването.

„Ние живеем в един много индустриализиран свят. Значение има унаследяването. Пушенето е сериозен рисков фактор. При пушачите симптомите на астма се развиват по-често и по-рано. Майките, които са пушили, раждат деца с по-висок риск от развитие на астма“.

Основното оплакване е затрудненото дишане и свиренето в гърдите, обясни специалистът и посъветва да се потърси медицинска помощ, ако човек се задъхва при извършване на обичайните си дейности. При наличието на наследствен фактор също се препоръчва профилактичен преглед.

Има ръст на пневмониите, отчете още д-р Цветомила Дудевска.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101986981/d-r-cvetomila-dudevska

Доц. Николай Мехтеров: Продължителността на живота при много онкологични заболявания се е подобрила

Продължителността на живота при много онкологични заболявания се е подобрила в пъти. Това заяви пред БНР доц. Николай Мехтеров, катедра „Медицинска биология“ в МУ – Пловдив.

При някои пациенти са стигнали на етап хронично състояние„.
Той е ръководител на един от успешните проекти, отличен от фонд „Научни изследавания“ в областта на медицината. Постигнатите от екипа му резултати са стъпка към по-задълбочено знание относно карцинома на устната кухина.

„Проектът е свързан с установяване на персонализиран молекулен профил и промени на молекулно ниво при тумори в устната кухина. Изследвахме нови биомаркери“.

Процентът на новопоявилите се онкологични заболявания нараства, посочи той.

„Предполагам, че е свързано с начина ни на живот“.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101987252/doc-nikolai-mehterov

Перфектната формула за баланс във всекидневието ни е 3×8

След двата големи християнски празника в едно Великден и Гергьовден е време отново да пренастроим себе си към обичайния работен ритъм. Вероятно някои от нас по време на тези празници са планирали и други – лятната семейна отпуска например.

Какъв е добрият баланс между делници и празници, за да не се налага да си почиваме и от празниците и дълго да се пренастройваме за делниците – в предаването „Ритъмът на столицата“ по темата говорим с психолога Ина Антонова.

В българската народопсихология съществува едно много странно изказване, за мен паразит: „Тежки празници“. Но кое ги прави „тежки“? – самите ние и нашите очаквания към празниците, посочи психологът.

„Било то преяждане, препиване, лежане и седене на едно място, прекаляване с каквото и да е, всичко това сваля тонуса ни и превръща празниците наистина в тежки“, поясни Ина Антонова.

Според експерта, друг феномен, който прави празниците тежки са неразбориите между роднините, които се случват по това време.

„За мен всички дни трябва да са еднакви, защото нарушавайки своя ритъм в някакви “тежки“ празници, ние влизаме във психози. След целия стрес от подготовката, идваме в празниците изключително негативни, с някакви очаквания, прогнози, режисури, които сме създали в главите си и след това излизаме от  тях изключително разочаровани“, каза още психологът.

Често чуваме израза „трябва да си почина от празниците“, а това състояние според експерта не зависи с кого сме се срещали. Когато не сме запазили своя ежедневен ритъм, ние вече търсим виновник, разкри Антонова.

Тя посочи, че удължаването на съня, доспиването през празници и почивни дни, като фактори, които разстройват биохимията ни и могат да доведат до повишаване на теглото, умора, затруднения в движението – не се грижим за организма си, както подобава за нещо ценно.

Ако сънят не ни достига, наваксване няма. Това означава, че самите ние се лишаваме от него, посочи експертът, давайки пример с късното лягане и ранно ставане пет дни в седмицата.

„Хормоните на съня се освобождават около 21 часа, което означава, че между 22 и 23 часа, трябва да сме заспали на всяка цена. Ако вкараме в правилна ритмика храненето, хидратацията и спането, празниците няма да разстройват по никакъв начин циркадния ни ритъм, ние ще сме в съвършена форма и  никой няма да ни е виновен. Но тук говорим за отговорност, можем ли да поемем отговорност за себе си?

Балансът между работното ежедневие и почивката можем да потърсим в тези 24 часа, с които всички разполагаме. Тези 24 часа могат да бъдат разпределени абсолютно балансирано, твърди Ива Антонова.

„Когато казвам балансирано, перфектната формула е 3×8: 8 часа сън, 8 часа работа, 8 часа почивка. Ние имаме 24 часа“, посочи псхихологът, за да не се забравя.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101987399/ot-praznici-kam-delnici-kak-da-namerim-balansa

4,3 млн. европейци се заразяват всяка година с допълнителна инфекция в болница

Всяка година над 4 милиона пациенти в Европа се заразяват с поне една допълнителна инфекция по време на своя болничен престой. Инфекциите, свързани с медицинско обслужване, са значително предизвикателство за безопасността на пациентите в цяла Европа, подчерта директорът на Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията доктор Андреа Амон. Оповестените данни са част от изследване за периода 2022 – 2023 година, обясни ръководителят на отдела за антимикробна резистентост в организацията Доминик Монет.“4 милиона и 300 хиляди пациенти в страни от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство получават поне една инфекция, свързана с медицинското обслужване, по време на престоя им в болница, сочат изчисленията. Някои пациенти имат по повече от една подобна инфекция. Общият брой на инфекциите, свързани с медицинското обслужване, се изчислява на 4 милиона и 800 хиляди. Един от всеки три микроорганизма, установени при такива инфекции, е бил бактерия, резистентна към важни антибиотици. Това е ограничило възможностите за лечение на пациентите“, допълни Монет.Смята се, че най-малко 20 процента от инфекциите, свързани с медицинско обслужване, могат да бъдат избегнати. Прости мерки като добра хигиена на ръцете и наличие на диспенсъри с дезинфектант до леглото на болните могат значително да намалят броя на този вид заразявания.

Автор: Мария Петрова – Източник : https://bnr.bg/post/101987503/43-pacienti-v-evropa-se-zarazavat-vsaka-godina-s-dopalnitelna-infekcia-pri-prestoi-v-bolnica

"Дари дъх 2024" в подкрепа на хората с пулмонална хипертония

На 10 май 2024 г. от 15:00 ч. ще се проведе едночасова интензивна тренировка „Дари дъх“ в която ще се включат 20 активно спортуващи млади хора, за да играят Pickleball под ръководството на кондиционния треньор Росица Петрова. Домакини на събитието са Sports Olympic и състезатели от Българска Федерация Пикълбол.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101987680

Онкохирургът д-р Ива Гаврилова с безплатни прегледи за рак на кожата

Май е обявен от Световната здравна организация за месец на осведомеността за меланома. Специалисти по цял свят се включват в кампании за скрининг и превенция.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101987698/onkohirurgat-d-r-iva-gavrilova-shte-preglejda-bezplatno-za-rak-na-kojata-prez-mai

Редките белодробни заболявания – възможности и предизвикателства

Световният ден на пулмоналната хупертония се отбелязва всяка година на 5 май. Lege Аrtis насочва вниманието на слушателите към редките белодробни заболявания. За предизвикателствата, пред които са изправени пациентите и медицинските специалисти у нас, говорят Наталия Маева, председател на Българското общество на пациенти с белодробна хипертония (БОППХ), д-р Любомир Димитров, детски кардиолог в НКБ, и проф. Диана Петкова, председател на УС на Българското дружество по белодробни болести. Наталия Маева, която е трансплантиран пациент и представител (еPAG) в Eвропейската референтна мрежа за бял дроб, съобщава, че за 12-а поредна година БОППХ организира информационна кампания, която запознава обществото с рядкото белодробно заболяване. На 10 май от 15 ч. ще се проведе интензивна едночасова тренировка под надслов „Дари дъх“. „Като човек, изминал дългия път и преминал през всички трудности, пред които те изправя съдбата, мога да кажа, че за един пациент, който живее с пулмонална хипертония, всеки ден е дар от Господ“, заявява Маева. Като председател на БОППХ, Маева назовава най-сериозното предизвикателство пред пациентите с редки белодробни заболявания у нас – липсата на достъп до най-съвременните терапии. Добрата новина е, че преди броени дни в САЩ са одобрени два нови лекарствени препарата – единият за инжектиране – които Европейската лекарствена агенция вероятно ще разреши скоро и в Европа, съобщава Маева. Тя изразява надежда тромавата административна процедура да не забави тяхното достигане и до България. „Надявам се, че здравните ни власти най-накрая ще проумеят, че когато имаш пациент в добра физическа форма, той може да бъде активен и да бъде полезен на обществото“, казва Маева. За съжаление в България много пациенти се самоизключват от пазара на труда поради ескалация на болестта и нуждата от кислородолечение, допълва председателят на пациентското сдружение. Голямо постижение е това, че българските пациенти, страдащи от тежки белодробни заболявания, най-сетне ще получат възможност за лечение с кислородотерапия в домашни условия. В тази връзка Маева заявява: „Въпросът е кога реално първият пациент ще получи своя концентратор. Има още много неизвестни. Предстоят още срещи на ниво работна група в НЗОК. Надявам се всички експерти, които участват в тази работна група, да мислят, че кислородът е необходим на всеки един пациент, за да може да диша. Представете си, че дишате през сламка – това е усещането на един пациент с тежко белодробно заболяване.“ Маева завършва с призив към обществото: „Нека дарим дъх на всички хора, които днес живеят между четири стени и дишат кислород.“Целия разговор чуйте в звуковия файл:

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101987609

От утре започва безплатна имунизация на бременни срещу коклюш

Всички бременни жени ще могат да се ваксинират от утре безплатно в кабинет на РЗИ във Варна срещу коклюш. Безплатни ще са тестовете за инфекциозното заболяване, когато изследването е по предписание на личния лекар. Т

Автор: Даниела Стойнова – кор. на БНР във Варна – Източник : https://bnr.bg/post/101987930/koklush

5 години ще продължи изграждането на Национална детска болница

Малко теми могат да се радват на такова единодушие в обществото, като нуждата от изграждането на Национална детска болница. Как да стане това и как да бъде организирана една такава структура, след като повече от две десетилетия такава няма? По темата говори проф. Иван Литвиненко.

„Никой не е казал, че такава болница не трябва да има. През годините всички се обединиха в това и издигат лозунга, че детското здравеопазване е приоритет, но на практика това не е така. Проблемът е, че всеки започвайки темата смята, че той трябва да бъде крайъгълен камък и да започне от буквата „А“. Аз няколко пъти в различни формати, главно пред политици на срещи с депутати последните години ги умолявах само едно – следващият, който дойде на власт, който и да е той, да не започва от „А“, а да мине на „Б и В“, защото иначе действително ще останем в началото винаги от „кота нула“, заяви той.

По думите му всяко нещо, което вече е решено се оспорва, защото всеки иска да запише по-голям „дивидент“ и второто е, че българинът винаги знае повече от съседа си, началника и министър-председателя. Идеално място, което да е одобрено от всички няма и хората, които са максималисти стоят винаги в начална точка, защото не могат да направят решителната крачка, каза проф. Литвиненко.

На този етап има анализ на Европейската банка и се очаква технически проект. Болницата ще бъде изградена в Горна баня, а срокът, който е заложен е 5 години. На мястото определено за изграждането има недостроени постройки, чието разрушаване ще започне до края на месец май 2024 г. Успоредно с това са започнали геодезичните проучвания, които трябва да дадат основа за по-нататъшната конструкция и строеж на болницата. По отношение на проектирането Министерство на здравеопазването работи в сътрудничество с Европейската банка за развитие.

„Най-важното, на което държим и защо искаме тази болница е да бъде комплексна, тоест да бъдат представени всички нужни клиники, за да може един пациент във възрастта до 18 години, когато застане пред вратата на тази болница, да не се налага да излиза за някакви изследвания, консултации, лечения извън рамките на комплекса. Това е предадено, то предстои да бъде инкорпорирано и вече всичкото това, одобрено като структура да послужи за изработване и това е следващата важна стъпка на техническото задание, което разбирате, че може би в моята представа е най-важното, защото там трябва да се вплетат всички тези идеи – какво трябва да съдържа, какви да са функционалните връзки, за да може след това да се обяви конкурс за проектиране. Европейската банка за развитие е поела ангажимента в присъствието на предишния министър Хинков на наша обща среща, че те ще изготвят това техническо задание „про боно“, както работи между другото и нашият съвет. Оттам нататък работата на Министерство на здравеопазването е да обяви конкурса  ида чакаме следващите стъпки да вървят“, отбеляза проф. Литвиненко.

През този период ще бъдат изготвени още два доклада, които се отнасят до апаратурата и до функционалностите на болницата. Също така трябва да бъде решено и кадровото обезпечаване, защото в страната има достатъчен брой кадри, но те са разпръснати в няколко структури. В болницата ще бъдат концентрирани най-тежките случаи не само от региона, но и от цялата страна така, че лекарите трябва да имат мотивация, добри условия за работа, добро заплащане и възможност за кариерно развитие, посочи проф. Литвиненко.

„Педиатрията е не само професия, но е и кауза. Не всеки става педиатър и от времето на моето следване аз знам, как всички бягаха като дявол от тамян случайно да не попаднат по разпределение в педиатрия, освен ако някой няма личен интерес и желание да работи с деца. Действително е много благодарно, но е много натоварващо и отговорно“, каза той.

Частна или държавна да бъде Националната детска болница?

„Практиката е показала, че частните звена гледат да вземат по-леката патология, което е техен избор и приоритет. Освен това в държавните с годините са съсредоточени специалистите, които могат да осъществят високоспециализирани дейности. Те са с големи функционалности и способности да решават тежките случаи, но разбира се, това би било добре да е подплатено с условията и апаратурата, която държавата би трябвало да осигури“, сподели проф. Литвиненко.

Той отбеляза, че трябва изначално да се промени остойностяването на клиничните пътеки, както и да се обърне внимание на палиетивните грижи.

„Ние и в момента отглеждаме и в нашето интензивно отделение деца с престой над една-две години, защото няма къде да да ги изпратим. Те се нуждаят от поддръжка на апаратна вентилация и така нататък, в домашни условия няма как да отидат, а няма къде да бъдат преместени. Те блокират легла, които са за нови интензивни случаи. Тук има една поддръжка и би следвало да има такива места, поне на две-три в страната трябва да се разчита – София, Варна, Пловдив, за да може ние да се отбременяваме по отношение на такива интензивни легла за да можем да поемаме новите случаи. А там, където вече е изяснена ситуацията и трябва поддръжка, това да се осъществява в такива отделения“, заяви той.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101987983/5-godini-shte-prodalji-izgrajdaneto-na-nacionalna-detska-bolnica

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева.

„Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати. Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне родители и дечица от цяла България.“

Ние го наричаме дом, хотелче, с най-ласкави думи – една малка кокетна сграда, разположена съвсем близо до болницата. Сградата разполага с 18 легла, разпределени в 6 стаи. Това е достатъчно. Условията са нелуксозни, но комфортни. Помещенията са много уютни, светли, приказни. Това не само доближава, но напълно ни изравнява с европейските и световните стандарти за придружаващи грижи“, разказа психологът и допълни:

Не искаме болничната обстановка да бъде тъжна.“

Родителите вече няма да заплащат за престоя си. Сумата и допреди затварянето на пансиона по време на пандемията е била символична, подчерта Ивайла Георгиева.

Заболяването, макар че това е диагноза, а не присъда, е изключително стресиращо събитие за родителите. Много е важно те да бъдат в комфортна атмосфера, спокойни и включени в процеса на лечение и оздравяване, изтъкна клиничният психолог в предаването „Хоризонт до обед“.

„Защото детето е огледало на родителското поведение и отношение.“

Според Георгиева родителите оказват едни на други безценна и позитивна подкрепа.

Нашата общност тупти като едно голямо сърце.“

Клиничният психолог се включва във всеки един етап от лечението, обясни още Ивайла Георгиева.

Всеки, който има желание да подпомогне функционирането на дом-пансионата към Клиниката по детска клинична хематология и онкология, може да го направи на следната банкова сметка: BG41UBBS88881000322926, BIG КОД: UBBSBGSF. Като основание за плащане следва да посочи: Дом-пансионат към КДКХО.

По публикацията работи: Яна Боянова

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101988245

Д-р Сотиров: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

В първия ден от действието на мерките срещу разпространение на коклюш личните лекари изпращат пациенти със симптоми на заболяването да се тестват в регионалните здравни инспекции, тъй като не разполагат с нужните консумативи за взимане на проби на място, както е разписано в заповедта на здравния министър. Това обясни пред БНР д-р Костадин Сотиров, общопрактикуващ лекар в Пловдив. Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш“Ние нямаме такива следи, материали, да го вземем секрета и да го носим ние до лаборатория, а и ние нямаме такова свободно време. Всяка минута, в която сме ангажирани с немедицински задължения, като това да транспортираме проби, отнема от времето ни за лекуване на пациентите и страдат пациентите“. Д-р Сотиров припомни, че ваксината срещу коклюш, както и другите задължителни имунизации, може да се поставя през цялата година, в която детето навършва изискваната възраст.“Моите деца, тези, които са записани при мен, обичайно ги имунизирам януари месец, дори те да са родени декември същата година, и по този начин им осигурявам по-своевременна и по-добра защита“. 

Автор: Елена Бейкова – Източник : https://bnr.bg/post/101988510/d-r-sotirov-imunizacia-sreshtu-koklush-moje-da-se-pravi-po-vsako-vreme

Започват проверки на лекари за поставянето на ваксини срещу коклюш

От Здравната инспекция в Ямбол започват проверки на семейните лекари за изпълнението на имунизационния календар при децата и поставянето на ваксини срещу коклюш. Общопрактикуващите лекари ще бъдат санкционирани при неглижиране на имунизационния календар или необосновано отлагане на поставянето на ваксини, разясни  директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.  „Проверява се дали са имунизирани всички деца съгласно възрастта си по календар, защо са отлагани ваксини, ако е без причина – това е грубо нарушение. Имунизации не трябва да бъдат отлагани без съществена медицинска причина“, каза тя. И същевременно припомни: „Родителите, отказващи имунизация на детето си, също подлежат на глоба по Закона за здравето. Неимунизирани деца не могат да посещават организирани колективи“. От днес в Регионалната здравна инспекция отвори врати  кабинет за поставяне на безплатни имунизации срещу коклюш на бременни жени като той ще работи всеки делничен ден от 9:00 до 11:00 и от 14:00 до 16:00 часа. 

Автор: Даниела Костова – кор. на БНР в Ямбол – Източник : https://bnr.bg/post/101988521/zapochvat-proverki-na-lekari-za-postavaneto-na-vaksini-sreshtu-koklush

Изписаха от "Пирогов" 2-годишното дете, простреляно с въздушна пушка във Враца

2-годишното дете, което беше простреляно с въздушна пушка във Враца, е изписано от „Пирогов“. Това съобщиха от лечебното заведение. В края на миналия месец то беше изведено от реанимация. 

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101988918/izpisaha-ot-pirogov-2-godishnoto-dete-prostrelano-s-vazdushna-pushka-vav-vraca

В Смолянска област към момента няма установен случай на коклюш

В Смолянска област към момента няма установен случай на коклюш. Регионалната здравна инспекция взема превантивни мерки.Още през миналия месец от РЗИ – Смолян са изпратили писма до всички общопрактикуващи лекари в региона, които трябва да проверят пациентските си листи и да издирят децата без имунизация срещу коклюш. 

Автор: Радостина Чернокова – кор. на БНР в Смолян – Източник : https://bnr.bg/post/101988976

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания „Евромеланома 2024“.

play
pause
stop
mute
unmute
max volume

Автор: Евелина Стоянова – Източник : https://bnr.bg/post/101989481/balgarskoto-dermatologichno-drujestvo-dava-start-na-kampaniata-evromelanova-2024