Главчев: Още една предизборна пушилка беше разсеяна

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че вчера още една предизборна пушилка е била разсеяна, визирайки гласуваното от Надзорния съвет на НОИ увеличение с 11% на пенсиите от 1-ви юли тази година. Решено: Увеличават пенсиите с 11%Подготовката на вота 2 в 1, насрочен за 9 юни върви по план, отчете премиерът пред министрите.Служебният премиер е категоричен, че увеличението на пенсиите от 1 юли с 11 на сто е по правилата и в съответствие със закона. „И то в съответствие с всички правила – как се определя размер на пенсии и кой е органът оправомощен, за да извърши това. Не може и пенсиите на хората да са предизборен плакат, или някакъв друг вид, агитационен материал на политическите сили. Взехме решение в съответствие със закона“, увели Главчев. Той има уверението на Министерството на електронното управление, че удостоверяването на машините за гласуване върви по план. „Екипите работят и се очаква в празничните дни от 24 до 26 май да бъде приключен“, посочи министър-председателят.Нагласите на българите към пенсионната системаТретата тема, която коментира служебният премиер, е политическата ситуация в Скопие след изборите. Той повтори, че България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но страната трябва да извървя пътя за това, ако има желание. Главчев напомни, че това минава през спазване на всички международни договори, включително този за добросъседство, подписан с България, и от 2022 година във формат за целия Европейски съюз. „И тогава мисля, че не биха били имали никакъв проблем. Няма в никакъв случай ние да сме пречка за Република Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз при условие, че спазват всички договорки от 22 година досега“, заключи служебният премиер.

Автор: Цветелина Стоянова – Източник : https://bnr.bg/post/101991059

Полицията в Перник с мерки за абитуриентските балове

Полицията в Перник предприе мерки за осигуряване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата по време на предстоящите абитуриентски балове и празничните прояви, свързани с отбелязването на 24 май в областта. Мерките са координирани с Регионалното управление на образованието, с ръководствата на училищата, общините и охранителните фирми, ангажирани с охрана на обекти. Засилено полицейско присъствие ще има в районите на училищата и край хотелите и заведенията, където ще празнуват абитуриентите. Проведени са срещи, свързани с пропускателния режим в заведенията, начина на охрана и легитимността на лицата извършващи охранителна дейност. Обърнато е особено внимание върху Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Допълнително проверено е състоянието на пожарната и аварийна безопасност на обектите. Със зрелостниците са провеждани превантивни беседи, свързани с безопасността на движението по пътищата,  каза регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. 

Автор: Елена Тамакярска – кор. на БНР в Перник – Източник : https://bnr.bg/post/101991067/policiata-v-pernik-s-merki-za-abiturientskite-balove

Борислав Сарафов поиска ВАС да се произнесе за глобите за работодатели

Заради противоречива съдебна практика временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов поиска от Върховния административен съд (ВАС) да каже може ли Инспекцията по труда да налага глоби и имуществени санкции на работодателите, които бавят изплащането на заплати. В практиката на административните съдилища се очертават две становища. Според едното това задължение на работодателя не е с публичен характер и за неизпълнението му не могат да бъдат налагани глоби и имуществени санкции, а според другото –  задължението, регламентирано в Кодекса на труда,  е част от установения ред на държавно управление, има публично-правен характер и неизпълнението му подлежи на санкциониране от Инспекцията по труда. В искането на Сарафов до Общото събрание на колегиите на Върховния административен съд са посочени редица решения на административни съдилища в София и в страната по такива спорове, информират от държавното обвинение.

Автор: Силвия Великова – Източник : https://bnr.bg/post/101991074/borislav-sarafov-poiska-vas-da-se-proiznese-za-globite-za-rabotodateli

Химична реакция при производството на наркотици предизвикала взрива в Хасково

Окръжната прокуратура в Хасково образувa досъдебно производство за повредено имущество на значителна стойност чрез взрив. Експлозията стана вчера, в 5.30 сутринта, в апартамент на 10-ия етаж на улица „Видин“ в града. Според разследващите взривът е причинен от химична реакция при производство на наркотични вещества. Жилището е на 45-годишен мъж, който е със сериозни изгаряния и е откаран в Клиниката по изгаряния в Пловдив. Взрив в дома на криминално проявен мъж от Хасково Извършеният оглед на мястото на взрива и иззетите веществени доказателства сочат за дейност по производство на наркотични вещества, като разследването се провежда и за извършено такова престъпление, уточняват от прокуратурата.

Автор: Дора Атанасова – кор. на БНР в Хасково – Източник : https://bnr.bg/post/101991123

Почина Невяна Ушева

На 71-годишна възраст, след дълго боледуване, почина Невяна Ушева. 40 години от професионалния ѝ живот преминават в телевизията. Била е програмен директор на БНТ1 и БНТ2, както и член на Управителния съвет на Българската национална телевизия. Тъжната вест оповестиха от обществената медия. Поклонението е в петък 12:00 ч. в храма „Рождество Богородично“ в София. Поклон пред паметта ѝ!

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101991130

Изплащането на "украинската помощ" се очаква да приключи до края на този месец, каза зам.-министърът на земеделието Иван Капитанов

Продължава изплащането на така наречената украинска помощ на земеделските производители. Очаква се до края на май средставата да стигнат до всички стопани, съобщи зам.- министърът на земеделието Иван Капитанов в Ямбол. Изплащането помощта е в ход от 9 май и към момента чрез държавен фонд „Земеделие“ средствата се предоставят на производителите, уточни Капитанов:“Основната част от помощта е вече предоставена на нашите земеделски производители, но има и такива заявления, по които текат административни проверки и не са изплатени, но ще се опитаме в максимално кратък порядък да бъдат финализирани и да бъдат подпомогнати земеделците“.Като компенсация за загубите на земеделците, заради войната в Украйна от държавния бюджет бяха осигурени 295млн. лева. за първото полугодие.“По отношение втория етап Европейската комисия към настоящият момент удължи временната рамка за прилагане до края на  2024 година, но по този въпрос предстои да бъдат водени разговори, по отношение осигуряването на тези средства, с които да бъдат подпомагани земеделските производители“.На среща със земеделски производители от Ямболска област  от Министерството на земеделието проведоха разяснителна кампания по директните плащания за тази година, които са в размер на 817 млн. евро.

Автор: Даниела Костова – кор. на БНР в Ямбол – Източник : https://bnr.bg/post/101991133

Природозащитници: Без субсидии при паша на животни в националните паркове

Природозащитници настояват за спиране на субсидиите, които фермерите получават за пашуващи в националните паркове животни. Екоактивист се позовават на нов доклад на организацията WWF, в който се твърди, че държавите членки насочват между 34 и 48 млрд. евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата. 

Автор: Веселина Миланова – Източник : https://bnr.bg/post/101991173/prirodozashtitnici-bez-subsidii-pri-pasha-na-jivotni-v-nacionalnite-parkove

Платформата БЕРОН, или как да направим надеждна езикова справка онлайн?

В рубриката „Времето на редактора“ на предаването „Нашият ден“ отбелязваме годишнината от основаването на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН. Специален гост в предаването е гл. ас. Илиана Кунева от службата за езикови справки, която разказва как се променят с годините въпросите на хората, които звънят по телефона.Ето какво споделя гл. ас. Илиана Кунева в ефира на „Нашият ден“:“Секцията за съвременен български език е една от най-старите секции в Института за български език. Бих изтъкнала, че сътрудниците в секцията, свързани с нормите в съвременния български книжовен език, са автори на официалния правописен речник на българския език, който е задължителен при публично общуване. Освен това поддържаме и службата за езикови справки и консултации, която има над 70-годишна история. Развиваме доста съществена дейност.“Гл. ас. Кунева отбелязва също, че службата за езикови справки предоставя възможност на всеки да зададе въпрос по телефона.“В началото ни питаха основно професионалисти. Очаквано или не, дейността на службата за езикови справки се развива с годините и интересът към нея не спада. В момента се ползва от много широк кръг от хора.“В допълнение, гл. ас. Илиана Кунева разказва за новата платформа БЕРОН, която стартира преди броени дни, като подчертава значението ѝ за съвременната езикова култура.Институтът за български език (ИБЕ) на БАН, който е упълномощен от държавата да проучва и кодифицира книжовните норми, инициира създаването на национална онлайн платформа за езикови ресурси, свързани със задължителните книжовни норми за правопис, правоговор и граматика. Разработването на платформата с название БЕРОН (Български езикови ресурси онлайн) ще се изпълнява съвместно с Института за информационни и комуникационни технологии на БАН и се финансира от МОН. Създаването на дигитални ресурси за българския книжовен език е особено наложително, предвид превръщането на интернет в основен източник на информация и в среда за писмена комуникация. Платформата включва четири основни модула: правопис, правоговор, граматика и езиково консултиране. Основната ѝ цел е да предоставя надеждна и валидна информация по въпросите на българския книжовен език като официален в Република България. Чуйте разговора в звуковия файл.

play
pause
stop
mute
unmute
max volume

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101991064/kaneva

България в топ 3 в Европа по финансово подпомагане на овцевъдството

България е на водещите три места в Европа по финансово подпомагане на овцевъдството, но остарелият модел на работата във фермите прави сектора нерентабилен и българското агнешко месо е неконкурентоспособно като цени на пазара. Това каза в навечерието на Националния събор на овцевъдите Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. По 180 лева на животно е средната субсидия, която получават годишно българските овцевъди, а преките им конкуренти от Румъния и Република Северна Македония получават съответно по 30 и 35 евро и въпреки това отглеждането на овце у нас е финансово нерентабилно.  „Има един остарял модел още от ТКЗС-ата, който ние не можем да изкореним в България. Имаме 200 овце, наемаме някой да ни ги пасе, наемаме някой да ги дои и в един момент казва – няма печалба“, обясни Караколев.Симеон Караколев: Имаме шанс у нас да ядем месо и мляко от животни, гледани по пасищаИменно допълнителните разходи за труд правят българското овцевъдство непривлекателно, коментира той. Сдружаването на земеделските производители е основният начин за по-конкурентоспособно селско стопанство у нас, коментира Караколев, давайки пример, че от 60 000 регистрирани земеделски производители у нас, сдружени са 500. За Великден и Гергьовден българските овцевъди са продали около 500 000 агнета.  „Може би, 60-70% са реализирани директно от фермите“, обясни Симеон Караколев. От 24 до 26 май край Петропавловския манастир до Лясковец ще се проведе 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите в България.

Автор: Здравка Маслянкова – кор. на БНР във В. Търново – Източник : https://bnr.bg/post/101991181/balgaria-v-top-3-v-evropa-po-finansovo-podpomagane-na-ovcevadstvoto

Назначиха шестима заместник-ръководители на СРП

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на Софийската районна прокуратура. Двама от тях – Мима Куцкова и Иван Стефанов, бяха част от екипа на вече бившия районен прокурор на София Невена Зартова.

Автор: Силвия Великова – Източник : https://bnr.bg/post/101991188/naznachiha-shestima-zamestnik-rakovoditeli-na-srp

Президентът Радев ще се срещне със Съвета на ректорите

Президентът Румен Радев ще се срещне с представители на Съвета на ректорите на висшите училища у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Поводът за разговора на „Дондуков“ 2 е изразеното недоволство на работещите в сектора на висшето образование и готовността им за протести. Проф. Миглена Темелкова, Съвет на ректорите: Обсъждахме и незапочване на следващата учебна годинаВчера Съветът на ректорите на висшите училища изпрати отворено писмо до президента, до служебния премиер, до министри и редица институции по повод неизпълнени от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование. Работещите в сектора излизат на протест на 20 май.Протест: На 20 май всички държавни и част от частните университети няма да отворят врати

Автор: Мира Стефанова – Източник : https://bnr.bg/post/101991191/prezidentat-radev-shte-se-sreshtne-sas-saveta-na-rektorite

Инициативата "Пикник за смет" е тази събота в район "Овча купел"

Студенти и преподаватели от Нов български университет (НБУ), представители на Столичната община, район „Овча купел“, Посолство на Република Украйна, Държавна Агенция за бежанците (ДАБ), 66-о Средно училище „Филип Станиславов“, и Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема“ ще се включат в инициативата „Пикник за смет“тази събота, 18 май, от 10 до 16 часа, съобщиха за БНР-Радио София от висшето училище. В 9.30 часа участниците ще получат ръкавици и чували за смет. След това ще се пристъпи към почистването на: Зелените площи около сградите на ДАБ, Регистрационно приемателен център (РПЦ) „Овча купел“;Зелените площи при улица „Букет“ зад сградата и двора на 66-о СУ „Филип Станиславов“. Район „Овча купел“ ще осигури контейнери за извозване на събрания боклук. В 13:00 часа в двора на НБУ ще бъде организиран пикник. „Насърчаваме участниците да закупят продуктите от кварталните магазинчета в района, за да подкрепим малкия бизнес“, уточняват от университета.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101991218/iniciativata-piknik-za-smet-e-tazi-sabota-v-raion-ovcha-kupel

Станчо Станчев и Йосиф Панов – почетни граждани на Плевен

В Плевен с тържествена сесия на Общинския съвет започна отбелязване празника на града. Двама нови почетни граждани ще бъдат вписани в паметната книга на Общината.Плевен празнува!Званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ посмъртно се присъжда на Станчо Станчев за значимите му постижения в областта на науката и образованието. Прие го неговия син доц. Юлиян Станчев.Званието заслужи и професионалният боксьор Йосиф Панов за спечелените национални и световни отличия.Тържественият ритуал по вдигането на знамената пред Мавзолея, водосветът за здраве и концертът събраха стотици плевенчани на централния площад „Възраждане“.Какво пожелаха управленците: Кметът д-р Валентин Христов:“Да бъдат здрави! Заедно да работим Плевен да стане едно по-добро място за живеене. Да мислим върху бъдещето на града.“

Автор: Латинка Светозарова – кор. на БНР в Плевен – Източник : https://bnr.bg/post/101991220/stancho-stanchev-i-iosif-panov-pochetni-grajdani-na-pleven

Младежкият дом в Ловеч отваря врати след основен ремонт

В Ловеч приключи основният ремонт, преустройството и цялостното обновяване на една от емблематичните сгради на града – Младежкият дом.

Автор: Пламен Христов – кор. на БНР в Ловеч – Източник : https://bnr.bg/post/101991270/mladejkiat-dom-v-lovech-otvara-vrati-sled-osnoven-remont

Община Сливен отлага изграждането на фотоволтаици

Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици. Това е решено на среща между кмета Стефан Радев и общински съветници, съобщават общината. Идеята за изграждането им стартира миналата година,  като намеренията бяха те да доставят електричество за собствена консумация на общината, с което да се намалят сметките за електроенергия. Отлагането на инвестиционното намерение е заради пазара на електроенергия, който е определен като „твърде променлив, динамичен и рисков.“ Още миналата година общината подготви инвестиционното си намерение за изграждане на две фотоволтаични централи по 3,5  мегаватчаса. Средствата за едната  от тях са осигурени от постъпления в размер на 4,8 млн. лева по договор за възмездно право на строеж, припомнят от общината. За изграждането на втората ще се използва заем до 5 млн. лева, при срок на изплащане от 15 години, две от които са гратисен период. Към момента общината вече разполага със становище от „Електроразпределение Юг“ и окончателен договор за присъединяване към електрическата мрежа, технически проект и разрешение за строеж. Очаква се темата отново да бъде дискутирана есента, след проучване на пазара.

Автор: Стоян Радев – кор. на БНР в Сливен ​ – Източник : https://bnr.bg/post/101991281/obshtina-sliven-otlaga-izgrajdaneto-na-fotovoltaici

Велизар Шаламанов: Има писма от Австрия, Ирландия, Малта и Швейцария за задълбочаване на сътрудничеството с НАТО

Научните постижения и високите технологии стават все по-важни за НАТО като военно-отбранителен съюз и гарант за световната сигурност. Това заяви доц. Велизар Шаламанов на среща-дискусия в Югозападния университет в Благоевград, организирана от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.  Рисковете, пред които е изправено човечеството от военните конфликти и природните катаклизми, са във фокуса на НАТО и Алиансът използва най-високите постижения, за да гарантира мира, заяви пред студенти и преподаватели Шаламанов: „И по отношение на киберпространството, и по отношение на открития Космос, и по отношение на предизвикателствата с дезинформация, включително с въпросите за новите технологии, измененията на климата“.   Все повече държави припознават НАТО като организацията, която е гарант за сигурността и мира, каза още Велизар Шаламанов: „Всички страни, които искат мир, се присъединяват към НАТО – последно Финландия и Швеция, а сега има писма от Австрия, Ирландия, Малта и Швейцария да задълбочат сътрудничеството с НАТО“. Една от инициативите на Дипломатическия институт към външно министерство за отбелязване на 20-годишнината от членството на България в НАТО е да организира срещи във всички висши училища в страната, каза дипломатът и директор на Института Таня Михайлова: „Ние търсим чрез тези срещи да намерим тези, които имат желание да работят в тези сфери на сигурността и външната политика“. 

Автор: Кети Тренчева – кор. на БНР в Благоевград – Източник : https://bnr.bg/post/101991286/velizar-shalamanov-ima-pisma-ot-avstria-irlandia-malta-i-shveicaria-za-zadalbochavane-na-satrudnichestvoto-s-nato

Над 600 певци, инструменталисти и танцьори изпълняват "Напеви от Северозапада" в Монтана

Над 600 ще са участниците в Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“. Младежкият дом в Монтана е домакин на проявата през почивните дни. За 16-и път Монтана е домакин на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“. В събота и неделя Младежкият дом ще посрещне над 600 фолклорни таланти от 22 населени места от страната, съобщи директорът Мариета Христова:“Смело можем да кажем, че Монтана ще бъде люлка на българския фолклор

Автор: Любомир Андреев – кор. на БНР в Монтана – Източник : https://bnr.bg/post/101991307/napevi-ot-severozapada-v-montana-s-nad-600-uchastnici

Близо 2 млн. лв. трябва да внесат в бюджета фирмите, които преработват руски петрол

Близо 2 млн. лева трябва да внесат в бюджета фирмите, които преработват руски петрол за компенсация на разходите за транспорт на потребителите през април, съобщиха от Министерството на икономиката. Законът влезе в сила през ноември миналата година. Според програмата за финансова подкрепа, одобрена от правителството, помощ се предвижда за около 300 000 семейства с деца от уязвимите групи.Официално от 1 януари: Забрана за износ на горива, произведени от руски петрол

Автор: Наталия Ганчовска – Източник : https://bnr.bg/post/101991312