Иранският президент претърпя инцидент! Иранската преса: Хеликоптерът, превозващ Раиси, се разби

Военни дронове излетяха, за да установят точното местоположение на хеликоптера на президента Раиси.

Иранският вътрешен министър: Метеорологичните условия са лоши, чакаме да пристигнат спасителни екипи, които да дадат точна информация за инцидента.

Спасители в Иран се опитват да достигнат до хеликоптер, участвал в „инцидент“ с Раиси на борда, съобщава иранската държавна телевизия, цитирана от The Times of Israel.

По първоначални данни става дума за „инцидент с твърдо кацане“, без да се уточнява кой друг е бил на борда.

Алиев и Раиси

Ебрахим Раиси е пътувал в иранската провинция Източен Азербайджан. 

Ройтерс съобщава за инцидент с хеликоптер от конвоя на иранския президент, цитирайки отново държавната телевизия.

Според информацията на агенцията в конвоя е имало три хеликоптера. Държавната телевизия не даде повече подробности за инцидента, отбелязва Ройтерс. Не е ясно кой хеликоптер от този конвой е претърпял инцидента.

Асошиейтед прес пише, че хеликоптер, превозваш иранския президент, е претърпял „твърдо кацане“. Държавната телевизия описва района на инцидента в близост до Джолфа, град на границата с Азербайджан, на около 600 км северозападно от иранската столица Техеран.

Ебрахим Раиси е бил в Азербайджан, за да открие язовир заедно с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Съратник на Навални: Никога няма да се откажа да се боря с Путин

Леонид Волков, близък съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, обеща в интервю за Би Би Си „никога да не се отказва“ да се бори срещу Владимир Путин, въпреки че наскоро беше нападнат пред неговия дом. Навални почина в арктическа наказателна колония през февруари, за което Волков обвини пряко руския президент Путин. Близък сътрудник на Навални – Леонид Волков, е бил пребит в ЛитваПрез март Волков беше нападнат с чук пред дома си в Литва, където живее в изгнание, и за кратко беше приет в болница. В първото си телевизионно интервю след нападението Волков каза днес за Би Би Си, че Навални „е помолил съюзниците си никога да не се отказват и да продължат работата си да победят Путин и да изградят мечтаната красива Русия на бъдещето“. Волков нарече Навални „страхотен човек, вдъхновяваща личност, истински герой и невероятен и много способен политически лидер“. Той каза, че смъртта му е „отворена рана в сърцата“ и не може да бъде заменен. Но задачата на опозиционното движение сега е да подкрепи съпругата на Навални – Юлия, като нов „харизматичен лидер“, добави Волков. Леонид Волков  е работил като бивш началник на кабинета на покойния лидер и като председател на неговия Фонд за борба с корупцията до 2023 година.

Автор: Веселин Паунов – кор. на БНР в Лондон – Източник : https://bnr.bg/post/101992998/saratnik-na-navalni-nikoga-nama-da-se-otkaja-da-se-bora-s-putin

Торнадо в Чехия

Силна буря връхлетя Чехия и донесе със себе си не толкова често срещано явление за тези райони – торнадо, предава БГНЕС. В събота след 17:00 часа във Валтирово, близо до Усти над Лабем, беше наблюдавана вихрушка и тази информация беше потвърдена от Чешкия хидрометеорологичен институт. Торнадото е било с по-малка интензивност, но според очевидци за кратко време е вдигнало от земята камъни и батути от детските и спортните площадки и от дворовете на къщите. Според гражданите торнадото не е продължило дълго и няма пострадали. В същото време торнадо в Моравия през 2021 г. костваше живота на шестима местни жители.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101993091/tornado-v-chehia

Украйна е атакувала Крим с ракети, руската офанзива в Харковска област продължава

Украйна е атакувала окупирания полуостров Крим с американски далекобойни ракети ATACMS, твърдят назначените от Москва местни власти, като деветте снаряда са били свалени. За няколко часа е било спряно движението по моста над Керченския проток.

Автор: Константин Мравов – Източник : https://bnr.bg/post/101993020/ukraina-e-atakuvala-krim-s-raketi-ruskata-ofanziva-v-harkovska-oblast-prodaljava

Поне две жертви на инцидент в Дунав край Будапеща

Двама души са загинали и петима са в неизвестност след инцидент на река Дунав, северно от Будапеща, при който се предполага, че са се сблъскали малка моторна лодка и туристически кораб. Открити са телата на един мъж и една жена. Провежда се операция за издирване на изчезналите.

Автор: Елизабет Гогова – Източник : https://bnr.bg/post/101993058/pone-dve-jertvi-na-incident-v-dunav-krai-budapeshta

Състоянието на Фицо – сериозно, но стабилно

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше прострелян по-рано тази седмица, остава сериозно, но стабилно, а прогнозата е положителна, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс. Той ще остане за лечение в Банска Бистрица, засега не се планира прехвърлянето му в друг град. Най-страшното отмина, каза още Калиняк.Кой е човекът, задържан за стрелбата срещу словашкия премиер Роберт Фицо?

Автор: Елизабет Гогова – Източник : https://bnr.bg/post/101993054/sastoanieto-na-fico-seriozno-no-stabilno

Схинас: Нужно е европеизиране на Балканите, не балканизиране на Европа

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас коментира пред гръцките медии последствията за Скопие, ако не спазва Преспанския договор. Схинас заяви пред медии от Солун поведението на новото политическо ръководство в Скопие. Схинас каза, че е належащо „европеизиране на Балканите, а не балканизиране на Европа“. Той посочи, че първите изказвания на новото политическо ръководство на Република Северна Македония създават политически и юридически казус. Според Схинас никоя европейска държава не би подкрепила асоцииране в Евросъюза на страна, която реално се разграничава от поетите международни задължения и създава напрежение със съседни страни, които вече са членове на ЕС. Република Северна Македония е името, прието за използване, както вътре в страната, така и за международни контакти. На практика Маргаритис Схинас напълно подкрепи позицията на премиера Мицотакис, че европейският път на Скопие минава през пълно спазване на Преспанския договор, подчертаха политически анализатори в Атина.Мицотакис предупреди Скопие, че „пътят към Европа ще остане затворен“, ако не спазва Преспанския договор

Автор: Катя Пеева – кор. на БНР в Гърция – Източник : https://bnr.bg/post/101993037/shinas-nujno-e-evropeizirane-na-balkanite-ne-balkanizirane-na-evropa

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет. 

Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.

Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата от община Павликени?

В събота сутрин, ако се чудите какво да направите за закуска на домочадието, може да експериментирате с проста, но чудно вкусна рецепта за сладката баница с ръчно точени кори, яйца и мляко, която жените в павликенското село Недан наричат догалач или с разновидност на обичаното от малки и големи мляко с ориз, което неданските жени наричат светлия.

Майсторките Дияна Лозанова, Марияна Стефанова и Василка Любенова разказват, дават рецептите, но и споделят идея за обедната супа.

„Догалачът се прави с кори, повечко яйца и мляко – сладка баница. Топалак чорбата се приготвя с месо от свински врат и армеена чорба. Светлията е като мляко с ориз, но се слагат и яйца. Белият мъж се прави от гъсто овче мляко. Готовата смес се пече на питки“.

В павликенското село Караисен са ненадминати майстори на пелина и виното, а караисенските жени въртят от вкусни по-вкусни баници за внуците.

Традиционната баница с яйца и сирене е богата, но любима на малки и големи е баницата с локум.

Рецептата си дава Йорданка Друмева:

„Прави се с яйчено-захарна смес и локумче, нарязано на четири. Сместа на намазва на корите. Пече се и се залива със захарен сироп. Внуците много я обичат и все искат да им правим тази сладка баница“.

Жените от село Мусина, прочуто с карстовите си пещери и римския каптаж, пазят и предават много стара рецепта, разбулва тайната Ангелина Христова:

„Искам да ви разкажа за над 100-годишна рецепта на коприва с булгур и лук. Прави се с традиционната свинка мас. Рецептата е от Моновската воденица. Правим я и днес, става и за мезе на ракия и вино“.

Ако имате път към Павликени, отбийте се в някое от селата, разходете се, разпитайте и похапнете от старите ястия.

Автор: Здравка Маслянкова – Източник : https://bnr.bg/post/101991776/kak-se-prigotva-bulgur-s-kopriva-po-nad-100-godishna-recepta-v-selata-ot-obshtina-pavlikeni

Дискусия по "Хоризонт": Какъв е големият залог за бъдещето на ЕС и мястото на България?

Европа на кръстопът: Какъв е големият залог за бъдещето на ЕС и мястото на България?

Това е темата на първата безплатна дискусия по програма „Хоризонт“ на Българското национално радио.

Дискусията е за лидери на партии и съпредседатели на коалиции или водачи на листи от извънпарламентарно представени партии и коалиции в 49-ото Народно събрание.

Тя ще е в две части, а неин водещ е Силвия Петрова:

Участват:

Част – 1-ва

КП НИЕ ГРАЖДАНИТЕ (ПП БЪЛГАРСКАТА ПРОЛЕТ, ПП КОЙ – КОМПЕТЕНТНОСТ, ОТГОВОРНОСТ И ИСТИНА, ПП БЪЛГАРСКА РАБОТНИЧЕСКО – СЕЛСКА ПАРТИЯ, ПП НАЦИЯ) – Светозар Съев – председател на коалицията

ПП БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ – Георги Попов – водач на листата за ЕП

ПП НИЕ ИДВАМЕ – Николай Хаджигенов – водач на листата за ЕП

ПП ЗА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ – ген. майор Валери Григоров – водач на листата за ЕП

КП КОАЛИЦИЯ НА РОЗАТА (ПП БЪЛГАРСКА СОЦИАЛ-ДЕМОКРАЦИЯ – ЕВРОЛЕВИЦА, ПП ОБЕДИНЕН БЛОК НА ТРУДА БЪЛГАРСКИ ЛЕЙБЪРИСТИ, ПП РОДОЛЮБИЕ 2000) – Димитър Митев – председател на коалицията

Част – 2-ра

ПП БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ – адв. Даниел Божилов – водач на листата за ЕП

ПП НАРОДНА ПАРТИЯ ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА – Венцислав Ангелов – водач на листата за ЕП

КП ЛЕВИЦАТА! (ПП АБВ (АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ), ПП ДВИЖЕНИЕ 21, ПП ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ, ПП ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ „АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ“, ПП НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА СПАСЕНИЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО, ПП ПОЛИТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ СОЦИАЛ-ДЕМОКРАТИ) – Валери Жаблянов – водач на листата за ЕП

ПП БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ – НД – Боян Расате – водач на листата за ЕП

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101992171/diskusia-po-horizont-kakav-e-golemiat-zalog-za-badeshteto-na-es-i-mastoto-na-balgaria

Йотова открива четвъртия Български събор "Нишка от корен" в Мюнстер

В германския град Мюнстер вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие четвъртото издание на Българския народен събор „Нишка от корен“. Съборът се организира от Българско културно сдружение „Малката България“ и ще събере участници от цяла Германия, съседни държави и България. В рамките на посещението си в Мюнстер вицепрезидентът ще проведе срещи с представители на местната власт и на българската общност.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101992754

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци и творци.Те бяха отпуснати по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация с решение на парламента от 1 март тази година. 135 български културни дейци са наградени пожизнено за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата. 110 творци ще получават по 500 лева месечно, за други 20 държавната награда е в размер на 350 лева месечно. За целта правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата. За изплащане на държавни парични награди за 135 културни дейци от април до декември тази година ще бъдат осигурени 500 000 лева.

Автор: Мира Стефанова – Източник : https://bnr.bg/post/101992764

Кола се преобърна до АМ "Тракия", водачът загина

Тежка катастрофа на магистрала „Тракия“. Кола излетя от аутобана и се обърна в полето. Инцидентът е станал около 9:30 часа в събота сутринта на 74-ия км в платното в посока Бургас. Загинал е водачът на автомобила „Фолксваген“ – млад мъж. Той е бил сам във возилото. Мъжът вероятно е изгубил контрол над него, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало. Наложило се е аварийно-спасителния екип на пожарната да използва режещи инструменти, за да извади тялото на мъжа от силно деформирания автомобил. На мястото се извършва оглед от дежурна група на РПУ – Септември. Има и екип на Пътна полиция, който регулира движението. Магистралата е отворена за движение. 

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101992774/kola-se-preobarna-do-am-trakia-vodachat-e-zaginal

И авиомузеят в Бургас се включва в Европейската нощ на музеите

Авиомузей – Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите с вход свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация, съобщиха от музея. Сред десетте самолетни експоната са Ту-154 и Ан-12, които са единствените, останали в България. Интерактивната експозиция „Летящият човек“, разположена в самолет Ан-12, включва множество автентични предмети, макети на самолети, костюми, интерактивни инсталации и архиви от историята на авиацията. Посетителите ще имат възможност също така да управляват избран от тях самолет с очила за виртуална реалност.Военната експозиция включва три самолета, а в кабината на Миг-21 ще може да седне всеки посетител.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101992777/i-aviomuzeat-v-burgas-se-vkluchva-v-evropeiskata-nosht-na-muzeite

Изложба живопис "Светът на операта в картини" откриват в Добрич

Изложбата живопис „Светът на операта в картини“ ще бъде открита днес от 14.00 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков“. Поканата е от Регионалния исторически музей, Фондация за изкуство „Йордан Петков“ и НЧ „Палитра“.Куратор на изложбата е Нели Вълчева – директор на варненска Арт галерия. Експозицията е създадена по проекта „Операта – музикалната живопис“ на Консулския кореспондент на Италия във Варна. Представени са 15 български и италиански художници, които са създали своите творби специално за тази изложба, интерпретирайки темите за музиката и оперното изкуство.Изложбата е показана за първи път през месец юли 2023 г. в ДКИ КЦ „Двореца“, по време на традиционните дни на италианската култура в Балчик. В края на миналата година тя гостува и в Рим.Откриването на изложбата в Добрич ще бъде съпроводено с изпълненията на възпитаниците на Музикалното студио към Артцентър „Палитра“.

Автор: Мая Щърбанова – кор. на БНР в Добрич – Източник : https://bnr.bg/post/101992784/izlojba-jivopis-svetat-na-operata-v-kartini-otkrivat-v-dobrich

Жертвата на кошмарната катастрофа на "Тракия": 21-годишен от Чирпан

21-годишен младеж от Чирпан е загинал при катастрофата на 74-ия км на магистрала Тракия тази сутрин, съобщиха от МВР. Инцидентът стана в платното в посока Бургас около 09:30 часа. Младият мъж е пътувал сам в колата си „Фолксваген“. Кола се преобърна до АМ „Тракия“, водачът загинаПо всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало. Наложило се е аварийно-спасителния екип на пожарната да използва режещи инструменти, за да извади тялото на мъжа от силно деформирания автомобил.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101992787

Радев: Неприемливо е продължаването на войната в Украйна

Продължаването на войната е пагубно  за Украйна, Русия и всички нас, заяви президентът Румен Радев и допълни, че е не възможно Русия да бъде победена. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани именно покрай войната в Украйна.  Насаждането на нетърпимост и омраза към чуждия глас е неприемливо  за  европейските общества, посочи президентът румен Радев: „Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход. Опитът за убийство на европейски лидер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателно за последствията от тази насаждана нетърпимост към чуждото мнение и омраза.“ Румен Радев призова за дипломатически усилия за мир: „А, не за непрекъснато наливане на оръжие. С или без оръжие отиваме към сходен изход – разликата ще бъдат хиляди човешки жертви и една опустошена страна, за която ние ще трябва да плащаме впоследствие“. Според президента, продължаването на войната ще е пагубно не само за Украйна. „Ако така продължават нещата и не се сложи край на тази война, ще имаме демографски опустошена страна Украйна, с напълно унищожено инфраструктура, индустрия, производства и това ще бъдат изключително тежки последици не само за Украйна, но и за цяла Европа“. Войната дава своето отражение и върху изборния процес, подчерта Радев. „Това се отразява на всички избори – и в Европа, и в САЩ, и навсякъде по света. Ние ще избираме на тези и на следващите избори между войната и мира“.

Автор: Даниела Костова – кор. на БНР в Ямбол – Източник : https://bnr.bg/post/101992809

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на ГКПП "Кулата"

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на Граничния пункт „Кулата“. От Агенция „Митници“ съобщиха, че нелегалният внос от Гърция към България е бил предотвратен при съвместна акция с Граничната полиция, НАП и ГДБОП. Задържани са 6,5 милиона цигари, укрити в метални шкафове за електрически табла. При влизане в страната шофьорът на тежкотоварния камион, български гражданин, е представил документи, според които превозва електрическо оборудване от Гърция към Литва. Цигарите са с различни търговски марки, без бандерол. Това е най-голямото количество контрабандни цигари, задържани на „Кулата“ през последните години. По случая е образувано досъдебно производство.

Автор: Кети Тренчева – кор. на БНР в Благоевград – Източник : https://bnr.bg/post/101992815/golamo-kolichestvo-kontrabandni-cigari-sa-zadarjani-na-gkpp-kulata

Председателят на СОС с редица въпроси за Симеоновския лифт

В позиция до медиите председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров поставя редица въпроси за неработещия Симеоновски лифт в планината Витоша.“Кой го е продал? Кой е следил за изпълнението на следприватизационния договор, кой е позволил да не бъде прекратена сделката“, пита Петров и заявява, че ще се постарае скоро да обяви имената и да сезира компетентните органи.През 2007 г. лифтът е продаден от Столичната община на дружеството „Витоша ски“. Всички срокове за следприватизационен контрол вече са изтекли. Какъв е бил договорът и как е спазван може да бъде проверявано и разследвано, но сега ситуацията е такава – лифтът не функционира, пише председателят на Столичния общински съвет.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101992818/predsedatelat-na-sos-s-redica-vaprosi-za-simeonovskia-lift

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято заради невъзможността да бъде приета наредба, която регламентира поставяне на палатки и кемпери.

Автор: Даниел Инков – Източник : https://bnr.bg/post/101992824/divoto-kampinguvane-e-razresheno-i-tova-lato

700 ученици от страната спортуваха с Радев в Ямбол

Близо 700 ученици от цялата страна се включиха  в инициативата „Спортувай с президента“ и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития взе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по утринна гимнастика е организиран от общината в Ямбол със съдействието на Националната спортна академия „Васил Левски“. Радев заяви, че и занапред ще продължи да подкрепя инициативата: „Защото тя директно подпомага постигането на важната национална цел-физическото и духовно развитие на нашите млади хора.“ Зам.- кметът на Ямбол Енчо Керязов преди няколко години организира утринна гимнастика в ямболските училища: „Пламъчето вече е запалено. Виждаме, че след три години  има хиляди деца.“ В състезанието днес се включиха над 50 отбора от цялата страна,  като и тази година част от журито е заслужилият майстор на спорта Нешка Робева. Тя заяви: „Успяха да събудят цяла България. Да напомнят на училищата какво трябва да направят.“

Автор: Даниела Костова – кор. на БНР в Ямбол – Източник : https://bnr.bg/post/101992831/700-uchenici-ot-stranata-sportuvaha-v-ambol