Рецепта за печено агнешко със зеленчуци

Агнешко месо на фурна със зеленчуци.

ПОРДУКТИ:

  • 3 парчета агнешка пържола, една от най-меките части на агнешкото
  • 3-4 средно големи картофа
  • 3 моркова
  • 1 купа шалот
  • 5-6 скилидки чесън
  • Зехтин
  • Черен пипер
  • Сол

Как се приготвя агнешкото месо на фурна със зеленчуци?

  1. Хубаво овкусете месото със зехтин, сол и черен пипер. Оставете го да престои така поне 30 минути, за да поеме месото аромата на подправките.
  2. Нарежете картофите на големи кубчета, а ако имате пресни дребни картофчета може и цели да ги използвате.
  3. Морковите нарежете на кръгчета или друга форма.
  4. Обелете чесъна и шалота .
  5. Запечатайте месото в тиган, в който сте добавили малко зехтин, докато хване цвят и от двете страни. След това ги прехвърлете в тавата за печене.
  6. В същия тиган запържете шалота и чесъна, разбърквате ги докато започнат да придобият цвят.
  7. Добавяте картофите и  морковите, подправките сол и черен пипер. След 2-3 минути ги взимате от огъня и изсипвате всичко върху месото в тавата за печене.
  8. Покривате добре тавата с фолио или хартия за печене.
  9. Печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса за около 2 часа или докато месото омекне.
  10. Накрая след като месото е готово отваряте хартията/фолиото и го слагате обратно за още 10 минути, докато станат златисто кафяви.
  11. Агнешкото печено със зеленчуци е готово. Сервирайте го топло със поръсен отгоре пресен магданоз или джоджен.
Великденска рецепта

Приятен апетит!

Нелоялните практики на търговците по Великден продължават

Нелоялни практики с цени и етикети наблюдаваме и тази година по Великден, каза Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“. Тя уточни, че и през този празничен сезон има онлайн оферти за козунаци, които често подлъгват потребителите да закупят подобен тип артикул през интернет. Причината е, че няма как да знаем за произхода на козунака. 

Автор: Християна Йорданова – БНР Бургас – Източник : https://bnr.bg/post/101984590/neloalnite-praktiki-na-targovcite-po-velikden-prodaljavat

Музеите и художествената галерия в Кюстендил ще работят в празничните дни

Музейната и нумизматичната експозиция в зала „Асклепий“ на кюстендилския музей, както и Градската художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ ще работят през празничните дни с нормално работно време, обявиха от Общината. Очаква се стотици да посетят обектите, както и Римската крепост от IV в. над града – въпреки лошото време на Разпети петък. Експозицията „Асклепий“ включва експонати от целия Кюстендилски регион. Представените материали и техният широк хронологически диапазон дават възможност на посетителя да се информира за културно-историческото развитие на района и да се потопи в многовековните пластове на времето от VII-VI хилядолетие пр.Хр. до XVII в. Изложбена зала в джамия „Ахмед бей“ и Пиргова кула представят гостуващата изложба на Зелени Балкани „Натура 2000 – пази редките видове“ 2. Те ще бъдат отворени на 1,2,3 и 4 май от 9.00 ч. до 18.00 ч.  А музеен комплекс „Св. Георги“ в квартал „Колуша“ ще работи през всички дни, без 5 май. В Градската художествена галерия голям интерес предизвиква изложбата на художника Румен Саздов, който живее в Чехия, но сега е в родния си град и всеки ден е сред картините в залата и беседва с посетителите. Владислава Ненкова, експерт по туризъм към Общината: „Градът все повече се посещава от туристи както чуждестранни, така и българи. Хората ползват както минералната ни вода, така се възползват и от факта, че могат да посетят лесопарк „Хисарлъка“, могат да посетят музейните експозиции, а и много се насочват към Художествената галерия, впечатлени са от това, което виждат“.

Автор: Кирил Фалин – кор. на БНР в Кюстендил – Източник : https://bnr.bg/post/101985980/muzeite-i-hkustendiludojestvenata-galeria-v-kustendil-shte-rabotat-v-praznichnite-dni

Храмовете във Велико Търново се изпълниха с богомолци на Разпети петък

Православните храмове във Велико Търново се изпълниха с богомолци на Разпети петък, дошли да се поклонят пред Сина божи, да съпреживеят кръстната Христова смърт и да минат под плащеницата. В най-скръбния за християните ден свещениците отслужиха Вечерня. Плащеницата беше изнесена с песнопения, посветени на страданията и смъртта Христови.  „Днес е най-тъжният ден в нашата религия и да почетем паметта и после възраждането на Христос“. Великотърновци запалиха свещи и се помолиха за спасение на душите и за здраве:  „Вярвам, че Господ ще ни помогне. Само и единствено той може да ни спаси“. „За семейството ми и за всички хора, за здраве“.  „Трябва винаги да се вярва, защото вярата е добрина и любов за хората“. 

Автор: Здравка Маслянкова – кор. на БНР във В. Търново – Източник : https://bnr.bg/post/101985985/hramovete-vav-veliko-tarnovo-se-izpalniha-s-bogomolci-na-razpeti-petak

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май. Четири от тях са специализирани – в Кюстендил на 14 май за хора в неравностойно положение, на 15 май в Омуртаг ще се търсят кадри за строителството, във Велинград на 21 ще се набира персонал в туризма, в шуменския град Каолиново борсата е за безработни над 50-годишна възраст, на 23 май. През месец март регистрираната безработица у нас е 5,77% и намалява със 0,07 спрямо февруари, а на годишна база се увеличава с 0,4% от процента.  В 9 области от страната безработицата е под средното равнище за март, в останалите 19 области стойностите надвишават средните, като  Видин и Монтана остават с най високите, сочи анализа на Агенцията по заетостта.  Новорегистрираните безработни през март наброяват близо 20 000, повече от половината са жени, а 12 хиляди са освободени от частния сектор.  Възрастовото разпределение показва, че хората между 30 и 49 години заемат най-голям дял от новите безработни – 46,6%, следват хората над 50-годишна възраст –  почти 34%. През март постъпилите на работа са 14 205, 98% от тях са намерили работно място в реалната икономика.  Наблюдението на трудовата агенция показва, че най-многобройна е групата на безработните с регистрация в бюрата по труда повече от година, те са над 36 000, следвани от тези с престой на босата от 6 до 12 месеца – почти 35 000.  Безработните с основно и по-ниско образование през март достигат 71 800, като броят им на годишна база отчита увеличение от 9%. Относителният им дял сред безработните е 44%. 

Автор: Цветелина Стоянова – Източник : https://bnr.bg/post/101985993

Ямбол посреща Великден с три уникални триметрови яйца, изработени от хиляди цветя

В навечерието на Великден, централната градска част на Ямбол е празнично украсена. Тази година традиционното оформление е обогатено с нов елемент – триметрово яйце, изработено изцяло от декоративни цветя. С това големите уникални цветни яйца в Ямбол вече са три, които са изработени с изключително внимание и майсторство. Всяко от тях впечатлява със своите над 4000 цветя, съобщават от общинския пресцентър. Пред Общината са разположени и седемте великденски яйца, декорирани от местни художници, които добавят още цвят и настроение в градската среда.  За най-малките посетители на Ямбол е подготвен специален кът в зелените площи срещу Централната поща, където, наред с украсените дръвчета, ги очакват фигури на голямо пиле и зайче. Кметът на Ямбол Валентин Ревански, коментира, че всеки детайл от украсата е направен с много любов: „Желанието ни е празничното настроение да се усеща навсякъде – както в домовете, така и по улиците на нашия град“. 

Автор: БНР Бургас – Източник : https://bnr.bg/post/101985976/ambol-posreshta-velikden-s-tri-unikalni-trimetrovi-aica-izraboteni-ot-hiladi-cveta

Желязков ще се бори за Европа, а Фандъкова за родния парламент

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ ще е водач на листата на ГЕРБ-СДС за европейските избори, потвърдиха за БНР от партия ГЕРБ, а Мария Габриел няма да е кандидат за евродепутат.  Крайният срок за регистриране на листите за Европейския парламент е 7-и май.  Станаха ясни водачите на ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще е водач на две листи – на 25 МИР в София и на Пловдив град. Росен Желязков ще е водач и на листата за Благоевград, две листи ще водят още Цвета Караянчева – в Кърджали и Пловдив област и Делян Добрев – в Хасково и в Разград. Нови са водачите на двата софийски района 23-ти и 24-ти.  В 23-ти, където традиционно листата беше оглавявана от лидера на СДС Румен Христов – сега ще води Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет в последния мандат на кмета Йорданка Фандъкова, която също е кандидат за депутат като втора в листата на 25 МИР в София.  Румен Христов ще води листата в Монтана.  В 24 МИР в София ще води Рая Назарян.  Тома Биков ще е водач в Силистра, Бедрос Пехливанян – в Русе, Любомир Христов – в Шумен.  Двамата заместник-председатели на ГЕРБ Томислав Дончев и Даниел Митов отново ще са водачи, съответно на Габрово и Варна.   Остават водачите – Жечо Станков в Бургас, Костадин Ангелов – във Велико Търново, Росица Кирова – във Видин, Красен Кръстев във Враца, Деница Сачева в Добрич, Христо Терзийски – в Кюстендил, Николай Нанков ще води отново листата за предсрочния парламентарен вот в Ловеч, Екатерина Захариева – в Пазарджик, Георг Георгиев  – в Перник, Пламен Тачев – в Плевен.  Красимир Вълчев отново ще е водач на листата в Стара Загора, Десислава Танева традиционно ще е водач в Сливен, Красимир Събев – в Смолян, Младен Маринов – в София област, а Теменужка Петкова повежда отново листата в Търговище. 

Автор: Виолета Ашикова – Източник : https://bnr.bg/post/101986000/gerb-sds-opredeli-vodachite-na-listite-za-parlamentarnite-i-evroizborite

Носорозите тръбачи са сред последните птици, настанени в Софийския зоопарк

В Софийския зоопарк можете да наблюдавате една много атрактивна двойка птици – носорозите тръбачи. В българската столица са дошли от румънския зоопарк в Букурещ. Птиците са африкански вид с характерен шлемообразен придатък на горната част на клюна, който им помага в откриването на храна. Той е кух и доста лек. Интересно е поведението на тези птици през брачния период, когато мъжкият „зазижда“ женската в хралупата, като оставя един малък отвор, през който я храни по време на мътенето. След като малките са готови да напуснат гнездото, отворът се разширява и те излитат, обяснява гледачът в сектор „Птици“ Марио Александров. От софийската Зоологическа градина съобщават, че е отворено за посетители и в празничните дни от 1 до 6 май включително. Касите на Централния и Западния вход работят от 9:30 до 18:00, а престоят на посетители в зоопарка е разрешен до 19:00 ч.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101986007/nosorozite-trabachi-sa-sred-poslednite-ptici-nastaneni-v-sofiiskia-zoopark

НСО въвежда мерки за сигурност за Светата литургия в храм "Св. Александър Невски"

Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност за Светата литургия за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на 4 май, съобщиха от пресцентъра на НСО. Гражданите, които желаят да присъстват ще имат достъп след 21:30 часа. При северния и при южния вход на храм-паметника ще бъдат разположени пунктове за проверка. Въвежда се забрана за използване на дронове в зона с радиус 1000 метра и с център пл. „Св. Александър Невски“ за времето от 21.00 ч. на 4 май до 2.30 часа на 5 май.Временна организация на движението на пл. „Св. Александър Невски“ за Великден

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101986033/nso-vavejda-merki-za-sigurnost-za-svetata-liturgia-v-hram-sv-aleksandar-nevski

МВнР издаде две предупреждения за сънародниците ни зад граница

Ситуационният център към Министерството на външните работи издаде две предупреждения за сънародниците ни зад граница. Заради продължаващите протести в Тбилиси се препоръчва на българите, посещаващи Грузия, да избягват големи събирания и демонстрации, да се информират за развитието на ситуацията и да следват инструкциите на местните власти. Също така, да избягват райони с голямо полицейско присъствие и да бъдат внимателни, ако са в близост до демонстрации.Предупреждение се отправя и заради песенния конкурс Евровизия между 4 и 12 май в Малмьо – Швеция. Призивът към българите, пребиваващи в града, е да проявяват особено внимание и предпазливост при посещение на залата, където ще бъде конкурсът и при ползване на обществения транспорт и търговските зони.Напомня се, че отделни хора или групи, носещи символи, знамена или дрехи, свързани с Израел или юдаизма, представляват потенциални цели на евентуална атака.

Автор: Цветелина Стоянова – Източник : https://bnr.bg/post/101986053/mvnr-izdade-dve-preduprejdenia-za-sanarodnicite-ni-zad-granica

Готви се нова наредба за отдаване на общински жилища в Кюстендил

Готви се нова наредба за отдаване на общински жилища в Кюстендил. Това се налага след направена ревизия, която установила, че 10 от апартаментите и помещенията се ползват неправомерно. Съветниците отказаха да гласуват и докладна, според която две жилища трябваше да се продадат на символични цени на досегашните им ползватели. Установено е, че от 2012 г. до настоящия момент общинските жилища от над 800 са намалели до 360. Има подозрения, че жилища са отдавани и дори са продавани изгодно на лица, които не са били крайно нуждаещи се. Съветниците не гласуваха продажба на общинско жилище, намиращо се на бул. „България“ в центъра на града, с пазарна цена 40 440 лева, и на друго в кв. „Румена войвода“ на цена 30 550 лева, докато пазарната цена на гарсониера в града вече стига до 60 хил. лева. Жилищата са на площ от около 50 кв. метра всяко. 

Автор: Кирил Фалин – кор. на БНР в Кюстендил – Източник : https://bnr.bg/post/101986063/gotvi-se-nova-naredba-za-otdavane-na-obshtinski-jilishta-v-kustendil

Нови платформи на столични спирки ще улесняват качването и слизането

Нови спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в столицата, анонсират от „Спаси София“. При тях се предвижда поставянето на специални платформи, които правят качването и слизането от превозните средства по-достъпно и безопасно. Платформите са на нивото на тротоара и “удължават” спирката до вратите на превозните средства. Така се осигурява достъпна среда за трудноподвижните, но и се сигнализира на преминаващите велосипедисти, че в зоната трябва да дадат предимство на пътниците. Спирките са поредното подобрение в рамките на голямата трансформация на няколко булеварда в центъра, допълват от партията, която има общински съветници в София: „Голямата цел е да се осигури пространство и нормални условия на всички участници в движението. Подобни трансформации са правени в десетки европейски столици при това успешно. Сигурни сме, че след първоначалния период на адаптация дори и най-големите критици ще оценят ползите за целия град.“ 

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101986096/novi-platformi-na-stolichni-spirki-ulesnavat-kachvaneto-i-slizaneto-na-patnicite

Румен Христов е водач на листата на ГЕРБ – СДС в област Монтана за парламентарните избори

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ – СДС за 12-ти многомандатен избирателен район Монтана. Новината потвърдиха днес официално от националното ръководство на ГЕРБ.  На изборите преди година Христов бе първи в 23-ти МИР София.

Автор: Любо Андреев – кор. на БНР в Монтана – Източник : https://bnr.bg/post/101986099/rumen-hristov-e-vodach-na-listata-na-gerb-sds-v-oblast-montana-za-parlamentarnite-izbori

Димитър Главчев посети СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"

Специализираната болница за активно лечение на детски болести „Проф. Иван Митев“ ще получи нов рентгенов апарат. Това стана ясно след неочаквано посещение на служебния премиер Димитър Главчев в лечебното заведение. Преди това той е разговарял с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Процедурите за закупуване на скенер за специализираната болница по детски болести е пред финализиране. Вече е приключила и процедурата за закупуване на нов рентген, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет след посещението на премиера в лечебното заведение. Преди това Главчев е разговарял с ръководителя на Клиниката по детска неврология на болница „Проф. Иван Митев“ и председател на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница – проф. Иван Литвиненко. Пред БНР проф. Литвиненко каза, че е запознал премиера със становището на Обществения съвет относно проекта за изграждане на частната болница „Мама и аз“ в столицата и с нуждите на педиатрията. „Като болница, която ще бъде в основата на Националната педиатрична болница, защото аз някъде споменах, че сигурно е по-добре министерството да се заеме с текущите проблеми, които са свързани с детското здравеопазване, вместо да ни „вкарва в приключение“. И действително с това започна интереса му към факта, че ние нямаме към момента рентген, който да е адекватен, който да върши добра работа. Ние разполагаме с машина, която е по-стара от мен и всеки път при най-малката повреда се оказва, че сме на ръба да затворим болницата“, посочи проф. Литвиненко. В първия работен ден след Великден служебният премиер ще инициира среща с министрите на здравеопазването и на финансите – Галя Кондева и Людмила Петкова, с директора на педиатричната болница д-р Благомир Здравков и с проф. Литвиненко, на която ще бъдат обсъдени и намерени решения на най-належащите проблеми на педиатрията, добавят от пресслужбата на МС.

Автор: Лилия Герчева – Източник : https://bnr.bg/post/101986106/sbal-po-detski-bolesti-prof-ivan-mitev-shte-poluchi-nov-rentgenov-aparat

Продължава кампанията за ремонт на най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най-стария ямболски храм – „Св. Троица“ ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хиляди лева.Кампанията за спасяването на храма започва през 2017 годна и до момента са събрани около 130 хил. лева, като с тях е започнат спешен ремонт, обясни Елка Добрева:„Които почти оползотворихме за ремонта на покрива, санирае на външната част, мазилка на храма, ремонт на камбанарията, смяна на всички врати и прозорци и смяна на мазилката пред храма.“Преди седмица, на Цветница, за поредна година беше организиран голям благотворителен базар, на който са събрани близо 5000 лева, а според изчисленията  за цялостния ремонт са необходими над 500 хил. лева. „Остава ни за реставриране вътрешната част на храма- това са пода, тавана стаите оградата, пътеките около самия храм и не на последно място иконописите.“Църквата „Св. Троица“ се намира в най-стария ямболски квартал – „Каргон“. Според историците е съществувала още през 17-и век,  когато е била вкопана в  земята. Изграждана е на два пъти, тъй като по време  на Руско-турската война е опожарена.

Автор: Даниела Костова – кор. на БНР в Ямбол – Източник : https://bnr.bg/post/101986140/prodaljava-kampaniata-za-remont-na-nai-staria-ambolski-hram

В Горна Оряховица започва спешен ремонт на улици

В Горна Оряховица след Великденските празници започва спешно изкърпване на близо шест хиляди квадратни метра разбити улични настилки.  За да бъдат осигурени средства, със свое решение от 28 март Общинският съвет възложи на кмета на Горна Оряховица Николай Рашков да внесе предложение до министъра на финансите за трансформиране на средства от целевата субсидия за капиталови разходи в целеви трансфер за финансиране на неотложни текущи ремонти по най-критичните участъци от уличната мрежа.Ремонтите започват след празничните дни, при подходящи метеорологични условия, за да се гарантира качеството на извършваната работа. Нарушените участъци в Горна Оряховица, които ремонтът ще включва, са с обща площ от 5859 квадратни метра.

Автор: Здравка Маслянкова – кор. на БНР във В. Търново – Източник : https://bnr.bg/post/101986141/v-gorna-orahovica-zapochva-speshen-remont-na-ulici

Русенският оркестър "Сияние" – "На мегдана на другата България"

Оркестър „Сияние“ от Русе ще гостува на събора „На мегдана на другата България“ в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал.По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е наживо изпълнена от русенския  оркестър „Сияние“. В състава му са Гошо Ангелов – клавир, Иван Иванов – гайда, Теменужка Черникова – вокал, и Мартин Ангелов – вокал.Деветото издание ще премине под наслов „Шарената черга“ и ще събере повече от 70 български танцови формации и любители на родния фолклор. Домакини са Танцов състав „България“ от Палма де Майорка с ръководител Станимир Минчев.Организаторите откриха официално благотворителната кампания, която ще подкрепи кауза в помощ на деца с увреден слух в България.За целта ще бъде организирано обучение по жестов език на десет чуващи преподаватели, които работят в три училища и няколко центъра за глухи деца. То ще включва шест семинара и седмични занятия, водени от пет глухи преподаватели по български жестов език. За целта е необходима сума в размер на 20 000 лева.Българското национално радио е медиен партньор на събитието и на 12 май ще излъчва пряко от мегдана на Другата България.

Автор: Ася Пенчева – кор. на БНР в Русе – Източник : https://bnr.bg/post/101986143/rusenskiat-orkestar-sianie-na-megdana-na-drugata-balgaria