Жена е пострадала при катастрофа с тролей в София

Жена е пострадала при катастрофа между лек автомобил и тролей в София. Инцидентът е станал във вторник в късния следобед на булевард „Сливница“, в района на гимназия „Ломонов“, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ. От там допълниха, че на единия от водачите му е прилошало, след като кръвното му налягане се повишило. Той е прегледан от спешните медици, които са отишли на мястото. Пострадалата е на 76 години и е с леко нараняване в областта на веждата. По нейно настояване е откарана в „Пирогов“. 

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101987488

Теглят в ЦИК номерата на бюлетините на партиите за изборите на 9 юни

В 16 часа днес Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и Инициативните комитети за предстоящите избори на 9 юни. Също с теглене на жребий ще бъде определен и редът за представяне на кандидатите, регистрирани от политическите формации и Инициативните комитети, в различните форми на предизборната кампания. Тя стартира в нула часа на десети май. В надпреварата участват 20 партии и 11 коалиции. До днес е срокът, в който Районните избирателни комисии уведомяват Централната избирателна комисия за регистрираните кандидати за народни представители. ЦИК определя условията и реда за отразяването на предизборната кампания в медиите. Комисията също така приема правила за обективно и справедливо отразяване от Българското национално радио и Българската национална телевизия  на проявите на кандидатите. ЦИК одобрява споразумението между БНР, БНТ и партиите, коалициите и инициативните комитети за формите, темите на предизборната кампания, форматите и екипите. Споразумението се изпраща на Сметната палата. Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обяви, че предизборната кампания стартира в нула часа на десети май. Росица Матева допълни, че вече е подписано споразумението със Съвета за електронни медии, който ще извършва специализиран мониторинг.

Автор: Мария Костова – Източник : https://bnr.bg/post/101987517/teglat-v-cik-nomerata-na-buletinite-na-partiite-za-izborite-na-9-uni

Варна: От партиите и коалициите – нищо ново, избирателите – преобладаващо критични

Партиите и коалициите във Варна не предлагат нищо ново на избирателите – познати водачи на листи, повечето от които водят и евролистите, и познати лица надолу, макар някои от тях да са се преразпределили в нови политически субекти.

Въпреки новите формации с екзотични имена, същностни промени не се забелязват.

Прави впечатление, че варненци не споделят с охота очакванията си, а според кандидатите бързи преговори за ново правителство са малко вероятни, независимо от резултатите.

След всичките преговори за правителство, идеи за ротация, препирни, скандали, отново сме в предизборна кампания и пак ни управлява служебен кабинет. Това дежавю вече не ни радва, а ни води към тревожни констатации – варненци не правят изключение. Едни избират да гласуват само на европейските избори, други ще подкрепят обичайните кандидати от партиите, но критичният поглед преобладава:

„Лошото е, когато гласуваме за парламента – непрестанно сме свидетели на кавги, спорове, всяка партия иска да наложи мнение, няма единодействие. Затова за ЕП ще гласувам, но за български парламент не ми се гласува. В нашия непрестанно спорят, карат се, а има толкова грижи“.

„Нищо не очаквам. Според мен демокрацията малко е счупена. Хората, които избираме, не представят нашето мнение. Често се случва – например гласувам за определена партия, за определени хора, а след това те правят в парламента неща, с които не съм съгласен. Демокрацията трябва да е репрезентативна, да представя нашето виждане, хората, за които гласуваме – техните платформи, защото преди изборите говорят едно, а после става друго“.

Хората повече се интересуват от местната власт и възлагат надежди на новия кмет на морската столица. А в парламента – явно депутатите трябва да се смирят и да използват по-добър език в общуването си. Така мислят и 19-годишните Никола Стамов и Симона Вълчева – ученици в Първа езикова гимназия във Варна. Те споделят, че ще гласуват и на двата вида избори. Какво споделиха те пред БНР, чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101987522/varna-ot-partiite-i-koaliciite-nishto-novo-izbiratelite-preobladavashto-kritichni

Водата прекъсва в столичен квартал, вилна зона и с.Кокаляне

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Падинето“, с. Кокаляне , от „Софийска вода“ предупреждават, че се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа в района между: ул. „Искър“, ул. „Цар Иван Асен II“, ул. „Йованец“ и ул. „Самоковско шосе“, м. Дебело гуно и м. Михово блато.При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа ще бъде осигурена водоноска пред кметството на Кокаляне. Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение по ул. „Бистришко шосе“, в.з. Бункера, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа в района на: ул. „Самодивски езера“, ул. „Бистришко шосе“, ул. „Бука“, ул. „Силян“.При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа ще бъде осигурена водоноска на адрес: ул. „Самодивски езера“ на кръстовището с ул. „Бистришко шосе“. Подмяна на водомер на ул. „Суходолска“, кв. „Факултета“ налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа в района между: ул. „Суходолска“, ул. „Банско“, ул. „Павел Шатев“, ул. „Дръстър“, ул. „Ришки проход“ и ул. „Кубан“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа ще бъде осигурена водоноска на кръстовището на адрес: ул. „Суходолска“ с ул. 311.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101987444/vodata-prekasva-v-stolichen-kvartal-vilna-zona-i-skokalane

Любомир Стефанов: Свидетели сме на изтрезняване на избирателите

В момента сме свидетели на изтрезняване, изказа мнение пред БНР политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов.

На българина като че ли този интензитет на избори – през 6 месеца, през 9 месеца, през 12 месеца, му подейства отрезвяващо да погледне ако не дългосрочно, то поне реалистично в избора, който му е под ръка, и да си даде сметка, че чакането на месии всъщност е много романтично, прекрасно за сюжет на филм или приказка, но в политиката не е източник на решение, а на още повече главоболия. Затова в момента като че ли се насочваме към наличния асортимент“, обясни той.

Според него много бързо „амортизираме“ политическите си представители, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат. По думите му е нужно и дори здравословно част от тях периодично да си дават почивка, която да се изразява именно чрез крачка назад и липса в политическите листи на партиите за различни видове избори. В този смисъл политологът не вижда проблем в отсъствието на Мария Габриел и загубата на водеща позиция за Атанас Атанасов в предизборните листи. И все пак отсъствието на някои лица поражда много въпроси.

Не очаквах г-жа Габриел да бъде част от листата на ГЕРБ. Тя би била евентуално част от следващите процеси около сформирането на ЕК или някаква динамика в ЕП. За мен няма изненада. Въпросът е оттук нататък какво ще се случва“.

В предаването „Преди всички“ Стефанов изказа мнение, че изненади винаги има, но:

„Въпросът е от порядъка и калибъра. В случая според мен са допустими, в границите на нормалното“.

За потенциала на Ваня Григорова в предстоящите избори, политологът подчерта, че е важна електоралната активност и кампанията:

Григорова все още има някаква политическа енигма и някакъв политически чар. Има интересни акценти, които може да използва. Но една птичка пролет не прави. Само тя да – да бъде разпознаваема, да бъде ракетата носител, но е въпрос на кампания и на хора“.

При Делян Пеевски се търси баланс, коментира също Любомир Стефанов и посочи, че на някои места може да дразни, но на други нараства влиянието му. Той напомни, че в последните няколко избирателни цикъла ДПС се опитва да излезе от класическите си региони.

А за Елена Йончева и явяването ѝ с листата на ДПС на евровота той каза: „Не знам г-жа Йончева какво направи и каква договорка е имала за 5-о място, тъй като Движението, въпреки размаха и обещанията си, 3-ма души мисля, че е максимумът, който ДПС може да вкара. Даже четирима да са, г-жа Йончева пак не попада там“.

Според него за ДПС Йончева е допълнително „европейско украшение“.

Политологът подозира, че може и да има някакво пренареждане в редиците на ГЕРБ.

25 многомандатен избирателен район в София, в който битката ще е лидерска, Стефанов нарече „панаир на суетата„. Според него ако там избирателната активност е под средната за страната, това ще ни покаже всичко.

Цялото интервю на Лора Търколева с Любомир Стефанов в предаването „Преди всички“ чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101987547/lubomir-stefanov-svideteli-sme-na-iztreznavane

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев осъди прокуратурата на 28 хил. лв. обезщетение

Бившият кмет на Дупница инж. Атанас Янев в мандата 2007 до 2011 г., считан тогава за фаворит на братя Галеви, осъди Софийска районна прокуратура на 28 хил. лв. обезщетение. Искът на Янев е бил за 120 хил. лв. обезщетение на  нанесени му морални вреди.

Автор: Кирил Фалин – кор. на БНР в Кюстендил – Източник : https://bnr.bg/post/101987494/bivshiat-kmet-na-dupnica-atanas-anev-osadi-prokuraturata-na-28-hil-lv-obezshtetenie

31 политически формации регистрираха листите си в Благоевград за изборите за НС

31 политически формации регистрираха листите  си за участие в предсрочните парламентарни избори в  Благоевград, като повече от половината го направиха в последния ден. Истинска лидерска битка се очаква  в Пиринско.

Автор: Кети Тренчева – кор. на БНР в Благоевград – Източник : https://bnr.bg/post/101987492/31-politicheski-formacii-registriraha-listite-si-v-blagoevgrad-za-izborite-za-ns

Радев на официално посещение в Азербайджан

Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Република Азербайджан, по покана на своя колега президента Илхам Алиев. Укрепването и задълбочаването на двустранното стратегическо партньорство в икономиката, енергетиката, високите технологии, иновациите, транспорта и туризма са във фокуса на посещението на делегацията ни водена от президента, в която участват служебният министър на енергетиката, председателят на Групата за приятелство България-Азербайджан в Народното събрание и представители на бизнеса. Българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония от президента на Aзербайджан. Румен Радев и Илхам Алиев ще проведат среща на четири очи, ще ръководят пленарните разговори между делегациите на двете държави, след което ще подпишат съвместна декларация за укрепване на стратегическото партньорство. Радев подписва декларация за стратегическо партньорство между България и АзербайджанЗа последните две години днешната среща между 2 държавни глави е четвъртата. Енергетиката е в основата на партньорството. През газовия интерконектор с Гърция, който е с капацитет от 3 милиарда кубически метра газ на година, България получава половината от необходимото синьо гориво.  Миналата година в София се подписа меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната азерска петролна компания. За да се удвои износа на газ от Азербайджан към Европейския съюз в рамките на визитата в Баку се подписват и още двустранни споразумения. Едно от тях е договор за съвместно опериране между авиопревозвача „България еър“ и азербайджанската национална авиокомпания. Така ще се осигури редовен въздушен транспорт. В Баку президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на азербайджанския парламент проф. Сахиба Шафарова. По-късно ще разговаря с български специалисти, работещи в областта на спорта в страната.

Автор: Цветелина Стоянова – Източник : https://bnr.bg/post/101987520/radev-na-oficialno-poseshtenie-v-azerbaidjan

Засиленото полицейско присъствие – причина за намаляването на катастрофите по празниците

Въпреки засиления трафик по празниците, от Асоциацията на пострадалите при катастрофи отчитат спад на пътните инциденти в сравнение с миналата година. От там посочват като една от причините засиленото полицейско присъствие. По-малко са инцидентите по пътищата за изминалите празнични дни – Възкресение Христово и Гергьовден, казаха от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. За същия период на миналата година катастрофите, които са станали, са били повече, казва Владимир Тодоров/Той допълва, че състоянието на инфраструктурата е била една от причините за задръстванията по магистралите.Сериозен спад на тежките катастрофи по Великден“Задръстванията, които се случват по „Тракия“, по „Хемус“, и най-вече по направлението Гърция в посока Кулата, в района на Симитли и на Кресна. Нашият призив към Регионалното министерство и към Пътната агенция е в спешен порядък да се пусне още едно платно като временно решение“, коментира Тодоров. Той посочи и факторите, които са спомогнали произшествията на пътя да са по-малко. „Да кажем, че полицейското присъствие е по-засилено. Бяха извадени доста патрули. Може би с тези мерки за повишаване събираемостта, където вече по-бързо се получават известия за глобите, може би това също има възпиращ ефект“, поясни Тодоров.Блъснато дете с мотопед в София

Автор: Надежда Николова – Източник : https://bnr.bg/post/101987535/katastrofi

Протест в столицата година след смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Една година след смъртта на Ани и Явор, чийто живот бе отнет на пешеходната пътека при кръстовището на бул. „Сливница“ и ул. „Русе“ в София, от Фондация „Ани и Явор: Ключът е любовта“ и Инициативен комитет „Заедно срещу безумията по пътищата“ организират протест тази вечер на мястото на инцидента. В знак на съпричастност след трагедията, при която загинаха двамата, десетки граждани блокираха кръстовището в продължение на 50 дни.Шофьорът, причинил смъртта на двама младежи на столичния бул. „Сливница“, е на свободаТе се обявиха срещу войната по пътищата и призоваха институциите за повишаване на безопасността на движението по пътищата. Протестът днес ще завърши с мирно шествие до кръстовището на бул. „Сливница“ и бул. „Константин Величков“.Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард „Сливница“

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101987518/protest-v-stolicata-godina-sled-smartta-na-ani-i-avor-na-peshehodna-pateka

Люлякови музикални вечери започват в Ловеч

В Ловеч днес започват Люляковите музикални вечери. Те са част от програмата за празника на града – 11 май. Люляковите музикални вечери водят началото си от далечната 1933 г. Прекъснати са през 1990 

Автор: Пламен Христов – кор. на БНР в Ловеч – Източник : https://bnr.bg/post/101987532/lulakovi-muzikalni-vecheri-zapochvat-v-lovech

И днес протест в центъра на столицата заради велоалея

Протестите за промените в движението в София се очаква са продължат и днес. Десетки хора се събраха снощи на кръстовището на булевардите „Фритьоф Нансен“ и „Патриарх Евтимий“. Причината е промяната в паркирането и движението в района, въведена от Столична община – заради изграждане на велоалея.Гергин Борисов: Само с 50 намаляват паркоместата заради новата организация на движение в центъра на СофияДесетки хора протестират заради промяната на движението в района на НДКЕдин от недоволните е Антон, който живее в района и има бизнес на метри от мястото на протеста:“Ще се създадат адски много проблеми с паркирането и за живущите, и за хората, които идват в центъра на столицата. Тук елементарно го показваме – при двупосочно движение на „Нанасен“ и паркиране на заден ход, де факто остава една лента, която няма да може да се използва, когато човек иска да паркира или в елементарния случай – когато иска да си остави багаж или да си свали детето с количка – спираш, отваряш вратата и в ляво е велоалеята. Много са нещата, които не са доизмислени“, каза той.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101987519/i-dnes-protest-v-centara-na-stolicata-zaradi-veloalea

Засиленото полицейско присъствие – причина за намаляването на катастрофите по празниците

Въпреки засиления трафик по празниците, от Асоциацията на пострадалите при катастрофи отчитат спад на пътните инциденти в сравнение с миналата година. От там посочват като една от причините засиленото полицейско присъствие. По-малко са инцидентите по пътищата за изминалите празнични дни – Възкресение Христово и Гергьовден, казаха от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. За същия период на миналата година катастрофите, които са станали, са били повече, казва Владимир Тодоров/Той допълва, че състоянието на инфраструктурата е била една от причините за задръстванията по магистралите.Сериозен спад на тежките катастрофи по Великден“Задръстванията, които се случват по „Тракия“, по „Хемус“, и най-вече по направлението Гърция в посока Кулата, в района на Симитли и на Кресна. Нашият призив към Регионалното министерство и към Пътната агенция е в спешен порядък да се пусне още едно платно като временно решение“, коментира Тодоров. Той посочи и факторите, които са спомогнали произшествията на пътя да са по-малко. „Да кажем, че полицейското присъствие е по-засилено. Бяха извадени доста патрули. Може би с тези мерки за повишаване събираемостта, където вече по-бързо се получават известия за глобите, може би това също има възпиращ ефект“, поясни Тодоров.Блъснато дете с мотопед в София

Автор: Надежда Николова – Източник : https://bnr.bg/post/101987535/katastrofi

Планова техническа профилактика на предаватели на БНР

На 8 май ще бъде извършена плановатехническа профилактика от 9 до 17 часа напредавателите на ултракъси вълни СВИЛЕНГРАД 4 на честота 99.7 мегахерца и ТРЪН 4 на честота 97.6 мегахерца. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програма „Хоризонт“ през интернет сайта binar.bg, а в района на Свиленград – и на честота 89.2 мегахерца.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101987051/planova-tehnicheska-profilaktika-na-predavateli-na-bnr