Увеличават се украинските бежанци у нас

Две години след началото на войната в Украйна бежанският поток не спира. Това твърдят сънародниците на украинците, които са в България и помагат за адаптацията на пристигащите. Повечето от тях и преди, и сега  са жени и деца.Тяхната социализация, както и хуманитарната, и психологическа подкрепа беше обсъдена на конгрес на Европейската асоциация на украинските жени в Свети Влас. В него се включиха украинки от цялата страна. Една част от тях споделиха как помагат, а друга как са се адаптирали в България.

Виолета Дворникова,председател на Европейската асоциация на украинските жени, обясни, че целта на конгреса е жените да се обединят и да се дебатират важни за тях теми, сред които и тази как да бъде оказана помощ част от тях  да се върнат обратно в родината. Мария Набока, която е член на организацията уточни, че в различни панели ще се представят възможностите за хуманитарна и психологическа подкрепа и такава  по направление на бизнеса.

Към 80 хиляди са в момента украинците у нас, близо 30 хиляди са в бургаска област, поне в  50 процента от заведенията  в района на Несебър работят украинци.

Един от хората, които оказват подкрепа на пристигналите украинци е Арман Лалаян от фондация „Криле на доброто“. Според него, потокът от Украйна в момента отново се е увеличил. Хората, които идват тук учат език, имат професии и си намират  работа, поясни той. Пример за това е Марина, тя е имала инвестиции в строителството в Украйна, заведения. Когато е дошла тук преди две години, се е опитала отново да работи.

Самата Марина разказа, че в момента прави това, което е правила и в Украйна – открива и разработва заведения. Вече има ресторанти в Слънчев бряг, Свети Влас, Бургас. В Украйна имахме японски и грузински ресторанти и тук разкрихме такива, поясни тя. Благодаря на страната, че ни приюти и ни помогна да работим. Не сме имали никакви проблеми.

И според Наталия Елис украинските бежанци у нас отново се увеличават, има нова бежанска вълна, твърди тя. Наталия е от Пловдив, още в първите дни на войната започва активно да помага на пристигащите украинци. В момента Наталия помага на хора, които искат да се върнат в родината и на такива, които бягат от нея:
„Всички мислят, че вълната спря, но тя толкова силно нараства сега, че отново търсим възглавнички, одеяла, кухненски уреди.Усещането ми е като в първите дни на войната.Това не се отразява никъде, нито в медиите, нито по границите, няма информация.Стотици хора пристигат всеки ден в градовете в България. Част от тях тръгват в други страни, но голяма част остават. Особено бесарабските българи.Те говорят български език и лесно се включват в обществото.“
Според Елис социализацията на украинците протича много добре у нас. Децата са приети и в училищата, и в детските градини. Все още тези деца имат травматичен синдром и той не е пост, а е постоянен.Всеки ден гледаме лоши новини, всеки ден нещо се случва, добави Наталия. Учителите много помагат, с матури, с домашни, българските ученици от класовете също помагат на украинските деца.
Един от проблемите, които остават, са признаването на дипломите за висше образование. Ако се легитимират, украинските лекари може да работят. Да поемат украинците, така ще бъдат техни лични лекари и няма да се натоварват българските медици, каза още Елис. Само трима лекари досега са получили потвърждение на дипломите си. Предстоят разговори с министерството на здравеопазването, за да бъде решен проблемът.
По публикацията работи: Десислава Златева

Автор: Десислава Златева Бс – Източник : https://bnr.bg/post/101989102/uvelichavat-se-ukrainskite-bejanci-u-nas

Пернишкото училище "Д-р Петър Берон" чества патронния си празник

С тържествен спектакъл бе отбелязан патронният празник на Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон” в Перник. Тази година тържеството преминава под знака на 100-годишнината от построяването на сградата на училището, приютила първата гимназия в града и 200 години от издаването на Рибния буквар, съставен от патрона на училището д-р Петър Берон.Пред присъстващите на празника гости талантливите възпитаници на СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон” пресъздадоха с песни, танци и слово историята на училищната сграда, в която днес се помещава учебното заведение, и на самото училище, което миналата година отбеляза 40 години от създаването си. „Ние винаги с любов подхождаме към празника, но тази година е още по-емоционално. Целият този празник – феерия на деца и красота, беше в двора на училището, до сградата, която е храм на науката. А пък снощи, в навечерието на патронния празник, започнахме с едно лазерно шоу. Окъпахме, така да се каже, нашата сграда със светлина, феерия и красота. За да ни бъде и да ни пребъде!”, каза директорът на училището Елеонора Владимирова. Вдъхновявайте се от възрожденците и пазете този 100-годишен дом, пожела на учениците и преподавателите областният управител Людмил Веселинов. 

Автор: Елена Тамакярска – кор. на БНР в Перник – Източник : https://bnr.bg/post/101989116/pernishkoto-uchilishte-d-r-petar-beron-chestva-patronnia-si-praznik

България има традиции във висшето образование на френски език

С желание да се отворят към света, след дългите години на изолация в бившия социалистически лагер, България и Румъния се присъединяват през 1994 г. към Международната организация на франкофонията.

Автор: Гергана Манчева – Източник : https://bnr.bg/post/101988919/balgaria-ima-tradicii-vav-vissheto-obrazovanie-na-frenski-ezik

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“.  В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и БСК са заявили категорично нежелание да участват в предстоящата среща на отрасловия съвет в понеделник.  От конфедерацията се обявяват против призива на работодателските организации да се отмени законовият текст, според който в националните рамкови договори се залагат изисквания за заплащането на медицинските специалисти, като то не може да е по-ниско от праговете в колективния трудов договор за отрасъла. Представителите на работодателските организации умишлено саботират процеса по изготвяне и сключване на отраслов договор, като използват политическата ситуация в страната, посочват от КНСБ. 

Автор: Елена Бейкова – Източник : https://bnr.bg/post/101989123/knsb-preduprejdava-za-efektivni-protesti-v-zdraveopazvaneto

Изложба в Ловеч за 60-годишнината от откриването на паметника на Васил Левски

В Ловеч тази вечер ще бъде открита изложба, посветена на 60-годишнина от откриването на най-големия и най-внушителен паметник на Васил Левски. Изложбата е подготвена от Държавен архив – Ловеч и Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“.Експозицията проследява проекта и изграждането на паметника, като акцент е ролята на ловешката общественост.

Автор: Пламен Христов – кор. на БНР в Ловеч – Източник : https://bnr.bg/post/101989130/izlojba-v-lovech-za-60-godishninata-ot-otkrivaneto-na-pametnika-na-vasil-levski

Заплати между 2500 – 3500 лв. очакват съкратените енергетици от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3"

Заплащане между 2500 лв и 3500 лв. месечно очакват да получават първите съкратени енергетици от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“. Подобни нагласи засегнатите от енергийния преход са изразили в допитване, проведено от синдикалните организации. Това обяви в рамките на проведената днес в Стара  Загора трудова борса президентът на КНСБ Пламен Димитров. Във втората за седмицата среща участие взеха близо 20 от големите работодатели, както и част от енергетиците, които в рамките на днешния ден получиха заповедите си за съкращение. Участие в трудовата борса днес взеха служебният министър на социалната политика Ивайло Иванов, областният управител на Стара Загора Ива Радева, зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев, както и президентите на синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов. Още в самото началото участниците в дискусията се обединиха около мнението, че най-сложната задача пред енергийния преход е квалифицираната работна ръка да бъде запазена в региона, където до момента се е развивала. Именно това е и желанието на миньори и енергетици, обяви Пламен Димитров.

play
pause
stop
mute
unmute
max volume

Автор: Живко Иванов – Радио Стара Загора – Източник : https://bnr.bg/post/101989138/zaplati-ot-2500lv-do-3500lv-ochakvat-sakratenite-energetici-ot-tec-konturglobal-marica-iztok-3

Тяло на жена е открито в района на жп гарата в Кюстендил

Намерено е тяло на жена на железопътната линия в района на кюстендилската гара, съобщиха от полицията.

Автор: Кирил Фалин – кор. на БНР в Кюстендил – Източник : https://bnr.bg/post/101989149/talo-na-jena-e-otkrito-v-raiona-na-jp-garata-v-kustendil

Областната управа в Плевен отчита добра координация за изборите

В Плевен е създадена добра координация между институциите за провеждането на предстоящите избори на 9 юни. Това стана ясно след първата среща в Областната администрация. „Координацията е добра, няма някакви сигнали, няма подадени проблеми. Тепърва започва изборният процес, от ден първи съм 24 часа на работа“. Това каза областният управител Николай Абрашев след срещата на всички институции. Вече се отстраняват щетите по сградата на областната администрация, нанесени от природната стихия преди ден. Тази сграда е център за предстоящите избори и в нея работи РИК. 

Автор: Латинка Светозарова – кор. на БНР в Плевен – Източник : https://bnr.bg/post/101989155/oblastnata-uprava-v-pleven-otchita-dobra-koordinacia-za-izborite

Великотърновският университет чества патронния си празник

Великотърновският университет, носещ името на светите равноапостоли Кирил и Методий, чества днес патронния си празник. За 63-та година иконата на светите Кирил и Методий поведе шествието във Великотърновския университет. 

Автор: Здравка Маслянкова – кор. на БНР във В. Търново – Източник : https://bnr.bg/post/101989161/velikotarnovskiat-universitet-chestva-patronnia-si-praznik

Унищожиха стара граната в старозагорското село Памукчии

Стара ръчна граната е обезвредена в старозагорското село Памукчии, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната. Специализиран екип от батальона за защита на силите, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора е унищожил днес силно корозиралата ръчна граната. Боеприпасът е бил открит в околностите на Памукчии. Формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси бе ръководено от капитан Иван Панайотов. Военнослужещите са действали по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. 

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101989166/unishtojiha-stara-granata-v-starozagorskoto-selo-pamukchii

Жената, обезобразена с ножица от приятеля си в Елена, вече е в стабилно състояние

41-годишната гражданка на Узбекистан, която беше обезобразена с ножица от 23-годишния си приятел, вече е в стабилно състояние и продължава лечението си в очното отделение на областната болница във Велико Търново.От Районната прокуратура, посочиха, че все още няма повдигнато обвинение на извършителя, защото не е готова поисканата съдебно-медицинска експертиза. Жената е с 6 прободни рани по главата и още една на лявата ръка и две на десния крак. Имало е реална опасност да загуби лявото си око, обясни д-р Елка Миланова, началник на Очното отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново:“Ако беше малко по-нагоре, можеше да пробие окото. Просто беше късмет, че повече само кожата е засегната и подкожните тъкани под окото“.Случаят е от 7 май, когато около 7:00 часа сутринта възниква скандал от ревност между гражданката на Узбекистан, която е със статут на продължително пребиваваща у нас, и близо двайсет години по-младия ѝ приятел в град Елена.Млад мъж обезобрази приятелката си с ножица, арестуваха гоТой многократно я намушкал с ножица. Освен прободните рани, жената имала и много охлузвания и синини в областта на шията, разказа д-р Николен Стойнов, началник на Хирургичното отделение във великотърновската болница:“След като са обработени най-важните рани по клепачите и около очите, наш екип обработи раните по крайниците“.Намушканата жена вече е в добро общо състояние, няма опасност за живота ѝ, но остават психическите травми, поясниха великотърновските медици.Бруталният случай на насилие е поет от Районната прокуратура. Извършен е разпит на пострадалата, която е освидетелствана, разпитани са свидетели, назначена е съдебномедицинска експертиза, предстоят и други процесуално-следствени действия. Извършителят е на свобода.

Автор: Здравка Маслянкова – кор. на БНР във В. Търново – Източник : https://bnr.bg/post/101989175/jenata-obezobrazena-s-nojica-ot-priatela-si-v-elena-veche-e-v-stabilno-sastoanie

Пострадалите от наводнението в с. Делейна вече са подали заявления за еднократна помощ

Десетте домакинства, които пострадаха от наводненията на 8 май във видинското село Делейна, вече са подали заявления за отпускане на еднократната помощ, съобщиха от социалното министерство.Приземни етажи на около 10 къщи са наводнени в село Делейна (видео)Екипи от дирекция „Социално подпомагане“ – Брегово са описали щетите и са съдействали на пострадалите за попълването на нужните документи.В зависимост от размера на щетите домакинствата могат да получат помощ до 1578 лева, колкото е трикратният размер на линията за бедност за тази година (от 526 лева).Пострадалите могат да кандидатстват за подкрепа и от фонд „Социална закрила“ с до 2500 лева за оборудване, обзавеждане и ремонти. Заявленията се подават чрез Общините.

Автор: Мария Костова – Източник : https://bnr.bg/post/101989211/domakinstvata-postradali-ot-navodneniata-v-s-deleina-veche-sa-podali-zaavlenia-za-ednokratnata-pomosht

Продължават протестите в София заради новата организация на движение по ул. "Фритьоф Нансен"

За поредна вечер граждани излязоха на протест в центъра на столицата и блокираха кръстовището на булевард „Патриарх Евтимий“ и улица „Фритьоф Нансен“.Недоволството е заради въвеждането на нова организация на движение в района. Един от протестиращите – Васил Казаков, заяви пред  БНР, че са премахнати инвалидни места за паркиране:“Една жена, която е съседка – малко по-надолу на „Патриарха“ живее в момента, тя има трима внуци и дъщеря инвалид, а и двете паркоместа, които са при тях, ги няма вече, няма къде да спира колата си. Как да разтоварва дъщеря си и внуците си?Ще протестираме още, докато има решение. Това, което молим ние – да се разговаря и да се спрат нещата в някакъв вариант, който не е краен“.Намеренията на протестиращите са акцията да продължи до 20:00 часа, като ще се пропускат тролеите от градския транспорт в едното от платната на булеварда. На място има полиция.Все още не е въведено обявеното двупосочно движение по „Фритьоф Нансен“.Протестиращите поискаха оставката на столичния кмет Васил Терзиев. Недоволните обявиха, че ще се съберат отново на протест в понеделник.Борис Бонев за новата организация на движение: Отчитам някои пропуски и ще се поправимДнес на извънредно заседание на транспортната комисия на Столичния общински съвет реорганизацията на движението в района беше обсъдена за пореден път, като в дискусиите се включиха както привърженици, така и противници на промените.Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на СофияСнимки: Мария Костова 

Автор: Мария Костова – Източник : https://bnr.bg/post/101989249/prodaljavat-protestite-v-sofia-zaradi-novata-organizacia-na-dvijenie-po-ul-frityof-nansen

Първата водородна зарядна станция беше официално открита в София

Първата за България и региона водородна зарядна станция бе официално открита в София. Проектът е част от лабораторията за тестване и развитие на системи за чиста енергия. Но и крачка към това в България да има повече инфраструктура за водородни автомобили.Водородът от станцията е с много висока чистота и едостатъчен за директно използване в транспортни средства. Ежедневно може да зарежда 10-15 автомобила или два автобуса. Системата е част от по-сложната задача да се изучи най-ефективният метод  за съхранение на енергия, обясни Евелина Славчева от БАН:“Панелите произвеждат ток и той се съхранява в батерии. Излишъкът се използва за производство на водород и водородът може да се съхранява дълго време. Поставяме си за цел да изследваме коя от тези системи е най-ефективна“В България все още има само един водороден автомобил. И той част от проекта на Центъра за компетентност „Хитмобил“ при БАН. Но Евелина Славчева се надява да има повече в бъдеще.“Ще можете да зареждате безплатно тука в продължение на две годиниПреди близо година ЕП поиска до 2031 година на всеки 200 км да има водородни станции. Чехия, Норвегия, Исландия, Латвия и Италия имат по една две зарядни станции за водород. В Германия те са 88. Водородната пътна карта на България предвижда догодина у нас да има 120 водородни автомобила и 5 водородни зарядни станции. А до 2030-та 600 превозни средства и още 14 зарядни станции.[

Автор: Добромир Видев – Източник : https://bnr.bg/post/101989253/parvata-vodorodna-zaradna-stancia-beshe-oficialno-otkrita

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат село Константиново и харманлийското Поляново. В 10-километровата наблюдавана зона влизат димитровградските села Злато поле и Райново, хасковските Александрово, Нова Надежда, Стойково, Родопи и Брягово, Симеоновград и харманлийското село Преславец. Заради огнището на зараза в понеделник се свиква Областната епизоотична комисия в Хасково.

Автор: Дора Атанасова – кор. на БНР в Хасково – Източник : https://bnr.bg/post/101989257/ognishte-na-ptichi-grip-v-haskovska-oblast

Слави Василев: Политицитe крадат безобразно много!

Политологът Слави Василев е гост №42 във видео подкаста на Българското национално радио – „Тестът на Флора“. Неговата гледна точка за политическите процеси у нас, вече в рамките на предизборна кaмпания за изборите 2 в 1, вижте в епизода ни! А къде на политическия компас ще се позиционира той – вляво, вдясно, или пък в центъра? Гледайте:

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/101989229/slavi-vasilev-politicite-kradat-bezobrazno-mnogo

Проверки за обработка срещу кърлежи и комари в Ямболско

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи.Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за наличие на кърлежи в паркове и затревени блокови пространства, оплаквания има и за големи популации от комари и в близост до водни и горски площи. От общините ще се изисква графикът, както за направените, така и за предстоящите пръскания, уточни директорът на здравната инспекция в Ямбол д-р Радостина Калчева: „РЗИ ще контролира тези обработки, затова ние трябва да сме информирани кога точно – датата, часа на извършване на обработката, за да можем да направим проучване преди и след обработката, за да видим дали това мероприятие е ефективно и има резултат“.През цялото лято и дори през есента пръсканията ще продължат, уточни директорът на РЗИ д-р Радостина Калчева, като ще се следи и за пръскане срещу тигрови комари – преносители на западнонилската треска.

Автор: Даниела Костова – кор. на БНР в Ямбол – Източник : https://bnr.bg/post/101989278/proverki-za-obrabotka-sreshtu-karleji-i-komari-v-ambolsko

Инициатива популяризира спортния туризъм по Черноморието

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов 1 SEA (Едно море) и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможностите му за спортен туризъм.Силвия Кьосева, която е и любител бегач предприема инициативата „Едно море“ море с убеждението, че деленето на Българското Черноморие на северно и южно, на популярни и не толкова дестинации трябва да бъде преустановено. По време на 6-дневния пробег със Силвия Кьосева ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по различен начин. Разстоянието между най-северната географска точка край Дуранкулак и най-южната край Резово, е разделено на 6 последователни етапа със средно по 65 избягани километра на ден.Пробегът ще започне на 11 май и ще завърши на 16-ти. Инициативата вече е подкрепена от редица неправителствени организации, от местните власти, от други хотелиери, от много ентусиасти и любители бегачи. На доброволни начала са организирани подкрепителни пунктове, като всеки може да се включи в своеобразния маратон – бягайки, с колело, с лодка, сърф, кану каяк или друг начин на придвижване.

Автор: Мая Щърбанова – кор.на БНР в Добрич – Източник : https://bnr.bg/post/101989279/probeg-po-chernomorieto-popularizira-balgarskia-turizam

В Горна Оряховица ще бъде създадена общинска полиция

Община Горна Оряховица ще създава общинска полиция, след като получи съответния лиценз.  Съществуващата досега общинска служба „Обществен ред и сигурност“ нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при посещение в общински обекти.  С получения лиценз за извършване на охранителна дейност тези правомощия вече са възможни, написа във фейсбук страницата си кметът на Горна Оряховица Николай Рашков и мотивира нуждата от общинска полиция с „упражняване на истински контрол по опазване на обществения ред и имущество“. Досега служителите можеха да връчват призовки от правораздавателните институции, документи от „Местни данъци и такси“ на длъжници, да съставят актове по Наредбата за опазване на обществения ред и по Закона за етажната собственост. С новата структура ще се увеличи контролът, ще е възможно и да се налагат санкции на нарушителите.  Бъдещата общинска полиция ще се занимава и с проблема с бездомните кучета. 

Автор: Здравка Маслянкова – кор. на БНР във Велико Търново – Източник : https://bnr.bg/post/101989280/v-gorna-orahovica-shte-bade-sazdadena-obshtinska-policia