Архив на категория: Здраве

Великобритания казва “край” на вейповете

Преди броени дни Обединеното кралство сюрпризира мнозина с решението си да преустанови продажбата на най-модерното в момента устройство сред подрастващите. Ето за какво иде реч:

Преди време на пазара се появиха така наречените вейпове (vapes), които не само се оказаха голям хит сред пушачите, но също и сред юношите. А и как да не станат – шарени, с различни вкусове и тъй като се водят вид електронни цигари, реално могат да бъдат използвани навсякъде – особено в затворени пространства.  

До тук добре, но в момента редица държави по света алармират за опасната модата, включително и Великобритания. По информация на Evening Standard, Кралството сериозно обмисля да приеме закони, забраняващи продажбата на вейпове – особено на лицата под 18-годишна възраст.

Вейпове.
Вейпове.

Мишел Донелан, секретарката на Министерството на науката, иновациите и технологиите, донякъде потвърди слуховете: “Този тренд е много тревожен, тъй като всекидневно виждаме как все повече деца посягат към вейповете – особено тези, които никога досега не са пушили. А тъй като това е много опасно и вредно за здравето им, трябва да се предприемат незабавни мерки.” – разказва британката по време на интервю с Sky News.  

Макар че и Уелското правителство също приветства новата забрана, опасенията на мнозина все още остават неопровергани. Немалко търговци и експерти алармират, че новият закон ще провокира продажбите на електронните цигари на черно.

В интерес на истината, социалните мрежи също са на прицел. Оказва се, че до този момент, китайското приложение TikTok безпроблемно е рекламирало четири вида вейпове: The Disposable Vape Store, Innofly HK, Vapes Bars и Zovoo. Ала от известно време насам рекламите са били блокирани в апликацията.  

Вейп с вкус на плодове.
Вейп с вкус на плодове.

Впрочем, не само великобританските власти са се заели с тази тежка задача. Преди броени дни френският министър-председател Елизабет Борн също реши да задвижи процедурата по забраняването на вейповете във Франция, познати и като „pufss”. А в България – използването им в закритите пространства и градския транспорт.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Le Baume Divin – новият летен козметичен хит

Разказваме ви за този 100-процентов натурален продукт, който не само се грижи за вашето лице, тяло и коса, но и е изцяло вдъхновен от тайните на Древен Египет.

Ако по-голямата част от козметичните продукти в днешно време е предназначена за една специфична цел, то има и такива, които са мултифункционални. Такъв пример е новият продукт на британския бранд Cocunat – Le Baume Divin (“Божествен балсам”).

Вдъхновен от мъдростта на древните египтяни, които са го използвали не само за хидратиране, но и за изцелението на всякакви рани и белези, британският лейбъл отново “възкресява” древната традиция.

Cocunat се слави не само с натуралните си съставки, но и с политиката си „козметика без жестокост“ (продуктите не са били тествани върху животни). Затова не е чудно, че част от съставките във вълшебната формула на балсама включват зехтин, прополис, пчелно млечице и масло и мед от слънчоглед. Наред с това е доказано, че козметичното изделие има чудодейни свойства дори и срещу най-жестокия косопад.

Le Baume Divin може да бъде поръчан от официалния уебсайт на марката – https://cocunat.com/en-int/products/divine-balm . Цените са само в американски долари, а тъй като Cocunat е базирана в Испания, доставките до България са напълно възможни.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Валенсия ще е първия град с четиридневна работна седмица

Властите на испанския град Валенсия започнаха експеримент за въвеждане на четиридневна работна седмица. Това пише агенция ТАСС като се позовава на съобщение в кметството. „Валенсия ще бъде първият град в света, който пилотно ще въведе едномесечен проект за 32-часова работна седмица“, се казва в прессъобщението. 

Експериментът ще се проведе от 10 април до 7 май. Всеки понеделник през тези четири седмици беше обявен за официален празник. По време на експеримента властите искат да анализират въздействието на съкратената работна седмица върху здравето и благосъстоянието на жителите, околната среда и икономиката на града (търговия, хотелиерство и свободно време). Резултатите ще бъдат представени през юли 2023 г.

Норвегия е изправена пред 13-годишен рекорден отлив на милиардери и мултимилионери през 2022 г. на фона на данъчните увеличения за богатите. Това съобщава вестник The Guardian, позовавайки се на проучване на норвежкия вестник Dagens Naeringsliv.

Валѐнсия е град в Испания, столица на автономна област Валенсия и провинция Валенсия. Това е третият по население град в Испания (след Мадрид и Барселона) с 801 456 жители. Разположен е при вливането на река Турия в Средиземно море.

В основата на растежа в местната икономика са туризмът и строителството. Пристанището на Валенсия обработва около 20% от износа на Испания, главно хранителни стоки, мебели, керамика, текстил и черни метали. Основните промишлени сектори в града са селското стопанство, автомобилостроене, металургията, химическата промишленост, текстилната промишленост, корабостроенето и пивоварната промишленост. В близост до града е фабриката за производство на автомобили на марката „Форд“.

Валенсия е известна в света и със своето производство на цитрусови плодове, като портокалите носят дори името „Валенсиана“.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

БСП иска законово регламентиране на химическите производства

 БСП обяви законодателна инициатива, с която да регламентира определено отстояние на химически заводи и производства от населени места. Повод е инвестиционно намерение за химическо производство на смоли в близост до две населени места в Розовата долина. 

В присъствието на кметовете на селата Горно Сахране и Долно Сахране депутати от левицата обявиха, че ще предложат законодателно да се разпише на какво разстояние от населени места могат да функционират химически заводи, след като е заявено инвестиционно намерение за разширяване на химическо производство в региона. 

“Такова нещо в момента няма и това се използва от определени инвеститори и компании, които злоупотребяват”, обяви социалистът Иван Ченчев.

Кметът на село Долно Сахране Христо Христов обясни, че се касае за инвестиционно намерение на съществуващ към момента завод за производство на ПДЧ да разшири дейността с производство на формалдехидни смоли.

“Това, което е заложено – промяната от 44 000 тона годишно – сега е променено на 88 000 тона годишно. Всеки, запознат с елементарна химия, може да разбере, че това е лепило, което е силно отровно и силно канцелогенно”, поясни той.

От “БСП за България” обещаха да изискат доклада по оценка на въздействие на околната среда, като са готови да организират и протести в защита на здравето на хората. 

Депутатът Иван Ченчев се закани, че БСП чрез своите депутати ще сезира европейските институции по казуса. 

„Сигнализираме за един тежък проблем – химическо производство в населено място в едно от най-хубавите места на нашата страна – Розовата долина.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев на пресконференция в Народното събрание, съвместно с загрижени хора от района.

Той обясни, че става дума за разширяване на опасно химическо производство, като до портите на завода минава жп линия от основното трасе София-Бургас. „Става въпрос за въздуха и водата на хората и то не само Долно и Горно Сахране, а в цяла Старозагорска област. А и на цяла България, тъй като има опасност за язовир „Копринка“, подчерта депутатът от левицата.

„Ще предприемем промени в законодателството за подобни химически заводи да има задължително отстояние от населени места, защото такова нещо в момента няма и с това се злоупотребява от определени инвеститори и компании“, категоричен бе Иван Ченчев и добави, че левицата ще сигнализира и европейските институции за този казус.

„Това инвестиционно намерение ще промени коренно функцията на завода. Старата функция за производство на ПДЧ ще остане, а новото инвестиционно намерение е за производство на формалдехид. Това е лепило, което е силно отровно и силно канцерогенно“, заяви кметът на Долно Сахране Христо Христов.

По неговите думи това разширение е на 250 м по въздушен път и жителите на селото са силно обезпокоени. „И не само моите жители, а и хора от Казанлък и Стара Загора, защото в близост има водохващане, което захранва питейната вода на Казанлък и на Долно Сахране“, допълни Христов.

Той обясни, че според намерението е заложено увеличаване на производството на формалдехид от 44 хиляди тона на 88 хиляди тона. „Това всичко ще бъде на площадката на съществуващия завод и опасенията ни са, че при една евентуална авария, ще бъдат засегнати живота и здравето на хората, а след това и околната среда с последствия десетки години напред“, алармира кметът.

„Има подробности, които за изпуснати в плана за инвестиционното предложение. Там не са упоменати водонабора на Долно Сахране и на Казанлък, които са в радиуса на постоянното замърсяване по въздух, което навлиза в почвата, а оттам – в подпочвените води“, добави загрижена жителка от инициативния комитет на живущите в района.

„Тук сме, за да защитим хората и да им покажем, че има кой да ги чуе. Искаме да защитим чистите вода, въздух и храна на хората. Това е нашата цел“, категоричен бе кметът на Горно Сахране Димитър Димитров.

Председателят на „Екогласност“ Емил Георгиев обясни, че проблемът е в отменена наредба, която е изисквала 7 км отстояние от населени места за подобни предприятия.

„Ще изискаме от МОСВ Доклада за оценка на въздействието върху околната среда, да ни се даде и протокола от общественото обсъждане, защото сме сигурни, че такова няма, и това е основание да се атакува концесията“, посочи Георгиев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]