Красиви стъпала - 6 лесни стъпки, с които да постигнете това!

Красиви стъпала – 6 лесни стъпки, с които да постигнете това!

Външният вид на краката често е пренебрегван в личната ни грижата за тялото. Честите проблеми като напукани пета, врастнали нокти или пък гъбични инфекции по ноктите на краката ни, правят краката ни да изглеждат неподдържани и причиняват болка и умора. За да се радвате на красиви и здрави стъпала, не е нужно да отделяте много време и пари. Ето 6 лесни съвета, които можете да следвате:

1. РЕДОВНО ИЛИ ЕЖЕДНЕВНО ПОЧИСТВАНЕ НА КРАКАТА

почистване на крака

Измиването и почистването на краката всеки ден е ключово за здрави и красиви крака. Кожата около петите е суха и по-дебела, склонна за напукване, затова редовното премахване на мъртвата кожа е много важно за постигане на мека и гладка кожа в тази област. Използването на скраб или мека четка за четка за пилиг, може да се прави няколко пъти седмично. Така ще подготвите кожата там за по-добро абсорбиране на последващата хидратация.

2. ХИДРАТИРАНЕ НА КОЖАТА НА ПЕТИТЕ

Хидратирането на кожата на петите е изключително важно за поддържане на здрави и гладки крака.  След измиване внимателно подсушете краката, кожата трябва да бъде напълно суха преди нанасяне на овлажнителите. Използвайте специален крем или лосион за крака, който е богат на овлажняващи съставки като масла или урея. Може да ги нанасяте всеки ден, така ще поддържате кожата на петите мека и хидратирана. Избягвате обаче, прекомерното овлажняване между пръстите на краката, тъй като това може да създаде влажна среда, която е идеална за развитието на гъбички и инфекции.

3. ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ГЪБИЧКИТЕ ПО НОКТИТЕ

ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ГЪБИЧКИТЕ ПО НОКТИТЕ

Гъбичките по ноктите могат да предизвикат неприятен вид на ноктите и дискомфорт. Те  могат да бъдат упорити и народната медицина не винаги е ефективна за трайното им премахване. Ако сте предразположени за поява на гъбички по ноктите или вече сте били засегнати, използвайте специални антимикотични кремове или лакове, които са предназначени за лечение на гъбички. Носете чисти чорапи, дишащи обувки и редовно почиствайте краката си.

4. ВРАСТНАЛИТЕ НОКТИ

Често врастналите нокти могат да бъдат причинени от неправилно рязане, затова поддържайте ноктите на краката си къси и прави. Не ги режете твърде къси или твърде близо до кожата, за да избегнете враснали нокти. Изберете обувки и чорапи, които няма да ви стягат и ще са удобни за стъпалата ви.

5. НОСЕТЕ УДОБНИ ОБУВКИ

Избягвайте тесните обувки с високи токчета, които могат да причинят мазоли, подуване и болка, особено ако ви се налага да стоите с тях или да вървите дълго време. Избирайте обувки от естествени материи като кожа или текстил, които дават добра опора на стъпалата. Носете  дишащи обувки или сандали, които позволяват на краката ви да дишат, така ще предотвратите натрупването на влага, което може да предизвика гъбички или лоша миризма.

6. ДОМАШНИ СРЕДСТВА ЗА КРАСИВИ КРАКА И СТЪПАЛА

В грижата за кожата на краката при домашни условия, може да заложите на естествени продукти като зехтина, меда и лимона. Масажирайте със зехтин почистените си и добре подсушени крака преди лягане. Зехтинът е богат на витамини и мазнини, които помагат за хидратацията.

Медът е известен със своите антибактериални и подхранващи свойства. Смесете малко мед с олио от зехтин и нанесете върху кожата на краката, като масажирате нежно. Оставете за около 20 минути и след това изплакнете с топла вода. Този терапевтичен процес ще помогне за успокояване на уморената кожа на краката и ще я направи по-мека.

Можете да смесите зехтин, мед и малко свеж сок от лимон за комплексна грижа за краката. Нанесете тази смес на краката си, оставете за няколко минути и след това изплакнете с топла вода. Тази комбинация ще хидратира, успокои и подхранва кожата на краката ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *