Рязко забавяне и на годишната производствена инфлация през октомври

След като инфлацията в България регистрира понижение през октомври след почти 2 години на постоянен ръст, цените на производител в индустрията у нас логично също забавиха темпа си на растеж.
Общият индекс на цените на производител в промишлеността забавя годишния си темп на растеж до 41,7% през октомври 2022 г., показват данните на НСИ. За сравнение, през преходния месец, годишният ръст на производствените цени отбеляза рекордните 56,8%, т.е. производствената инфлация в индустрията се забавя с цели 15,1 пр. п. спрямо предходния месец. Това е най-слабото нарастване на производствени цени от юни насам.
Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. От НСИ уточняват, че те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения. Понижението в темпа на растеж на цените на производител в промишлеността е резултат от забавяне на ускорението на цените на вътрешния и международен пазар. Отново сме първи по ръст на промишленото производство в Европа

През октомври индексът на цените на производител на вътрешния пазар записва годишен ръст от 55,4% на годишна база, спрямо годишно увеличение от 78,1% през септември, т.е. годишният темп на растеж се забавя с 22,7 пр. п. Производствените цени в промишлеността на международния пазар нарастват през октомври с 19,6%, спрямо годишно увеличение от 23% през предходния септември или спад от 3,4 пр. п.
Главна роля за забавянето на растежа на общия индекс на цените на производител в промишлеността има производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – годишен ръст от 97,8% през октомври, спрямо годишен ръст от 148,3% през предходния месец. Цените в преработващата промишленост се увеличават през октомври с 20,8% на годишна база (+22,7% месец по-рано), а в добивната промишленост – с 4,2% на годишна база (+17,9% месец по-рано).
В преработващата промишленост значителен ръст на цените има при: производството на химични продукти – с 39,2% (+48,8% месец по-рано), производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 31,2% (+32% месец по-рано), производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 29%, производството на хранителни продукти – с 28,7% (+29,7%). Намаление е отчетено при производството на основни метали с 1,5%. България стана №1 в ЕС по ръст на промишленото производство

През октомври годишен ръст на цените на вътрешния пазар е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 94,1% (+147% през септември), преработващата промишленост – с 28,9% (+22,7% месец по-рано) и добивната промишленост – с 9,2% (+17,9% месец по-рано).
Спрямо октомври 2021 г. значителен ръст на цените в преработващата промишленост има при: производството на химични продукти – с 52,3% (+70% месец по-рано), производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 46% (+61.5% месец по-рано), производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 37,3% (+36,5% месец по-рано), производството на хранителни продукти – с 30% (+30,9% месец по-рано).
Индексът на цените на производител на международния пазар намалява с 0,2% през октомври 2022 г. спрямо предходния месец, а спрямо същия месец на 2021 г. нараства с 19,6%.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
НСИ отчете ръст на производството, строителството и търговията на дребно за май
Драстично увеличение на производствените цени отчете НСИ
Рекорден ръст на производствените цени отчете НСИ