Европейски регулатори: Не теглете катарските приложения за Световното първенство

Предупреждение до футболните фенове отправиха европейските ръководители за защита на личните данни – „приложенията за Световното първенство в Катар носят огромен риск за неприкосновеността на данните, затова не ги теглете“.
Европейските регулатори по защита на личните данни един след друг алармират за рисковете от приложенията за посетителите на Мондиал 2022 в Катар, като германският орган е поредният, който предприе подобна стъпка, пише Politico. В изявление той подчерта, че данните, събирани от 2 катарски приложения, които посетителите са помолени да изтеглят, „отиват много по-далеч“, отколкото показват съобщенията им за поверителност.
„Едно от приложенията събира данни за това дали и с кой номер се правят телефонни обаждания. Другото – не позволява на устройството, на което е инсталирано, да преминава в спящ режим. Освен това е очевидно, че данните, използвани от приложенията, не остават само локално на устройството, а се предават и на централен сървър“, посочват германските власти.
Германските ръководители на органа за защита на личните данни съветват, ако е абсолютно необходимо приложенията да бъдат изтеглени, то по-добре е това да стане на друг, празен телефон. Абсурдите на Мондиал 2022: 100 евро за бира, спане в пустинята и глоба от 70 000 евро

Норвегия
Подобни предупреждения отправи и Норвежката агенция за защита на личните данни. Регулаторът заяви, че е обезпокоен от широкия достъп, който приложенията изискват. „Има реална възможност посетителите в Катар, и особено уязвими групи, да бъдат следени от местните власти“, посочи органът.
„Не е моя работа да давам съвети за пътуването на посетителите, но лично аз никога не бих взел мобилния си телефон на посещение в Катар“, заяви ръководителят на сигурността пред норвежката телевизия NRK. Местният орган за защита на данните в страната съветва пътуващите фенове да инсталират приложения за записване на телефона си.

Франция
Френската агенция подчерта, че феновете трябва да обръщат „специално внимание“ на снимките и видеата, като препоръчва пътуващите да инсталират приложенията точно преди да отпътуват и да ги изтрият веднага щом се върнат във Франция.
Френското правителство – въпреки че има близки отношения с Катар, също повтори съвета на агенцията. „Във Франция благодарение на GDPR всички приложения трябва да гарантират основните права на физическите лица и защитата на личните им данни. Това не важи за Катар“, заяви зам.-министърът по цифровизацията Жан-Ноел Баро, говорейки за насоките на регулатора за неприкосновеността на личните данни.
Очакват се близо 1,5 млн. посетители в Катар за Световното първенство, което ще се проведе между 20 ноември и 18 декември. Събитието е обект на противоречия, откакто беше и присъдено домакинството на Катар през 2010 г. Обвинения в подкупи и корупция преследваха процеса на кандидатстване, а историята на страната, свързана с човешките права, работните условия на мигрантите и отношението към LGBTQ+ общността, са критикувани от активисти, политици и футболни асоциации.

От чужденците, посещаващи страната, е поискано да изтеглят официалното приложение на Мондиал 2022 Hayya, а посещаващите здравни услуги, трябва да изтеглят приложение за следене на зарази Ehteraz.
И двете приложения са определени като spyware (шпионски софтуер) от експерти, тъй като предоставят на катарските власти широк достъп до личните данни на хората, както и правото да четат, изтриват или променят съдържание и дори да осъществяват разговори.
Правителството на Катар не е отговорило на искането за коментар. Google и Apple, в чиито онлайн магазини са приложенията, също не са коментирали.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Разкриха колко ще струва и къде ще се продава бирата на Световното по футбол в Катар
Заради Мондиал 2022: Бум на износа на мебели от Турция за Катар
Qatar Airways пуска полети до още един град в България

Евтините цигари ще поскъпнат повече от скъпите

През следващите 4 години цените на евтините цигари ще се вдигат по-бързо от тези на по-скъпите. Това ще се случи заради промени при определянето на акцизите за тютюневите изделия, приети на първо четене от бюджетната комисия в парламента. Увеличаването на цените на цигарите ще започне от 1 март 2023 г. и ще продължи през 2024 г. и 2025 г. С колко ще поскъпнат цигарите до 2026 година?
Всяка година акцизът на цигарите трябва да се покачва с около 5%, вследствие на което кутия цигари ще поскъпне с около 20-30 стотинки. Акцизът на тютюна за пушене трябва да се увеличава по 10% годишно. Министерство на финансите очаква от повишените акцизи да влязат 661 млн. лв. повече приходи в бюджета през следващите 4 години.
Значително се повишава специфичният акциз, който е на килограм и брой цигари, а в по-малка степен пропорционалния, който се начислява върху продажната цена. Това ще увеличи цената на евтините цигари повече от тази на скъпите. Нагреваемите тютюневи изделия пък се поставят в привилегировано положение, пише вестник „Сега“.
Промяната в акцизите се появи в последния момент в преходните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който също е внесен за изменения от служебния кабинет в парламента.
Вдигането на акцизите е неизбежно
Повишението на акцизите трябваше да се случи с актуализацията на бюджета през лятото, но беше отложено по искане на бранша. Акцизите на цигарите и тютюна у нас не са променяни вече 4 години. Отлагат поскъпването на цигарите
България е с най-ниските акцизи в ЕС и трябва да догони останалите държави членки, включително и съседните Гърция и Румъния. Средните акцизни ставки на цигарите в ЕС са над 150 евро на хиляда къса, докато в момента в България са едва 90 евро на хиляда къса. Защо цигарите в България са толкова евтини?
Оказва се, че Министерството на финансите никога не се е допитвало до Министерството на здравеопазването по друг важен въпрос, свързан с акцизите – тютюневите продукти да стават все по-скъпи, което да накара хора да пушат по-малко.
За изравняване на акциза за всички видове тютюневи изделия призовават от сдружението „Коалиция за живот без тютюнев дим“. Те смятат, че с 5%-ни увеличения на специфичния налог няма да се постигне намаляване на тютюнопушенето, а са нужни по-драстични ръстове – поне 15%. Според бранша това ще увеличи драстично нелегалната търговия с цигари.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Цигарите и други тютюневи изделия поскъпват заради хляба, газа и парното
България е страната в ЕС с най-евтини алкохол и цигари
Вдигат акциза на цигарите, бил твърде малък
Задава се голямо поскъпване на алкохола и цигарите