AB Volvo и Renault създават съвместно предприятие за електрически ванове

Производителите на презвозни средства AB Volvo и Renault създават съвместно предприятие за електрически ванове. Шведският производител на търговски превозни средства и френският автомобилостроител обявиха днес, че са в процес на създаване на нова компания, която да управлява развитието на електрифицирани ванове, предава БТА, позовавайки се на ДПА.
Френската логистична компания CMA CGM ще влезе впоследствие в съвместното предприятие чрез инвестиция. Компаниите заявиха, че обединяват усилия, за да се справят с все по-голямата нужда от декарбонизирана и ефективна логистика.
Renault и AB Volvo са подписали обвързващи споразумения за създаването на нова компания, в която ще имат първоначално 50 на 50 дялов капитал. Планът е всяка от тях да инвестира 300 млн. евро (317 млн. долара) през идните 3 години.

CMA CGM е подписала необвързващо писмо за намерение с Renault и AB Volvo, за да се присъедини към новата компания, инвестирайки 120 млн. евро, като целта е да се ускори декарбонизацията на секторите на транспорта и логистиката.
Съвместното предприятие трябва да започне да оперира в началото на 2024 г., ако бъдат завършени всички процеси по регулаторното одобрение.
Новата фирма, която все още не е назована, ще има собствена корпоративна идентичност и ще е с централа във Франция.
Началото на производството е планирано да започне през 2026 г.
Междувременно AB Volvo и Renault обявиха, че ще останат конкуренти във всички други области.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Renault с първи ръст в продажбите от 4 години насам
Местен инвеститор придоби активите на Volvo в Русия
Тежкотоварни превозни средства с най-голямата поръчка за електрически камиони досега

Рязък скок: Новите работни места в САЩ се увеличиха повече от очакваното

Ръстът на работните места в САЩ сериозно се увеличи през септември, което може да се счете за знак, че американската икономика и пазарът на труда остават достатъчно силен, за да може Федералният резерв да повиши лихвените проценти тази година, въпреки че растежът на заплатите се забавя.
Новооткритите от американските работодатели работни места, без да тези в селското стопанство, са били 336 000 през септември, предаде Reuters, цитирайки доклад на Министерството на труда на САЩ.
Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозираха, че работните места ще се увеличат със 170 000. Прогнозите варират от 90 000 до 256 000 работни места.
Икономиката трябва да създава около 100 000 рабитни места на месец, за да поддържа растежа на населението в трудоспособна възраст.

Устойчивостта на пазара на труда, 18 месеца след като Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти, за да охлади инфлацията, показва, че паричната политика може да остане строга известно време.
Повечето икономисти не вярват, че Фед ще повиши лихвите отново тази година. От март 2022 г. Централната банка на САЩ повиши своя лихвен процент с 525 базисни пункта до текущия диапазон от 5,25%-5,50%.
Нямаше въздействие върху заплатите от стачката на Обединените автомобилни работници (UAW) в General Motors, Ford Motor и компанията майка на Chrysler Stellantis. Стачката на приблизително 25 700 от 146 000 членове на UAW започна към края на седмицата, когато правителството анкетира бизнеса за доклада за заетостта през септември.
Нямаше промяна и от края на продължилата месеци стачка на холивудските актьори, тъй като те се върнаха на работа след периода на проучване на заплатите. Коефициентът на безработица остава непроменен на 18-месечен връх от 3,8%.

Увеличенията на заплатите обаче са били умерени, като средните почасово възнаграждение нараства с 0,2% спрямо август и с 4,2% спрямо същия месец на 2022 г. Предвиждаше се на месечна база заплатите да отбележат растеж с 0,3%, а на годишна – с 4,3%.
Но тъй като все по-малко хора напускат работа в търсене на по-добри условия, ръстът на заплатите може да се забави, въпреки че неотдавнашните тежки профсъюзни договори представляват риск.
Силата на пазара на труда помага за поддържане на икономиката, като прогнозите за растеж за третото тримесечие достигат до 4,9% на годишна база, над 2 пъти повече от това, което Фед смята за неинфлационен процент – 1,8%.
Но тъмни облаци се събират над икономиката на фона на растящата доходност на държавните облигации на САЩ и политическата дисфункция във Вашингтон. Милиони американци подновяват изплащането на студентски заеми този месец, което според икономистите ще натежи върху потребителските разходи, оказвайки влияние върху покупките на дълготрайни промишлени стоки, къщи и на пътувания и развлечения.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Започване на работа в чужбина: Как да се защитим от измами?
Колко струва нещастието на работното място? Отговорът е в трилиони долари
Европа търси стотици хиляди работници в соларната индустрия
Защо младите, които вярват, че ще забогатеят само от висока заплата, грешат?

Андрей Новаков: Случаят с розовото масло в ЕК е един разказ за това как могат да се случват нещата и в България

Европейският парламент с голямо мнозинство изключи етеричните масла от новата класификация на етикетите приравняващи розовото и лавандуловото масло с …