Премиерът мести срещата с протестиращите от Раднево в парламента

Парламент Николай Денков

Премиерът акад. Николай Денков сменя мястото на срещата с протестиращите енергетици и миньори, става ясно от прессъобщение, разпратено до медиите от Министерския съвет.

Това става, след като излезлите по пътищата не потвърдиха присъствието си на разговорите в Раднево, на които министър-председателят ги покани по-рано днес, на 2 октомври. Те обаче изразиха желание да представят исканията си, свързани с териториалните планове, в парламента.

Разговорите ще се проведат утре, вторник, 3 октомври т.г., в 11 ч., зала 134 в сградата на Народното събрание. В тях ще се включат също министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и индустрията.

Ще участват и лидерите и народни представители от политическите партии, които подкрепят правителството, добавят от Министерския съвет.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Срещата с протестиращите се мести в парламента: Премиерът, министри и управляващото мнозинство ще преговарят с миньори и енергетици

Обрат в мястото на срещата между властта и протестиращите енергетици и миньори. По-рано през деня от правителствената пресслужба съобщиха, че ...

Министерският съвет ще заседава извънредно във вторник

Министерският съвет ще заседава утре извънредно от 17:00 часа, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В дневния ред е приемане на програми за разширяване и подобряване на сградния фонд и материалната база в системата на образованието за периода 2024-2026 година.

Правителството ще обсъди Програма за мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2023 г.

Кабинетът ще обсъди още Програма за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия и на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи за закупуване на количества ел. енергия, потребена за технологични разходи за периода от 1 септември до 31 декември 2023 година.

Приемане на законодателна програма на Министерския съвет за периода 1 септември – 31 декември ще обсъдят още министрите.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Протестиращите няма да отидат на срещата с премиера Денков утре

Най-вероятно синдикати, протестиращи миньори и енергетици няма да откликнат на новата покана на премиера за среща утре в Раднево. Това обяви пред БНТ Йорданка Германова от синдикат “Подкрепа”.

“Мисля, че няма да има такава среща. Ние от 18 август настояваме за тези срещи, на 19 септември 10 000 човека отидохме с надеждата да срещнем разбиране, така че поканите за срещи с МС са изчерпани, нашите искания са отправени към парламента и парламентарно представените партии, защото те са единствените, които биха могли към този момент, когато териториалните планове са вече в Брюксел, да откликнат на исканията на хиляди работници от отрасъла”, заяви Германова.

В понеделник премиерът Николай Денков направи втори опит за диалог с протестиращите. Той ги покани на разговор за конкретните стъпки на енергийния преход във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил във вторник, 3 октомври 2023 г., в 11:00 часа в административната сграда на „Мини-Марица Изток“ ЕАД в Раднево.

Според Германова исканията на протестиращите по никакъв начин не намират приложение в териториалните планове. За тях тя каза, че са се запознали основно с текстовете, които касаят намаляването на мощностите.

“На практика с териториалните планове се цели закриване на въгледобива и енергетиката в България. И ако в предишните варианти на териториалните планове бяха по-меки мерките, то в последния вариант, който едва днес след като беше изпратен в Брюксел беше качен на сайта на Министерството на енергетиката, нещата са много по-сериозни и много по-зле от гледна точка на намаляване на мощности най-вече”, коментира Йорданка Германова.

По думите ѝ протестиращите с надежда са следили вчарашното изявление на премиера Денков, но притесненията им остават. Тя подчерта, че протестът не е политически.

В неделя премиерът очакваше протестиращите на среща в Министерски съвет, но никой от тях не се отзова.

“Трябва да има разговор, но не през мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса”, каза в неделя привечер акад. Денков, след като напразно очакваше някой да дойде.

Протестиращите миньори и енергетици категорично отказаха покана за разговори с Денков в София по-рано в понеделник и казаха, че искат той да отиде на място.

Те настояват до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписани в документ от правителството. Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

Блокирана е АМ “Струма” край Дупница, където протестиращите се заканиха да държат блокадата цяла нощ. Продължава да е затворена и АМ “Тракия” в двете посоки край Стара Загора. Затворен е и пътят Харманли-Тополовград.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Мъск се подигра на Зеленски, Украйна му отговори: Всяка подкрепа за Русия е инвестиция във войната и геноцида

Собственикът на Starlink Илон Мъск, който предоставя сателитни комуникационни услуги, жизненоважни за отбранителните усилия на Украйна, се подигра с ...