Екип на МВФ започва поредица от срещи в Украйна

Екип на Международния валутен фонд (МВФ) започна поредица от срещи в Украйна днес, 1 октомври. Целта им е да се обсъдят политическите приоритети и предизвикателствата за тяхното постигане със служители на правителството и други висши украински представители, съобщава “Украинска Правда”.

Екипът на Международния валутен фонд (МВФ) е ръководен от Ума Рамакришнан, заместник-директор на европейския отдел на структурата.

Вахрам Степанян, постоянен представител на МВФ в Украйна, посочи, че в хода на разговорите ще се търсят мерки за справяне с предизвикателствата по програмата за разширено финансиране (EFF), изпълнявана от Украйна с подкрепата на Фонда.

На 25 септември във Варшава мисията на МВФ започна технически разговори с украинските представители в контекста на подготовката на втората ревизия на програмата за разширено финансиране. През юни Бордът на директорите на МВФ приключи първата ревизия по тази програма, по която Украйна получи около 890 милиона долара за бюджета си.

През март Изпълнителният съвет на МВФ прие четиригодишен финансов пакет за Украйна в размер на 15.6 милиарда долара с цел да помогне на Украйна да покрие спешните си финансови нужди на фона на войната. Той е част от глобален пакет на стойност 115 млрд. долара за подпомагане на украинската икономика.

Общо Украйна може да получи от МВФ три транша на обща стойност 4.5 милиарда долара. От МВФ са публикували списък с 19 структурни критерия, които Украйна е обещала да изпълни в рамките на програмата за сътрудничество на стойност 15.6 милиарда долара.

Икономиката на Украйна пострада тежко, след като Русия започна инвазията си през февруари 2022 година. През последната седмица правителството в Киев обяви, че украинският бизнес се е приспособил към военновременната реалност и икономиката се възстановява по-бързо от очакваното през 2023 година. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денят по диагонал – 1 октомври 2023 г.

Протестиращите енергетици не уважиха поканата за среща с Денков

Министър-председателят посочи, които са основните позиции, от които той започва разговорите с протестиращите енергетици, миньори и синдикални лидери. На първо място териториалните планове не затварят централи и мини. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лв. за развитие на въглищните региони чрез няколко различни програми. С предаването на документите в Брюксел преговорите тепърва започват. Предвид исканията на протестиращи да отпадне 2026 г. като срок за извеждане от експлоатация за ТЕЦ „Бобов дол“, тази дата е прамахната от плановете. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи.

Войната на ЕС с въглеродния двуокис става световна

Европейският съюз ускорява плановете си да стане първият климатично неутрален континент. На 1 октомври влиза в сила нова политика, която ще е първата стъпка към принуждаването и на други части на света да я следват. Тя предвижда въвеждането на данък върху вноса на стоки, за чието производство се отделят големи количества въглеродни емисии, така че европейските компании, принудени да спазват стриктните климатични закони на Стария континент да не са в неравностойно положение спрямо задграничните си конкуренти.

От 1 октомври стартира първата фаза на т. нар. Механизъм за въглеродна корекция по границите (CBAM), който ще изисква от вносителите от шест силно замърсяващи околната среда промишлени области да започнат да обявяват своите емисии.

Арменци у нас на протест в знак на солидарност с бежанците от Нагорни Карабах

Представители на арменската общност у нас се събраха на различни места в страната под формата на протест в подкрепа на бежанците Нагорни Карабах.

Протестът бе част от международна инициатива на всички арменски общности и се проведе по едно и също време в различни градове в Европа и по света. Протестиращите се обявиха срещу незаконната военна операция на Азербайджан срещу „Арцах“ (Нагорни Карабах), при която са били прочистени изконно арменски земи. Те настояват Европейския съюз да окаже натиск върху Азербайджан, за да изпълни ангажиментите си, поети с тристранната декларация от 9 ноември 2020 г. за незабавно вдигане на блокадата и гарантиране на безпрепятствено движение на стоки и хора. Те настояват ЕС да приложи целенасочени санкции срещу военното и политическото ръководство на Азербайджан и ефективни мерки за Арцах.

Протестиращите настояха властите в Азербайджан да освободят всички арменски затворници и военнопленници и да понесат отговорност за престъпленията и нарушенията на човешките права, извършени по време на войната през 2020 г. и след нея. Те призоваха властите в ЕС да не излизат с позиция за интегриране на Нагорни Карабах в рамките на Азербайджан.

Петролът приключи най-печелившото си тримесечие от началото на украинската война

 

петрол

Суровият петрол регистрира най-големия си тримесечен ръст след скока, последвал началото на войната в Украйна, защото по-ниският износ на руско гориво заплашва да свие още повече предлагането в условията на сериозни редукции на доставките на “ОПЕК+”.

Данни, публикувани на 29 септември, показват, че Москва планира да не изнася почти никакви количества дизел през октомври, за да намали вътрешните цени. Тези мерки тласнаха дизеловите фючърси обратно над ключовото психологическо равнище от 1000 щ. долара за тон.

Киев извади унгарската банка ОТП от “черния списък”, за да деблокира пари от ЕС

Украинската Национална агенция по превенция на корупцията обяви на 29 септември, че временно изважда унгарската банка ОТП от списъка на “международните спонсори на войната” – акт, целящ да вдигне ветото на Унгария върху военна помощ от ЕС в размер на 500 млн. евро.

В официално изявление антикорупционната агенция посочва, че решението е резултат от преговори с официални представители на кредитната институция и на Будапеща. Окончателното и постоянно изваждане на ОТП от черния списък ще зависи от желанието на институцията да прекрати сътрудничеството си с Русия.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Нотариусът, подписал акта за собственост на Руската църква: От самото начало ми стана ясно, че въпросът е политически

Не се притеснявам от проверка, защото още от самото начало ми стана ясно, че въпросът е политически. Това заяви нотариус Иван Дахтеров, държавният ...

Две седмици преди изборите в Полша – милионен митинг в подкрепа на Туск

“Промяната към по-добро е неизбежна в Полша. Нека никой от управляващите не си прави илюзии”, обяви опозиционният лидер Доналд Туск, откривайки шествие в неделя, цитиран от АП.

„Никой не може да спре тази гигантска сила – тя се събуди“, възкликна Туск пред огромното множество, събрало се в центъра на Варшава две седмици преди изборите на 15 октомври.

Хиляди привърженици пристигнаха от цяла Полша с автобуси, предоставени им от организаторите на митинга, за да участват в шествието, провело се под надслов „Марш на милион сърца“.

Полицията затвори няколко улици в центъра на полската столица, за да може да се осъществи 4-километровото шествие. Хората развяваха знамената на Полша и на Европейския съюз.

„Когато виждам това море от сърца, усещам, че настъпва преломен момент в историята на нашата родина“, заяви Туск под възгласи и скандирания на името му.

Участници в шествието, интервюирани от репортер на полския частен новинарски канал TVN24, обясниха, че са на улицата в името на своите деца, внуци, жени, представители на ЛГБТ-общността и с желанието да живеят в модерна, толерантна и европейска Полша.

В края на събитието участниците изпяха националния химн. Митинги на “Гражданска платформа” се проведоха и в други полски градове.

Говорителят на градската управа на Варшава Якуб Ледуховски обяви, че множеството е наброявало около 1 милион души. Организаторите на проявата отчетоха, че подобно шествие на “Гражданска платформа” е привлякло през юни около 500 000 участници.

Според последните социологически проучвания едва няколко процента делят либералната “Гражданска платформа” на Туск от консервативната – “Право и справедливост”. Той се надява на широка подкрепа от опозицията в лицето на Лявата партия и Третия път, за да може да победи управляващата партия и да състави правителство.

“Гражданска платформа” на Туск обещава да възстанови добрия тон в отношенията си с Европейския съюз, след като те бяха обтегнати през последните осем години, в които управлява „Право и справедливост“. Не е за омаловажаване фактът, че Туск бе пет години председател на Европейския съвет, а преди това – седем години бе начело на Полша като неин премиер.

Друга заявка, която дава четирипартийната коалиция на Туск, ако спечели изборите, е да води по-толерантна политика в сравнение с националистическото правителство.

Туск, който е на 66 години, се завърна в полската политика преди няколко години, опитвайки се да вдъхне нов живот на своята позабравена “Гражданска платформа” и да я превърне в реалистична алтернатива на управляващата “Право и справедливост”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Най-малко 13 са загинали при пожар в нощен клуб в Испания

Най-малко тринадесет души са загинали при пожар в нощен клуб в Мурсия, в Югоизточна Испания, предаде АП, позовавайки се на изявление на кмета на града.

Спасителни екипи продължават да търсят оцелели и очакванията са, че жертвите ще са повече. Четирима души са в болница, след като се погълнали дим.

Все още не е известна причината за пожара, избухнал в ранните часове на неделния ден в нощния клуб “Театърът” в Аталайас, в покрайнините на Мурсия. На кадри, разпространени в акаунта на пожарната на Мурсия в “Екс”, се вижда как огнеборците се опитват да овладеят пламъците в заведението. Вижда се и че огънят е унищожил част от покрива.

Испанският премиер Педро Санчес изказа съболезнования на близките на загиналите. Пожарът в Мурсия е най-смъртоносният в нощен клуб в Испания от 33 години насам. Последният подобен трагичен инцидент е от 1990 г., когато в нощен клуб в североизточна Сарагоса загинаха 43 души. През декември 1983 г. пък 81 души загубиха живота си при пожар в нощен клуб в Мадрид.

В Мурсия е обявен тридневен траур, обяви кметът на града Хосе Балеста.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]