Германия наложи задължително ваксиниране и тежки мерки за неваксинираните

Германия ще наложи строги ограничения на неваксинираните, за да се намали дневният прираст на заразените с коронавируса и да се възпре разпространението на новия му вариант Омикрон, предаде Reuters. Германия ще иска зелен сертификат за ходене на работа
Канцлерът в оставка Ангела Меркел и бъдещият ѝ приемник на поста Олаф Шолц са се споразумели с правителствата на 16-те федерални провинции на неваксинираните да бъде забранено да посещават всички търговски обекти с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и хлебарниците. Германия въвежда нови ограничения за неваксинираните

Германският парламент ще приеме закон за задължителната ваксинация срещу Covid-19. „Положението е много сериозно“, каза Меркел на съвместна пресконференция с Шолц, който се очаква да бъде избран за канцлер следващата седмица от Бундестага. По думите ѝ броят на инфекциите се стабилизира, но остава прекалено висок.

Wir haben ehrgeizige Vorhaben: Wir wollen bis Ende des Jahres 30 Millionen Bürgerinnen und Bürger impfen und boostern. Darauf haben wir uns heute bei der #MPK geeinigt. Die Impfung ist das wichtigste Mittel, das wir haben. (1/4)
— Olaf Scholz (@OlafScholz) December 2, 2021

Германските власти имат амбициозни планове: да ваксинират 30 млн. души до края на годината. „Ваксинацията е най-важният ресурс, който имаме“, написа в Twitter бъдещият канцлер Олаф Шолц. Той потвърди налагането на строги ограничения за развлекателни събития, в търговските обекти, както и спрямо контактите в частния сектор, когато участват неваксинирани.
Строгите мерки срещу неваксинираните бяха подкрепени и от здравния министър Йенс Шпан. „Важното е да има локдаун, така да се каже, за неваксинираните“, каза той пред германската телевизия ZDF. Според него големият брой неваксирани „е предизвикателство за здравната система“.

2G fast überall, Kontaktbeschränkungen, Veranstaltungen: Noch-Gesundheitsminister @jensspahn hat klare Vorstellungen für neue Maßnahmen vor dem heutigen Bund-Länder-Treffen.Zum Interview im @morgenmagazin.https://t.co/JJ7nLRWrmC
— ZDF (@ZDF) December 2, 2021

Министърът каза също, че иска да бъдат отменени или значително ограничени големите събития, както и да бъдат затворени баровете, клубовете и дискотеките. „Виждаме, че в германските региони – в Саксония, в Бавария – където са наложени широкообхватни мерки, ситуацията изглежда се стабилизира и подобрява“, каза Шпан. „Мерките действат“, заключи той, но предупреди, че все още са необходими „огромни ограничения на контактите“, предаде DPA. Германия наложи зверски глоби за нарушаване на мерките
През последното денонощие в Германия са били регистрирани повече от 73 000 нови случая с коронавирус и са починали 388 души с Covid-19. Ваксинираните в страната са близо 69 на сто, което е около средното за ЕС, но далеч под нивата в Португалия или Ирландия, припомня Reuters.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Австрия наложи пълен локдаун и задължителна ваксинация

Дадоха по 300 лв. на 100 000 семейства на първокласници и осмокласници

Над 100 000 семейства на деца, записани в първи и осми клас на държавните или общински училища през учебната 2021/2022 г., получиха еднократна помощ от 300 лв., съобщиха от Агенцията за социално подпомагане (АСП). За първи път финансовата подкрепа се изплаща на всички родители на първокласници и осмокласници, кандидатствали за този вид подпомагане, независимо от техните доходи. Отпускат 300 лева за всички първокласници и осмокласници
Еднократната помощ е отпусната на 51 395 семейства на първокласници за 52 478 деца и на 48 859 семейства на осмокласници за 49 674 деца. Финансовата подкрепа дава възможност всички родители да закупят без затруднения основните пособия, необходими за учениците. Кандидатстваме онлайн за помощта от 300 лв. за първокласници и осмокласници
Тя се получава при положение, че детето живее постоянно в страната и не е настанено за отглеждане извън семейството. Предоставя се и за ученици, настанени в семейства на роднини и близки и в приемни семейства, както и на настойник/попечител.
Сумата се изплаща на два транша – първата половина след влизането в сила на заповедта за отпускането, а втората – в началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. Ще издават ли служебно документи за помощи за деца в първи и осми клас
Вече отпуснати средства подлежат на връщане, когато ученикът не продължи образованието си през втория учебен срок или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Какви социални помощи можем да получим до Нова година?

„Газпром“ доставя повече газ за България и Европа, но пак не стига за зимата

Руският газов гигант „Газпром“ увеличи износа си на газ за Европа през 2021 г., а България е една от държавите, които са се възползвали най-много. Страната ни е получила с близо 44% повече газ през настоящата година спрямо 2020 г. „Газпром“ посегнал на запасите си, за да успокои пазара в Европа
Доставките на „Газпром“ за чужбина са се увеличили до 171,5 млрд. куб. метра в периода януари-ноември 2021 г., което е с 6,6% (10,6 млрд. куб. метра) повече, отколкото през същия период на 2020 г., съобщават от компанията.
По предварителни данни „Газпром“ е произвел 467,6 млрд. куб. метра газ през 11-те месеца на настоящата година, което е с 14,7 на сто (или 60 млрд. куб. м) повече в сравнение със същия период на миналата година.
Най-голямото увеличение на доставките на руския газов гигант е за Румъния – 222%, следвана от Сърбия (+86%), Турция (близо 84%), Словения (+54%) и България (почти 44%). Значително по-малко са нараснали доставките за Италия (+19,5%), Германия (+17%), Гърция (+12%) и Финландия (+9%) и Полша (+7,5%).
България е една от страните, в които вносът от „Газпром“ за 11 месеца вече надвишава общите доставени количества газ за цялата 2020 г. Други такива държави са Германия, Турция, Италия, Румъния и Сърбия. Наскоро в тази група влязоха и Гърция, Словения, Швейцария, Северна Македония и Босна и Херцеговина.
Нарастването на доставките на годишна база не е изненадващо, тъй като миналата година потреблението на газ достигна рекордно ниски нива. Европейските икономики бяха в локдаун, заводи работеха с намален капацитет или директно затваряха за кратко, затворени бяха училища, университети и др.
Икономическото възстановяване и горещото лято преобърнаха тази тенденция и газовото потребление скочи в пъти, европейските газохранилища бързо започнаха да се изпразват, а цените сериозно се повишиха.
Намалени доставки, високи цени

Потоците на руски газ към Европа останаха на най-ниските си нива от 2021 г. през ноември, тъй като доставките през Беларус отново бяха намалени. През ноември „Газпром“ е доставил общо 10,1 млрд. куб. м, но доставките през Беларус са с над 2 млрд. куб. метра по-малко спрямо началото на годината, показва анализ на S&P Global Platts Analytics.
Това е повлияло и на общото предлагане на газ в Европа, което поддържа високи цените на газа на континента. Средната цена на най-голямата европейска борса – TTF в сегмента „ден напред“ през ноември е 80,38 евро/мегаватчас, което е с 487% повече в сравнение със средната стойност за ноември 2020 г. от едва 13,70 евро/мегаватчас, според оценките на цените на S&P Global Platts. Газът поскъпна двойно за няколко месеца
Цената на TTF за следващия ден достигна 95 евро/мегаватчас на 1 декември, навявайки спомени за историческия връх от 116,10 евро/мегаватчас в началото на октомври. Газът в Европа удари пореден рекорд, идва тежка зима
Доставките през „Турски поток“

Доставките през „Турски поток“ също бяха по-малки през ноември, заради аварията на българска територия, която спря газоподаването към Сърбия и Румъния за 3 дни. Русия ще продава евтин газ на Сърбия поне още 6 месеца
По време на прекъсването сръбската „Сърбиягаз“ е доставяла спешни количества газ от Унгария, които също са били използвани за доставка на Босна и Херцеговина. По-голямата част от вноса на руски газ от Унгария сега идва през Сърбия, след като доставките през Украйна бяха спрени на 1 октомври.
Общите доставки на газ в Югоизточна Европа чрез „Турски поток“ през първите 11 месеца на 2021 г. възлизат на общо 10,3 млрд. куб. м., показват данните на Platts Analytics.
Пълнят ли се газохранилищата в Европа?

WEEKLY UPDATE: Thanks to increasing LNG imports, EU gas import situation improved last week.At the same time Gazprom storages fell again compared to previous years (again <16%) https://t.co/T0XhFwfzYS pic.twitter.com/ULzHNMHDur
— Georg Zachmann (@GeorgZachmann) November 30, 2021

Европейските подземни газови хранилища остават необичайно празни преди зимата. Към 29 ноември нивата на съхранение (газовите обеми) в тях са с 23,4% (20,8 млрд. куб. м) по-малки от миналогодишните. Повече от 18% от доставеното през летния период количество вече е изтеглено, по данни на Gas Infrastructure Europe.
Най-големи количества газ са употребени в периодите от 16 до 18 ноември и от 23 до 25 ноември. „Газпром“ продължава да зарежда със собствен газ 5 европейски подземни хранилища.

#Gazprom-linked storage units in the EU by 28-Nov had 54mcm LESS #natgas in them than before the ‘injection campaign’ started on 9-Nov, @ICISOfficial data shows. Bergermeer, Rehden and Haidach Astora all actually net withdrawing and offsetting the injections elsewhere. #ONGT #TTF pic.twitter.com/rqljW2twFe
— Tom Marzec-Manser (@tmarzecmanser) November 29, 2021

Руският президент Владимир Путин обяви, че е разпоредил на компанията да изпомпва повече газ в своите хранилища в Германия и Австрия, след като приключи пълненето на вътрешните си хранилища на 8 ноември.
В предишни седмици той обвини за рекордните цени на газа европейските енергийни компании, които не пълнели достатъчно газ в подземните хранилища преди зимата и отрече Москва да е ограничила доставките за Европа.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Готовият „Северен поток 2“: Геополитически триумф на Русия или непростима грешка на Германия?