Убиецът Пабло от Разград – домашен насилник, антиваксър и вегетарианец. Сам показал къде са частите от трупа на жена му

След 3 дни в неизвестност снощи около 1 часа след полунощ е било открито тялото на 40-годишна жена от Разград, съобщиха на брифинг от  Апелативната ...

Още 5 щата оспорват правото на Пентагона да задължава гвардейците да се ваксинират

След Оклахома, още пет американски щата решиха да оспорят правото на Министерството на отбраната да задължи бойците от Националната гвардия да се ваксинират срещу COVID-19. Отмениха задължителната ваксинация на медици в 10 щата Според публикация на вестник The Army Times, губернаторите на Уайоминг, Айова, Аляска, Небраска и Мисисипи са изпратили тази седмица съвместно писмо до министър Лойд Остин, в което заплахите на шефа на Пентагова да отстрани от подготовка с последващо уволнение отказалите да се ваксинират, са определени като противоконституционни и излизащи извън рамките на неговите правомощия. Губернаторите искат министърът да отмени въведената от него забрана за участие на неваксинирани гвардейци в провежданите през почивните дни тренировъчни занятия и в други мероприятия за повишаване на боеспособността. Искането си те мотивират с факта, че в мирно време гвардейците са на тяхно подчинение, съответно, на щатските власти, и федералното управление не може да решава какво да правят. „В края на краищата Конгресът е задължил бойците на Националната гвардия да посещават учебните занятия на своите подразделения“, цитира изданието част от писмото на губернаторите. Секретарят на военното министерство Джон Кърби потвърди, че министърът е получил посланието и на губернаторите ще бъде отговорено в изискуемия срок. Конфронтацията с Пентагона относно военното бъдеще на неваксинираните национални гвардейци започна от губернатора на Оклахома Кевин Стит, припомня The Army Times. В началото на ноември той поиска от министъра на отбраната да спре действието на заповедта за задължителна ваксинация за войниците от Националната гвардия на щата, тъй като около 13% от нейния състав твърдо декларираха нежеланието си да си поставят ваксини и ще трябва да бъдат уволнени, а държавата не може да си позволи такива "загуби". Те биха могли да се окажат още по-големи, защото само 40% от Националната гвардия на Оклахома е със завършен пълен курс на ваксинация. Бонус срещу ваксина: Новият стимул за хората в САЩ В края на ноември Остин отхвърли молбата на Стит. В отговора си министърът не уточни как Пентагонът възнамерява да гарантира спазването на изискването за задължителна ваксинация, но предположи, че бойците, които са отказали да бъдат ваксинирани, могат да загубят федералния си статут, което ще се отрази на размера на дължимите им плащания и други обезщетения в бъдеще. Тогава на 2 декември губернаторът на Оклахома и главният прокурор Джон О'Конър внесоха искова декларация във федералния съд с, в която поискаха да се забрани администрацията на Джо Байдън да принуждава бойци от Националната гвардия на щата да бъдат ваксинирани срещу COVID -19. Президентът Джо Байдън и министърът на отбраната на САЩ бяха посочени като ответници по това дело.

text

Най-рядко използваме банкнотите от 5 лева

Най-рядко през ноември сме използвали петолевките. Увеличават се обаче 50-левовите и 100-левовите купюри. През ноември най-много в обращение са били банкнотите от 50 лева, следвани от 20-левовите, 100-левовите, 10-левовите и най-малко са петолевките, показват данните на БНБ за парите в обращение за ноември. Причината е ясна: нарастващата инфлация, която кара хората да използват все по-често банкноти с висок номинал. Рекордно поскъпване на живота в България През изминалите 3 месеца на година банкнотите в обращение постоянно намаляват: от 553 млн. броя през август, 550,9 млн. през септември, до 545,1 млн. през ноември, според статистиката на централната банка. Роля за това вероятно има както увеличаващият се брой на електронните разплащания, така и постоянно нарастващата онлайн търговия, където също се плаща по електронен път. Стойността на банкнотите в обращение нараства с почти 3 млрд. лева от началото на годината – от 20,4 млрд. лева през януари до 23,3 млрд. лева през ноември. Най-голяма е общата стойност на банкнотите по 50 лева – 10,2 млрд. лева и 100 лева – 9,4 млрд. лева. Парите в обращение скочиха с почти 3,5 млрд. лева за година От началото на годината броят на монетите в обращение постоянно се увеличава: от 2,73 млрд. броя през януари до 2,85 млрд. броя през ноември. Най-много в обращение са 1 стотинка (819 млн. броя), следвана от 2 стотинки (740 млн. броя), 10 стотинки (327,5 млн. броя), 5 стотинки (319,1 млн. броя), 20 стотинки (266,4 млн. броя), 1 лев (168,5 млн. броя), 50 стотинки (132 млн. броя) и 2 лева (77 млн. броя). Логично стойността на монетите в обращение също нараства: от 485,2 млн. лева през януари до 513,5 млн. лева през ноември. Кои банкноти се фалшифицират най-често? След банкнотата от 20 лева, най-често се фалшифицира тази от 50 лева. През третото тримесечие банката е установила 51 неистински банкноти от 50 лева и 65 фалшиви банкноти от 20 лева. Общо 134 са неистинските банкноти за периода, като намаляват спрямо предходното тримесечие, когато са засечени 214 фалшиви банкноти. Коя е най-фалшифицираната банкнота у нас? Сред тях има и 4 столевки, както и 14 броя от 10 лева. Измамници фалшифицират и монети, като най-често това е монетата от 50 стотинки, показват данните на БНБ.

text

Ердоган и Мъск обсъдиха сътрудничество и вложения в Космоса и електромобилите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и Илън Мъск, основател на производителя на електрически автомобили Tesla и на компанията за космически изследвания SpaceX, проведоха видеовръзка и разговаряха по редица въпроси като цифровата икономика и националната космическа програма на Турция, предаде „А Нюз“, цитирана от БГНЕС. Мъск: Китайската икономика скоро ще е в пъти по-голяма от тази на САЩ Според Дирекцията за комуникации на Турция е било обсъдено сътрудничеството между публичния, частния сектор, институциите в Турция и компаниите на Мъск в различни области, особено в областта на сателитните и космическите технологии. Разговорът се е фокусирал и върху електрическите превозни средства, дългосрочните инвестиции и стъпките за подобряване на съществуващото сътрудничество. Ердоган ще спасява Турция с "китайски модел" "Обсъдено беше многостранното сътрудничество между публични и частни компании в Турция в областта на изстрелването на сателити и космическите технологии. В разговорите бяха засегнати също автономните автомобили и цифровата икономика, както и бъдещите стъпки за развитие на съществуващото ниво на сътрудничество и дългосрочните инвестиции", съобщиха от администрацията на Ердоган. Илон Мъск официално стана бездомник Освен съвместните стъпки, които могат да бъдат предприети по отношение на литиевите батерии на първото местно електрическо превозно средство на Турция TOGG, беше обсъден и процесът на извеждане в орбита на турския комуникационен сателит Turksat 5B. През януари Турция изстреля сателита Turksat 5-A в космоса чрез SpaceX. Нов срив: Турската лира вече копае дъното Ердоган разказа на ръководителя на SpaceX и за Националната космическа програма на Турция, в рамките на която Анкара планира да извършва безпилотни и пилотирани полети и да обучава собствени астронавти. Мъск: Правете повече деца, иначе цивилизацията ще се разпадне Мъск, най-богатият човек в света, наскоро беше обявен за личност на 2021 г. от списание Time.

text