BMW влезе в битка с българските ханове и завладя Шумен

Автомобилният концерн BMW избра символа на Шумен – паметник „Създатели на българската държава“, за да заснеме рекламен клип на най-новия си концептуален модел – BMW XM Concept.
Кадрите са били заснети след фестивала „Шумла“ в дните от 7 до 9 септември, когато Община Шумен обяви, че затваря пътя към паметника за заснемане на кадри, предава shumenonline.bg. Новото BMW XM Concept било транспортирано до паметника в затворен камион в ранните часове на денонощието, разказват читатели на сайта, които успели да видят колата, докато спортуват.

Мащабният фон на новия прототип на BMW прекрасно се прелива с интериора на паметника, който преди дни отбеляза своята 40-годишнина със зрелищно 3D мапинг шоу. Клипът представя един футуристичен образ на новата кола, която изпреварва времето си.
Архитектурният комплекс, известен също като „1300 години България“, пресъздава важни моменти от българската история от VII до Х век. Мемориалът включва огромни фигури на легендарните българските владетели Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис I и Симеон I, както и по-малки на учениците на светите братя Кирил и Методий – Климент, Наум и Ангеларий.

На специални пана са изобразени военните победи, приемането на славянската писменост и двете наши азбуки – глаголицата и кирилицата. Връзката между град Шумен и величествения монумент се извършва по 1300 стъпала, символизиращи годините на българската история.
Concept XM е първата изцяло разработена от BMW M кола от легендарното M1 насам. Задвижването е плъгин хибридно с нов V8 и електромотор, като системната мощност е 750 к.с., комбинирана с 1000 Нм въртящ момент. Очаква се близка до концептуалния модел версия да влезе в серийно производство още през 2022 г.

По-евтини горива по Коледа: мечта или реалност?

Възможно е по Коледа да зареждаме по-евтино гориво заради спада в цените на международните пазари. Обнадеждаващата информация съобщи пред Дарик радио председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев. Колко ще струва бензинът по Коледа?
След ужаса, който пазарът на горивата е претърпял в петък, заради срива на цените, към момента вече се отчита повишаване. Като цяло обаче усещането е за понижение в цените на горивата на международните пазари, казва Терзиев.
Пазарът на горива е труден за прогнозиране, тъй като е много нестабилен и се влияе от слухове, а всяка провокативна информация води до колебания в цените, посочва той. Идва ново поскъпване на бензина и дизела
Настоящите цени бяха очаквани преди 1-2 месеца. В момента сме в период на пик и плато. Ако ситуацията се запази и няма възстановяване на цената, може да очакваме по-ниски цени в средата или към края на декември, обяснява председателят на БПГА.
Няма смисъл от отваряне на Държавния резерв
Той коментира и призивите за отваряне на Държавния резерв по примера на САЩ и Япония, които освободиха от запасите си на горива. Стратегическите петролни резерви в САЩ са много по-големи и целта им е именно балансиране на цените на нефта на международните пазари. Българските държавни запаси са със съвсем друга цел – да се използват при извънредни ситуации. Запасите ни са толкова малки, че могат да повлияят на цените у нас за 1-2 дни, но не и на тези в региона или в Европа.
Георги Тенев от Асоциацията на българските търговци на горива също предвижда, че спадът на цените най-вероятно ще продължи, но е трудно да се прогнозира за какъв период от време. „Нашите търговци на горива са принудени да лъкатушат между чисто пазарните механизми, диктувани от световния петролен пазар и тежките регулации у нас“, посочва Тенев. Цените на петрола и горивата дълго ще останат високи
По думите му у нас няма недостиг на горива и затова няма необходимост Държавният резерв да бъде отварян. Тенев съветва потребителите да поддържат превозните си средства изправни с цел намаляване на разхода на горива.
Временно ли е поевтиняването?
Само допреди 3 седмици ситуацията на пазара на горива беше коренно различна и поевтиняването им изглеждаше като красива илюзия. Горивата поскъпваха седмици наред, а възстановяването на потреблението изстреля цените им до 3-годишен връх. Бензинът и дизелът се повишиха с по 30% от начало на годината, а газта с почти 60% през първите 10 месеца на годината. Горивата пак скачат, счупиха 3-годишен рекорд
Най-масовият бензин А95 се продаваше за над 2,40 лв. за литър, а прогнозите бяха, че около коледните празници цената му ще удари 2,50 лв.
Днес средната цена на А95 у нас е 2,45 лв. за литър, но на най-големите бензиностанции доближава 2,50 лв. Нафтата „гони“ 2,55 лв. за литър на същите бензиностанции, макар средната ѝ цена да е официално 2,51 лв., показват данните от сайта Fuelo.net. Бензинът и дизелът ще стават все по-скъпи
Дори да се случи очакваното поевтиняване, то вероятно ще е само временно. Тенденциите в дългосрочен план са точно обратните – за все по-скъпи горива. Цените на бензина у нас ще скочат до 3,20 лв. за литър, а дизелът ще поскъпне до 3,40 лв. за литър. Поскъпването се очаква през 2023-2024 г. и ще бъде в резултат на новите европейски правила и по-високи акцизи за горивата, предвиждат от БПГА. Поскъпване на горивата: Бензинът и дизелът ще скочат над 3 лева
„Цените са международни, а някак си джобът ни е български“, призна Живодар Терзиев пред bTV преди няколко месеца.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Рязко поскъпване на живота в България