Подготвят сериозен скок на цените в Банско

В разгара на четвъртата вълна на Covid кризата, данни на Министерството на туризма показват, че едва около 13% от българите са планирали зимна почивка тази година. Месец преди откриването на зимния туристически сезон, в Банско хотелиери и ресторантьори се оплакват от липса на персонал. Уверяват, че контролът по спазването на мерките ще е сериозен.
Георги Думанов е собственик на семеен хотел в Банско. Заради слабия туристически сезон миналата година, голяма част от персонала му се преориентирал в други сфери.
Срещаме голям проблем с персонала, макар че ние сме малък хотел и разчитаме много на семейството, но все пак не може без персонал. Все още търсим хора, казва хотелиерът Думанов пред БНТ.
От туристическия бранш се надяват тазгодишният зимен сезон, за разлика от миналия, да бъде успешен. Добавят още, че ако се налага затягане на мерките, то за тях би било по-добре да бъдат въведени спешно в момента. Covid патрули дебнат в зимните курорти
Ако се налага локдаун, ние сме за спешното му въвеждане, защото тези 20 дни, които се надявам, ако се наложи, да бъдат сега, а не в разгара на сезона. Защото тогава оставаме без приходи, без резервации, казва Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско. Новите мерки отказват чужденците от зимните ни курорти 
Двойно по-скъпи нощувки и ски карти

Заради драстичното поскъпване в цените на тока и газта, нощувките, както и ски картите също се очаква да поскъпнат двойно. Затова хотелиерите разчитат предимно на чуждестранни туристи. 1 милион чужди туристи идват на ски и СПА у нас
Изключително благоприятно е за България, това, че само ние признаваме руските ваксини и сме един от малкото курорти, може би единствения, който ще приема руски туристи със сертификат с руска ваксина, казва Георги Думанов.
Какви ще бъдат мерките по лифтовете още се обсъжда, а цената на картите за съоръженията вероятно ще достигне 100 лева на ден.

Използват ли се готварски печки на дърва

Хората търсят уреди, с които успяват да поддържат добра температура през зимните месеци. Студа в някои части на страната, където климата е доста суров може да се превърне в причина да не са подходящи за използване на каквито и да било електрически уреди. Затова се пристъпва към употреба на такива решения, които са доказани и познати на човека от древността. С готварски печки на дърва цени са се отоплявали хората от векове. Наред с постигането на приятна температура на въздуха усвояването на топлината енергия за готвене е още един плюс в полза на тези на пръв поглед примитивни средства. Като полезно и автономно решение за селски имоти, вили, къщи, хижи или друг тип жилищни пространства се прилагат готварските печки на дърва. Те се оказват доста практични и ефективни, тъй като принципа им на работа не е сложен, а овен това могат да бъдат приспособими в помещения с разнообразна квадратура, посочват от Rating.
Отразяват ли се новите технологии на готварските печки на дърва
Особеностите на готварските печки от ново поколение се изразява в това, че могат да бъдат управлявани и настройвани с помощта на сензорен контролер. Задава се температура, разхода на гориво както и периода, за който желаете уреда да работи. Не е нужно непрекъснато да сте в помещението и да следите състоянието на процеса, тъй като иновативните уреди са доста по-автономни и самостоятелни.
Така, че ако ви е омръзнало да поддържате температурата, налагайки се да обикаляте около уреда непрекъснато то с новите готварски печки няма да имате такъв проблем. Новите технологии дават отражение не само по отношение на начина, по който се управлява и контролира работата на средството за готвене и топлене, но също и по отношение на:
– Компактност на размерите;
– Адаптивност в интериора;
– Дора визия и модернистичен облик.
Пазарните тенденции са разнообразни, така че всеки решил да използва комбинирано решение за топлене и готвене може да инвестира според финансовите си възможности в по-стандартен, универсален или усъвършенстван вариант.
Какво се постига с експлоатацията на подходяща готварска печка на дърва
За да бъдат още по-ефективни и икономични уредите от този тип се отличават с:
– Подвижни стоманени котлони, които могат да осигурят площ за 3 до 4 съда, които да се ползват едновременно;
– Модели с водна риза, които са подходящи за осигуряване на топлина на имоти, чиито площи са над 80 квадратни метра;
– Гарантирано лесен и ефективен контрол върху налягането и температурата на циркулиращата в печката вода, която чрез водна помпа се изтласква за да достигне до радиаторите, с които ще се отопляват помещенията;
– Оптимално контролиран процес на горивото и усвояване на вредните газове като те се трансформират в топлинна енергия;
– Термометър на фурната, който показва стойностите, при които се приготвя съответното ястие.
Няма нужда да се тревожите за безопасността при работа на уреда. Все по-подобрени и усъвършенствани, изработени от надеждни и здрави материали готварските печки от ново поколение има защо да намират приложение дори в имоти с модерен интериор.
Основни насоки
Ако направите бърз преглед на това, което се предлага в търговската мрежа ще установите, че действително става въпрос за уреди, които са изключително практични. Определящо е при избора да вземете под внимание не само бюджета, който сте в готовност да инвестирате, но и функциите на новия и уред, с чиято помощ ще можете да постигнете желаните ефекти.
Предпоставки за избор на даден модел готварска печка на дърва са:
– Доказан и утвърден производител;
– Материали за изработка на уреда;
– Размери;
– Начин на работа – сух принцип с отопляване чрез естествена вентилация в помещението или водна риза;
– Цена.
Когато имате яснота по тези съществени въпроси няма как да не откриете решението, което би ви послужило не само кат уред за отопление, но и готвене през зимните месеци.

Експерт: Най-лошото от енергийната криза тепърва предстои

„Все още не сме изпитали цялата болка от енергийната криза. „Най-хубавото“ предстои, когато КЕВР трябва да вземе тежкото решение дали да увеличи цените на електроенергията за домакинствата от 1-ни януари. Ако се следва пазарната логика, увеличението би било чувствително.“ Това предупреждение отправи Мартин Владимиров, директор на програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията. Рязко поскъпване на водата заради тока
Има доста интересни решения, които правителството и регулаторът все още не са обсъдили, а трябва. Примерно – как да се използва огромният ресурс, натрупан във Фонда за сигурност на електроенергийната система от продажбата на въглеродни квоти. Доходите там тази година ще достигнат рекордни нива, така че можем да очакваме приходи от над 2 млрд. лева във фонда. EVN България: Без компенсации за мрежовите оператори, токът ще поскъпне шоково
От фонда се компенсира разликата между пазарната цена за производство на електроенергия и тази, която КЕВР определя за крайните снабдители – трите ЕРП-та. Може да се намери механизъм за ограничение на поскъпването на цената именно през фонда или въвеждане на нещо като отрицателна такса „социална отговорност“, която сега е 7 лева на мегаватчас, но може да стане отрицателна и това да е един компенсаторен механизъм, с който крайните потребители да бъдат компенсирани и така общата тежест от крайната цена на електроенергия да е по-малка“, обясни Владимиров пред БНР. 
Той поясни, че това е и механизъм, препоръчан от ЕК като най-щадящ пазарните правила, т.е. държавата да не се намесва във функционирането на пазара, а да използва този наличен ресурс за директни компенсации за бизнеса и домакинствата. Гърция компенсира хората и малкия бизнес заради по-скъпия ток
Според експерта енергийната криза е достатъчно остра, за да бъде свикано от президента извънредно заседание на парламента, на което да бъде актуализиран бюджетът на страната.
Владимиров определи като необмислено решението на служебното правителство да бъде иззета печалбата на „единственото добре работещо енергийно предприятие – АЕЦ „Козлодуй“ – и да се преразпредели на едрия бизнес“.
„Очаквам цените на енергийните носители да се стабилизират до пролетта на 2022 г., което е част от един естествен цикъл на търсенето на природен газ в Европа, което е главният виновник за повишението на цените на електроенергията. Вече виждаме на европейските газови борси срив на цената на газа, вече се вижда, че пазарът се успокоява“, коментира той. Сметките за газ на домакинствата скачат с 80%
Според него става дума за руски саботаж на газовите пазари с цел улеснение на започването на работа на газопровода „Северен поток 2“. Защо изпускаме 4 пъти по-евтиния газ от Азербайджан?
По думите на Владимиров на този етап не е необходима АЕЦ „Белене“ и не би била рентабилна. „След време, когато се изключат въглищните централи след 2035 г., може да се заговори за нова базова мощност, но на този етап не е необходима. АЕЦ „Белене“ ще струва около 10 млрд. лева, ще донесе 100 млрд. евро
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?
С колко ще скочат сметките за парно?
Над 250 000 фирми плащат по-евтин ток от 1 ноември

Няма кой да кара камионите в Германия

Недостигът на шофьори на камиони вече доведе до криза със снабдяването във Великобритания. И вероятно същите проблеми я чакат и Германия. Надеждите са насочени към Източна Европа, разказва Deutsche Welle.
Професията шофьор на камион се превръща в една от най-търсените в Европа. Недостигът на този вид кадри вече доведе до остра криза с доставките във Великобритания, например на горива по бензиностанциите, на хранителни продукти в супермаркетите и материали за фабриките. В обозримо бъдеще с подобни проблеми може да се сблъска и страната с най-силната икономика в Европа – Германия. Брекзит + COVID-19 изпразниха супермаркетите във Великобритания
Шофьорите на камиони в Германия са над 500 000
Във връзка с британските събития експертът по трудовия пазар Александер Бурщеде от Института за германска икономика (IW) е направил анализ на търсенето на шофьори на камиони в Германия – една от най-големите професионални общности, която обхваща над 560 000 души.
В началото на 2010 г., в края на световната финансова и икономическа криза, в Германия е имало 10 000 свободни работни места и 50 000 безработни шофьори на камиони. „Тогава работодателите можеха да си избират шофьорите“, припомня експертът. Само няколко години по-късно обаче нещата се обръщат и сега вече шофьорите са тези, които могат да си избират работодателите – благодарение на нарасналото търсене в условията на устойчив икономически подем.
През август 2018 г. разминаването между броя на свободните работни места и на регистрираните в страната безработни шофьори на камиони достига историческия си максимум – надхвърля 21 000. Александър Бурщеде цитира в проучването си тогавашното становище на Научно-консултативния съвет към германското министерство на транспорта, че „липсата на шофьори на камиони се е превърнала в сериозен политически проблем“.
Този проблем бе разрешен временно при миналогодишната пандемична криза и локдауна. Но сега, когато германската икономика се възстановява, той отново се изостря. Към септември 2021 г. свободните работни места отново са с 6600 повече от регистрираните безработни шофьори на камиони, макар БВП на Германия още да не се е върнал към нивата си от преди кризата, посочва изследователят.
Ролята на демографския фактор
Александер Бурщеде смята, че основната причина за растящия дефицит на шофьори на камиони е демографският фактор – населението на Германия застарява. Този процес се наблюдава и в много други страни в Европа и в този смисъл проблемът не е само германски или британски, а общоевропейски. Според прогнозата на Евростат, до 2030 г. населението на Германия в трудоспособна възраст ще намалее с 6,8%, а ако страната не привлича трудови мигранти – дори с 11,2 на сто. Германия търси над 1 милион специалисти
Сред професионалната група на водачите на камиони, чиято средна възраст е доста висока, този процес може да се развие още по-бързо, се казва в изследването. Така например цели 14,5 на сто от шофьорите на камиони в Германия са на възраст над 60 години, докато общо за всички работещи в страната делът на над 60-годишните е средно 9,3 на сто. В същото време привличането на млади хора към професията става все по-трудно, и все по-често се срещат жени на волана на камионите. Тираджии от Източна Европа се скапват от работа. Но други печелят
Досега източноевропейците спасяваха положението
До момента проблемът с недостига на шофьори на камиони бе решаван частично благодарение на притока на кадри от чужбина и основно от Източна Европа. За 5 години – от 2014 г. до 2019 г. – делът на чужденците сред шофьорите на камиони в Германия е нараснал повече от два пъти: от 10,9% на 22,8%. Но потенциалът за трудова миграция от Източна Европа се свива, отбелязва Александър Бурщеде. Във всеки случай Германия е в много по-изгодна ситуация от Обединеното кралство, където Брекзит затвори пазара на труда за квалифицирани работници от страни от ЕС, включително за шофьори. Кои емигранти са желани и кои не във Великобритания след Brexit?
Какво е решението? В обозримо бъдеще железопътният транспорт няма да може да поеме значителни обеми от превозваните с камиони товари, а автономното шофиране все още не е готово за широко приложение, казва Бурщеде, цитирайки заключението на Консултативния съвет към германското транспортно министерство. „Единственото, което остава, е да се повиши привлекателността на професията шофьор на камион – и за младите, и за старите“, казва експертът. Тираджиите от Източна Европа вече няма да са „роби“, а само безработни
Логично на първо място има нужда от увеличение на заплатите и от подобряване на условията на труд в бранша. Но не е само това – според автора на проучването, „несигурните перспективи за заетост не допринасят много за повишаване на привлекателността на професията“. Имат се предвид и лекотата и бързината, с която работодателите уволняват шофьори на камиони по време на кризи. Отсега нататък фирмите вероятно ще трябва да осигурят по-надеждни работни места за представителите на тази професия. Защото дефицитът на квалифицирани шофьори на камиони ще си остане.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Германия спешно се нуждае от работници от Балканите
Германия търси българи за работа. Но няма желаещи