ЕVN изгради в Пловдив една от най-модерните подстанции в България

„Електроразпределение Юг“ (ЕР Юг), част от групата на EVN, откри в Пловдив едно от най-модерните енергийни съоръжения в България – електрическа подстанция „Евмолпия“.
Подстанция „Евмолпия“ e изградена за по-малко от 3 години и е една от най-важните инвестиции на компанията в модерни технологии и енергийна сигурност.
Сред официалните гости на откриването бяха г-н Александър Сипек, регионален мениджър на EVN България, г-н Здравко Димитров, кмет на гр. Пловдив, г-н Иван Стоянов, кмет на район Източен, както и г-жа Даниела Николова, зам.-областен управител на област Пловдив.

Г-н Александър Сипек заяви при откриването: „Подстанция „Евмолпия“ е първата новоизградена подстанция в Пловдив от 20 години и една от най-модерните градски подстанции в България. Съоръжението е напълно автоматизирано и се управлява дистанционно от нашия новооткрит диспечерски център. „Евмолпия“ ще повиши енергийната сигурност на Пловдив и ще допринесе за икономическото развитие на града. За нас е гордост, че дори в условията на пандемия, ние успяхме да осъществим инвестиция от 11,6 млн. лв. за този инфраструктурен проект.“
На церемонията присъстваха още представители на местния бизнес, експерти, на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), на изпълнителите на проекта и други.
Обхватът на действие на новата подстанция е централната и източна част на гр. Пловдив, където през последните години се увеличи изграждането на нови обекти. Съоръжението е в район, където вече има заявени нови мощности и очаквано завишаване на съществуващите товари. „Евмолпия“ осигурява енергийна мощност от 50 мегаволтампера (MVA) с възможност да достигне 100 MVA.

Подстанцията е изцяло oт закрит тип, т.е. напълно обезопасена и с максимална степен на сигурност. Присъединяването към мрежата е с подземна кабелна линия, без въздушни линии или стълбове. Сградата е едноетажна, от монолитна стоманобетонова конструкция. Налични са шумопоглъщащи панели на стени, тавани, входящи и изходящи прегради.
Подстанция „Евмолпия“, носеща едно от древните имена на Пловдив, е втората изцяло новоизградена подстанция на EVN. Първата такава подстанция на EVN беше изградена през 2011 г. до село Царацово до входа на магистрала Тракия към Пловдив.

Чехия с нови правила за пристигащи от България

Чехия затяга мерките за хората, пристигащи от България. Новите правила са в сила, защото страната ни е в групата от държави с висок риск.
Неваксинираните ще трябва да имат два PCR теста – един, направен най-много 72 часа преди пътуването, и още един между 5-ия и 7-ия ден след пристигането в Чехия. Отпада възможността за влизане в Чехия с бърз антигенен тест. Чехия иска отрицателен PCR тест от българи и румънци
Няма ограничения за деца под 12 години и за ваксинирани граждани със „зелен сертификат“. Всички обаче трябва да попълват формуляр на пътуващия. Мерките не важат за транзитно преминаване до 12 часа.
Самата Чехия се бори с новата Covid вълна. В страната има огромен ръст на новозаразените, като броят им надмина 6000 за денонощие. Това е най-големият брой инфектирани от началото на април. В Чехия се задава катастрофа заради Covid-19
Властите затегнаха противоепидемичните мерки, за да ограничат разпространението на заразата. Маските на закрито са задължителни, а влизането в барове и ресторанти става само след представяне на зелен сертификат. Извънредно положение и драконовски мерки в Чехия

Безплатните тестове за Covid ще могат да се използват само от хора под 18 години, както и за онези, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини.
Над половината от населението на 10-милионната държава вече е ваксинирано – 6,06 млн. души са с пълен ваксинационен курс.