МАЕ: Енергийната криза може да заплаши глобалното икономическо възстановяване

Глобалната енергийна криза се очаква да увеличи търсенето на петрол с половин милион барела на ден и може да провокира инфлационен ръст и да забави възстановяването на световната икономика от коронавирусната пандемия, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ), предаде БНР. Идва ново поскъпване на бензина и дизела
„Рекордните цени на въглищата и на природния газ, както и непрекъснатите електрически прекъсвания, карат енергийния сектор и енергийно интензивните индустрии да се обърнат към петрола, за да запазят бизнеса работещ“, се казва в месечния петролен доклад на базираната в Париж агенция. 
„По-високите цени на енергията също така допринасят за инфлационния натиск, който наред с прекъсванията на електрозахранването може да доведе до по-ниска промишлена активност и забавяне на икономическото възстановяване“, допълва МАЕ. 
Според базираната в Париж агенция световният капацитет за производство на петрол, който спомага за успокояването на пазара, ще спадне до края на 2022 г., тъй като производителите от формата „ОПЕК +“ увеличават производството. Това подчертава необходимостта от повече инвестиции, за да се отговори на нарастващото търсене на суров петрол, съобщи Международната енергийна агенция. 
МАЕ посочва в месечния си доклад за петролните пазари, че свободният капацитет на „ОПЕК +“ може да падне под 4 милиона барела на ден през четвъртото тримесечие на 2022 г. от 9 милиона барела на ден през първото тримесечие на 2021 г. Организацията също така прогнозира, че глобалното търсене на петрол през 2020 г. ще достигне 99,6 милиона барела на ден – малко над нивата от преди коронавирусната пандемия.
Резервният капацитет е важен буфер за петролния пазар, тъй като позволява на производителите бързо да реагират на непланирани прекъсвания, които биха могли да затегнат предлагането на пазара и да причинят големи колебания в цените. Ще продължи ли да поскъпва петролът?
Резервният капацитет ще бъде съсредоточен в производителите от Близкия изток като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Ирак и Кувейт, посочи МАЕ, докато капацитетът на Русия ще бъде достигнат през четвъртото тримесечие на 2022 г. 
„Намаляването на свободния капацитет в световен мащаб подчертава необходимостта от увеличени инвестиции, за да се отговори на по-нататъшното търсене“, се казва в доклада на МАЕ, след като търсенето спадна рязко по време на пандемията, принуждавайки много производители да отложат или отменят плановете си за увеличаване на капацитета. 
МАЕ определя свободния капацитет като производството, което може да се използва в рамките на 90 дни и да се поддържа за продължителен период. 
Резервният капацитет става все по-важен с намаляването на запасите от суров петрол. МАЕ заяви, че запасите от петрол ще продължат да намаляват, тъй като „ОПЕК +“ е на път да изпомпва 700 000 барела дневно под заявеното към картела петролно търсене. 
Според МАЕ обаче петролните запаси в рамките на ОИСР биха могли да се увеличат отново през 2022 г., а производството на ирански петрол, сега ограничено със санкции, също може да се увеличи. 
Запасите на петрол могат да се увеличат с 800 000 барела дневно през първото тримесечие на 2022 г., с 2,1 милиона барела дневно през второто тримесечие на следващата година и с 2,4 милиона барела дневно през втората половина на 2022 г. 
МАЕ също така заяви, че ако иранските санкции бъдат облекчени, Техеран може бързо да добави 1,3 милиона барела дневно към глобалните доставки.

Турската лира потъна след нова груба намеса на Ердоган

Турската лира продължава да се обезценява след поредната политическа намеса в работата на централната банка. Отстранени са 3 ключови фигури – двама от заместник-управителите на Турската централна банка, както и член на Съвета по парична политика на банката. Решението за промените, подписано от президента Реджеп Тайип Ердоган, вече е обнародвано в турския Държавен вестник.
Потърпевшите проф. д-р Семих Тюмен и д-р Угур Намък Кючук, заедно с проф. д-р Абдуллах Яваш се разделят с постовете си. На тяхно място застават Таха Чакмак и проф. д-р Юсуф Туна, информира CNN-Turk.
В отговор на кадровите промени турската лира спадна до ново рекордно ниско равнище спрямо долара, като изгуби 1 процент от стойността си до 9,19 лири за един щатски долар. Досега през тази година курсът на лирата е спаднал с 19% на фона на опасенията за паричната политика на страната. По-късно турската валута компенсира малко от загубите си, достигайки до 9,1325 лири за долар.
През миналия месец Турската централна банка намали основния си лихвен процент от 19% на 18% въпреки годишната инфлация от около 20%, което предизвика нова вълна от разпродажби на турска валута на борсите. Турската централна банка потопи лирата до ново дъно
Защо се случват поредните уволнения?
Според източник на Reuters напоследък Яваш и Кючук са изразили несъгласие с някои решения, взети от турския съвет по паричната политика. Кючук се е противопоставил на продажбите на валутни резерви за подкрепа на лирата в предишни години и е заявил, че стабилността на лирата, нейната репутация и устойчивият курс, който следва от това, са предпоставки за икономически растеж, а растежът, постигнат с други средства, няма да бъде траен. Той е предупредил, че ако лихвеният процес днес бъде задържан по-ниско от необходимото, в близко бъдеще ще трябва да бъде още по-висок.
„Уволнението на високопоставени служители на централната банка посред нощ без добро обяснение не е начин за изграждане на доверие към банката и за засилване на пазарното доверие“, е казал пред Reuters чужд инвеститор. Турската лира продължава свободното падане
Миналата седмица се появиха твърдения, че президентът Реджеп Тайип Ердоган губи доверие в управителя на централната банка Шахап Кавджъоглу по-малко от 7 месеца, след като уволни неговия предшественик. Твърдеше се, че Ердоган е недоволен, че намаляването на лихвения процент се е забавило до миналия месец, предаде Reuters. Впоследствие директорът по комуникации на турското президентство Фахреттин Алтун опроверга тези твърдения.

Кавджъоглу e чeтвъpтият гуверньор нa тypcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa oт 2019 г. нacaм, като предишните трима бяха уволнени от турския президент. Турската лира удари ново дъно след действията на Ердоган
Случващото се отразява твърдата ръка на Ердоган, с която управлява паричната политика на Турция. Намаляването на лихвите, на което много държи турският президент, подхранва допълнителната инфлация в Турция поради вноса на стоки в твърда валута (включително енергия), почти всички от които идват от чужбина.

В резултат турската икономика е заплашена да поддържа двуцифрена инфлация и високи разходи за живот за турците за дълго време. Цените в Турция вече стават жестоки
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Крахът на лирата вкара в бедност 18 млн. души в Турция
Цените летят в космоса: Какво става в Турция?

Метеорит падна в леглото на канадка, докато спи

Жена в Канада се събуди в пепел след силен взрив в стаята си и видя парче черна скала на възглавницата си, за която по-късно беше доказано, че е част от астероид, пише IFL Science, предаде БГНЕС. В Хърватия падна метеорит
Първоначално Рут Хамилтън смятала, че това може да е парче скала от близката кариера, но изследвания разкриха, че това е част от астероид, който е паднал там, където тя живее, в Алберта, в 23:30 ч., и по това време тя е спяла.
„Веднага скочих и запалих лампата, не можах да разбера какво се е случило“, каза Хамилтън пред Agassiz-Harrison Observer. 
Голямата дупка в тавана ѝ също била индикация, че нещото е дошло отгоре. Тя се обадила на Спешна помощ и полицията, а те – на близката кариера.
„Попитахме ги дали извършват взривни работи, но те казаха, че са видели силна светлина в небето, която избухнала и вдигнала шум“, казаха от полицията.
Рут ще изпрати метеорита в Университета в Западно Онтарио, тъй като нейната застрахователна компания се опитва да разбере дали нейната полица покрива възможността за компенсация за такова природно бедствие.
„Единственото, което се сещам, е да кажа, че животът е ценен и може да изчезне всеки момент, дори когато мислите, че сте в безопасност и сигурност в леглото си. Надявам се никога повече да не го приемам за даденост. Динозаврите вероятно биха се съгласили“, каза тя. Преди 13 000 години комета създава човешката цивилизация
Няма потвърден запис за убит от метеори човек, въпреки че има твърдения за много смъртни случаи в древни времена. Рут Хамилтън обаче не е първият човек, „пропуснат“ от космическо тяло. Миналата година къща в Индонезия беше ударена от метеорит с тегло 2 килограма. През 1954 г. жена в Алабама също е била ударена от метеорит.

Тютюнопроизводители вземат до 3 млн. лева de minimis

Тютюнопроизводителите ще получат извънредна помощ по схемата de minimis в размер до 3 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието проф. д-р Христо Бозуков по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по тютюна.
По думите му ситуацията в сектора е тревожна, тъй като броят на тютюнопроизводителите осезателно намаляваш. „Към момента те са 3320, това е доста тревожна тенденция. Предвид очертаващата се промяна в референтния период обаче средствата, които ще получават стопаните, ще бъдат повече“, коментира аграрният министър. България отглежда все по-малко тютюн
Извънреден de minimis ще получат 2 113 от общо регистрираните 3 320. Това са активните тютюнопроизводители, които са реализирали продукцията си за 2020 г. и са вписани в регистъра през 2021 г. Те ще бъдат компенсирани заради засушаването, което нанесе значителни щети върху отглежданата култура и високите цени на газа, предизвикали повишаване цените на торовете и препаратите.
Тютюнопроизводителите, които попадат в обхвата на подпомагане, обработват площи от около 26 000 дка. Предвижда се да се подпомогне покриването на част от производствените разходи в размер до 120 лева на декар. Планирано е още в края на тази седмица помощта да бъде гласувана на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, а приемът на заявления да бъде открит до края на настоящата година.
Помощта обаче ще се предостави в началото на 2022 г., поради достигнат национален лимит по de minimis за настоящата година и невъзможност за изплащане на подпомагането през 2021 г.
В хода на срещата беше обсъдена и статистиката за производството на тютюн от реколта 2020/2021 г. Към днешна дата са прибрани 99,85% от площите за реколтиране през 2021 г. Това са 3 485 ха от общо 3 490 ха за реколтиране в страната. Произведеното количество е 5 926 тона, а средният добив е 170 кг/дка. Изкупеното количество тютюн за 2020 г. е 5 664 тона.
Припомняме в преговорите за бъдещата ОСП страната ни успя да защити прилагането на преходната национална помощ, с която ще се подпомага сектор „Тютюн“ и през периода 2023-2027 г.

Затегнаха противоепидемичните мерки в София

От 14 октомври в София-град са в сила затегнати временни противоепидемични мерки. Ето ги:
Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Преустановяват се присъствените занимания в центрове за подкрепа на личностното развитие. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито, при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1.5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице, предаде БГНЕС.
Посещенията на музеи и галерии се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от посетителите и персонала. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика. Преустановяват се посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти. Малолетни и непълнолетни лица могат да посещават търговските центрове, включително такива тип МОЛ само ако са придружени от техен родител, съответно настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.
Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи. Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат и не повече от 30 участници, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от всички участници. Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на открито (празненства, събори, фестивали и др.).
Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски за лице от персонала. Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не-повече от 15 лица на закрито и 25 лица на открито. Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитна маска за лице от персонала.
Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. Посещенията в балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите. На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1.5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице. В Израел отменят полетите си до България
Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите и чиято дейност не е преустановена с настоящата заповед, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.
Носенето на защитни маски за лице в закрити обществени места е задължително. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения, спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и други подобни по време на изказванията си, водещите и гостите в телевизионни предавания, когато са на разстояние 1.5 м, както и когато се изолират един от друг с плексигласова преграда. Преустановяват се свижданията в лечебни заведения. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни не се допускат посещения на външни лица. Фирми дават по 1000 лв. на служителите си, за да се ваксинират
Временните противоепидемични мерки ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София-град.

„Булгаргаз“ плаши да прекрати договора с „Топлофикация – София“

„Булгаргаз“ настоява за заплащане на задълженията и предупреждава за принудително прекратяване на договора за доставка на природен газ с „Топлофикация – София“ и настоява за търсене на общо решение с БЕХ и държавата“. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в началото на заседанието на Столичния общински съвет по повод скока на цената на природния газ. „Булгаргаз“ съди „Топлофикация София“, има ли риск за парното?

Фандъкова разказа, че вчера е провела среща с министъра на финансите и министъра на енергетиката, като е получила тяхното разбиране, че трябва да се намери общо решение, така че да не се допусне огромен дисбаланс в дружеството, който автоматично ще се отрази на цялата енергийна система. „Булгаргаз“ отново заведе дело срещу „Топлофикация – София“

„За съжаление, към момента се сбъдват най-песимистичните ни прогнози с повишение на цената на природния газ. Вчера очакванията ни бяха за 200 млн. лв. преразход до края на годината. Тази сутрин директорът на „Булгаргаз“ обяви, че ще искат увеличение от над 30% на природния газ за ноември“, заяви кметът. Фандъкова обърна внимание, че вчера „Топлофикация София“ е получила писмо от „Булгаргаз“, в което уведомява всичките си клиенти, че отчита значително увеличение на заявките за доставка на газ, спрямо предварително заявеното.
„В тази връзка „Булгаргаз“ подчертава, че количества над договореното ще бъдат доставени само при възможност и след изрично одобрение. На този етап не знаем на какво се дължи това искане за ограничаване на потреблението. Предвид по-ранното започване на отоплителния сезон, това също е въпрос, който трябва задължително се обсъди, така че да гарантираме доставката на нужните количества към София“, коментира градоначалникът.
Фандъкова заяви, че е получила уверението на министъра на енергетиката, че отоплителния сезон в София ще бъде осигурен, независимо от дисбалансите в цените между „Булгаргаз“ и „Топлофикация“. „Всички си дават ясна сметка, че осигуряването на топлинна енергия за над 1 млн. граждани на София няма абсолютно никаква алтернатива“, каза още тя.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Запорират сметките на „Топлофикация София“?
БЕХ ще съди „Топлофикация-София“ за 700 млн. лева

Само за година изхвърляме електронни отпадъци, тежащи повече от Великата китайска стена

„Планината“ от отпадъци от електронно и електрическо оборудване, изхвърлена през 2021 г., ще тежи повече от 57 милиона тона, изчислиха изследователи, което ще е по-тежко от Великата китайска стена – най -тежкият изкуствен обект на планетата, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС. На Запад набира скорост движението „Поправи си сам“
Оценката е от международна експертна група, посветена на справянето с глобалния проблем с отпадъците от електрическо и електронно оборудване (WEEE).
Те посочват, че стойността на тези изхвърлени материали е огромна. Според доклад на Световния икономически форум за 2019 г. , световните електронни отпадъци имат материална стойност от 62,5 млрд. долара – повече от БВП на повечето страни.
„Тон изхвърлени мобилни телефони е по-богат на злато от тон златна руда“, казва д -р Рюдигер Куер, директор на програмата на ООН за устойчиви цикли SCYCLE.
Отпадъците включват предмети като мобилни телефони, хладилници, чайници, телевизори и електрически играчки или спортно оборудване.
В световен мащаб количеството на т. нар. генериране на електронни отпадъци нараства с два милиона тона всяка година. Смята се, че по-малко от 20% се събират и рециклират.
Паскал Лерой, който е генерален директор на експертната група на WEEE Forum, казва, че като произвежда продукти с по-кратък живот и ограничени възможности за ремонт, производителите играят важна роля в увеличаването на отпадъците.
„Бързото развитие на мобилни телефони например доведе до пазарна зависимост от бързата подмяна на по-стари устройства“, каза той пред Би Би Си.
Потребителите също могат да не са склонни да рециклират личното си електронно оборудване. Във Великобритания проучване от 2019 г. на Кралското химическо дружество установи, че цели 40 милиона неизползвани джаджи изчезват в домовете ни. Това оказва натиск върху доставката на много ценни и редки елементи.
Ето елементите в смартфоните, които биха могли да свършат през следващия век:
Галий: Използва се в медицински термометри, светодиоди, слънчеви панели, телескопи и има възможни противоракови свойства;
Арсен: Използва се във фойерверки, като консервант за дърва;
Сребро: Използва се в огледала, реактивни лещи, които потъмняват при слънчева светлина, антибактериални дрехи и ръкавици за използване със сензорни екрани;
Индий: Използва се в транзистори, микрочипове, противопожарни разпръсквателни системи, като покритие за сачмени лагери в автомобили от Формула 1 и слънчеви панели;
Итрий: Използва се в бели LED светлини, обективи на фотоапарати и може да се използва за лечение на някои видове рак;
Тантал: Използва се в хирургически импланти, електроди за неонови светлини, лопатки на турбини, ракетни дюзи и покритие на носа за свръхзвукови самолети, слухови апарати и пейсмейкъри.
„Потребителите искат да постъпят правилно, но трябва да бъдат адекватно информирани и да има удобна инфраструктура, която да е лесно достъпна за тях, така че правилното изхвърляне на електронни отпадъци да стане социална норма“, добави Паскал Лерой. Той също така посочи, че рециклирането на електроника, вместо тя да се изхвърля, също намалява емисиите на парникови газове.
„Всеки тон рециклиран WEEE предотвратява около два тона емисии на въглероден диоксид“, каза той. „Така че това е по-важно от всякога, тъй като нашите правителства отиват на COP26, за да обсъдят глобални действия за намаляване на въглеродните емисии“. Кампания тип „сливи за смет” започва Apple
Във Великобритания организацията Material Focus има локатор за пощенски код, за да могат хората да намерят най-близкия пункт за рециклиране на електронни отпадъци за предмети като тостери и стари кабели.

Доклад: Въглеродните емисии на богатите страни застрашително растат

Според ново проучване въглеродните емисии се възстановяват силно и нарастват в 20-те най -богати държави в света, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС. Ще преполови ли ЕС парниковите емисии до 2030 година?
В доклада „Прозрачност за климата“ се казва, че CO2 ще се увеличи с 4% в групата на Г-20 тази година, след като спадна с 6% през 2020 г. поради пандемията.
Китай, Индия, Аржентина са готови да надхвърлят своите нива на емисии от 2019 г.
Авторите казват, че продължителната употреба на изкопаеми горива подкопава усилията за овладяване на температурите.
Само две седмици до началото на критичната конференция по климата COP26 в Глазгоу, задачата пред преговарящите е тежка.
Една от ключовите цели на събирането е да се предприемат стъпки за поддържане на важния температурен праг от 1,5 ° С жизнен и достъпен.
Тъй като светът в момента е с около 1.1 градуса по Целзий по-топъл от прединдустриалните времена, ограничаването на бъдещите постепенни увеличения е изключително предизвикателство.
Ако в Глазгоу бъде постигнат успех по този въпрос, тогава страните, които създават най-много въглерод, ще трябва да въведат амбициозни политики. 
Доказателствата от този нов доклад сочат, че това не се случва достатъчно бързо.
Групата Г-20 е отговорна за около 75% от глобалните емисии, които спаднаха значително миналата година, тъй като икономиките бяха затворени в отговор на COVID-19.
Но тазгодишното възстановяване се захранва от изкопаеми горива, особено въглища.
Според доклада, съставен от 16 изследователски организации и групи за екологични кампании, се очаква използването на въглища в Г-20 да се увеличи с 5% тази година.
Това се дължи главно на Китай, който е отговорен за около 60% от покачването, но увеличението на използването на въглища се извършва и в САЩ и Индия.
Употребата на въглища в Китай нарасна, тъй като страната изпитва повишено търсене на енергия с възстановяването на световната икономика.
Цените на въглищата са се увеличили с близо 200% спрямо преди година.
Това от своя страна доведе до спиране на електрозахранването, тъй като стана неикономично за електроцентралите на въглища да произвеждат електричество през последните месеци.
Тъй като китайското правителство обяви промяна в политиката тази седмица, за да позволи на тези електроцентрали да определят пазарни цени за енергията си, очакванията са това да стимулира още повече използването на въглища тази година.
Що се отнася до газа, докладът за прозрачността на климата установява, че потреблението е нараснало с 12% в Г-20 през периода 2015-2020 г.
Докато политическите лидери обещаха, че глобалното възстановяване от COVID трябва да бъде със зелен фокус, финансовите ангажименти, поети от богатите държави, не потвърждават това.
От 1,8 трлн. долара, предназначени за възстановяване, само 300 млрд. са предвидени за зелени проекти. За сравнение това число почти съвпада с 298-те милиарда долара, изразходвани от страните от Г-20 за субсидиране на индустриите за изкопаеми горива през годината до август 2021 г. Емисиите от въглероден диоксид пак са на нивата отпреди пандемията
Докладът също така посочва някои положителни моменти, включително нарастването на използването на слънчевата и вятърната енергия в по-богатите страни, като миналата година в Г-20 бяха инсталирани рекордни количества нови мощности.
Възобновяемите източници сега доставят около 12% от електроенергията, в сравнение с 10% през 2020 г.

3 млн. българи са използвали електронните услуги на НАП

3 млн. души са данъкоплатците, които през миналата година са използвали електронните услуги на Националната агенция по приходите (НАП), показват данните на ведомството. Най-популярни и търсени сред услугите продължават да са подаването на данъчни и осигурителни декларации, подаването на справки и документи, на искания за издаване на удостоверения, както и проверката на здравен статус, на регистрация по закона за ДДС или на регистрация на самоосигуряващи се лица.
Иначе през миналата пандемична година електронните услуги на агенцията са използвани 120 млн. пъти. Това, както и разработените 150 вида онлайн услуги от страна на приходната администрация, я нареждат на водещо място в страната сред дигиталните институции, показва анализ на приходното ведомство.
300 млн. лв. годишно спестява НАП от преки административни разходи, благодарение на въведената електронна комуникация. Към днешна дата агенцията използва 125 IT системи и приложения за предоставяне права на клиентите за централизиран достъп, така че те ефективно и защитено да предоставят и получават документи и информация по електронен път.
С въвеждането на персоналния идентификационен код, НАП даде шанс на физическите лица да общуват с администрацията онлайн, без да е необходимо да закупуват електронен подпис. Днес близо 1 млн. граждани имат активен ПИК от НАП, с който могат да ползват както електронни услуги на приходната агенция, така и на други институции като НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенцията по заетостта, Агенцията по вписванията, Министерство на земеделието и 60 общини в страната.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Милиони на вятъра: Къде са електронните услуги в България?

Вдигат двойно командировъчните на шофьорите

Командировъчните на шофьорите ще бъдат увеличени. За целта ще бъде променена Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина в частта на Приложение 3, съобщиха от Камарата на автомобилните превозвачи в България.
Така предвидената ставка от 27 евро за единична езда – тоест, когато курсът се прави от един шофьор, ще се увеличи на 50 евро, а сумата от 21 евро за двойна езда ще стане 45 евро.
По този начин камарата постигна поредния успех за транспортния бранш в България след усилен диалог с институциите, посочиха от организацията.
Решението е било взето на среща със социалния министър Гълъб Донев, финансовия – Валери Белчев и този на транспорта – Христо Алексиев.
Камарата от години алармира, че Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина не е актуализирана от влизането й в сила през 2007 г. и от години не отговаря на социалната и икономическа обстановка в страната.

Подготвят нов скок в цената на газа

„Бyлгapгaз“ иcĸa нoвo пocĸъпвaнe нa пpиpoдния гaз oт нoeмвpи дo 126,76 лeвa зa мeгaвaтчac. Увеличението спрямо предходния месец е с повече от 34%. Зaявлeниeтo нa дpyжecтвoтo вeчe e пyблиĸyвaнo на сайта на Koмиcиятa зa eнepгийнo и вoднo peгyлиpaнe (KEBP). Πpичинa ĸaĸтo зa пpeдишнoтo, тaĸa и зa бъдeщoтo пocĸъпвaнe e измeнeниeтo нa цeнaтa нa мeждyнapoднитe пaзapи. Драстично поскъпване на газа, цената ще скача още
Toлĸoвa cъщecтвeнo пocĸъпвaнe обаче неминуемо ще ce oтpaзи и въpxy цeнaтa нa пapнoтo и тoплaтa вoдa. Зa тях бeшe oбeщaнo, чe щe ce зaпaзят пoнe дo Hoвa гoдинa. Тогава КЕВР има право извънредно да коригира цените заради форсмажорни обстоятелства – огромният скок на суровината на световните пазари.
Комисията ще пpoвepявa дaли иcĸaнeтo на държавната компания e oбocнoвaнo пpeди дa взeмe peшeниe дaли дa гo oдoбpи или нe и ще се произнесе в края на месеца, предава БHT.
Cпopeд cпpaвĸa нa caйтa нa „Бyлгapгaз“ цeнaтa нa пpиpoдния гaз зa 10 мeceцa ce e yвeличилa в пъти. Πpeз янyapи мeгaвaтчac ce e пpoдaвaл зa 26.93 лeвa, a ceгa cтpyвa 94.54.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Рекордно скъп газ през ноември, добри новини през декември

Заплатата само по банка, не на ръка

Да бъде въведено задължение заплатите да бъдат изплащани само по банков път и да се изключи възможността за даване на заплати с пари в брой, искат работодатели. Това показва анкета, направена сред големи компании в страната.
Да бъдат въведени електронни трудови книжки, трудови досиета и болнични, поискаха още работодатели. Дигитализацията на тези документи би премахнала движението на хора с хартиени документи между работодатели и институции и би намалила времето за обработката им.
При болничните листове например, фирмите по-бързо ще получават документите в електронен вид и ще отпадне необходимостта заболелите служители лично да ги предават, което е излишен разход на време и представлява риск за здравето на хората.
В същото време цялата информация за работещите ще е много по-сигурно поддържана и много по-лесно достъпна за служителите във фирмите и за администрацията.
Премахването на хартиените документи ще намали разходите на бизнеса за служители, които да ги обработват. За да стане това възможно, са необходими промени в Кодекса на труда.