Франция влага 30 млрд. евро в нова и модерна икономика

Франция има за цел да се превърне в лидер до 2030 г. в производството на зелен водород и да изгради нови, по-малки ядрени реактори като част от инвестиционен план на стойност 30 млрд. евро, насочен към насърчаване на индустриалните шампиони и иновации, заяви френският президент Еманюел Макрон, предаде Reuters. Европа замества нефта, газа и въглищата с водород
30-те милиарда евро идват в допълнение към Плана за възстановяване на стойност 100 милиарда евро, обявен миналата година, за да помогне на Франция да се справи с последиците от коронавирусната пандемия, като голяма част от средствата ще отидат за насърчаване на екологичните енергийни политики. Планът за 100 млрд. евро се равнява на 1/3 от годишния бюджет на страната, а малко над 40 млрд. евро от тях ще дойдат от Европейския съюз. Приблизително 50% от тези средства са насочени към околната среда и 25% към цифровата икономика.
Говорейки 6 месеца преди президентските избори в страната, Макрон посочи, че неговата дългосрочна пътна карта, наречена „Франция 2030“, ще гарантира, че страната ще декарбонизира масово своята индустрия и ще докара индустриалното производство в ключови области близо до дома. Целта на Франция е да стане първата голяма европейска държава, постигнала въглероден неутралитет до 2050 г.

„Трябва да водим битката за иновации и индустриализация едновременно“, каза той пред група предприемачи и добави: „Нуждаем се от държава, която произвежда повече, като това е единственият начин, който ще ни позволи да продължим да финансираме нашия социален модел“. Планът ще даде ключова роля на малки, гъвкави стартиращи фирми в изграждането на индустриалното бъдеще на Франция, заедно с утвърдените гиганти.
Посочвайки недостига на предпазни маски при избухването на коронавирусната пандемия, френският президент каза, че от една страна кризата е показала истинска уязвимост за всички, а от друга страна – колко важни са иновациите и промишленото производство, близки до дома.
Той разкри, че Франция планира да инвестира 1 милиард евро в малки модулни реактори, тъй като се стреми да намали френския т.нар. „въглероден отпечатък“ чрез увеличаване на производството на ядрена енергия.
Грижа за работниците
Планът на Франция се откроява от тези на съседните страни, тъй като правителството поставя сериозен акцент върху преквалификацията на работната сила. Това е полезно, защото зеленият и цифровият преход изискват нови умения, тъй като ще донесат радикални промени в работния процес.
Властите в Париж ще инвестират 36 млрд. евро в преквалификация на работниците, така че те да са по-добре подготвени за новата дигитална икономика до 2030 г.
За да се избегне увеличаването на неравенствата, планът за възстановяване ще предоставя по-добра подкрепа на млади и уязвими хора, търсещи работа в цялата страна. Включено е обучение на млади хора в стратегически сектори с висок растеж, за да се отговори на нарастващия брой младежи, търсещи работа.
Страната има за цел да стане лидер в производството на зелен водород до 2030 г. с най-малко две гигафабрики за електролизатори. „Трябва да възстановим рамката за продуктивна независимост на Франция и Европа“, посочи Макрон.
Според него Франция ще се стреми да построи първия си нисковъглероден самолет до 2030 г., а също така да построи и близо 2 милиона електрически и хибридни превозни средства. Президентът заяви, че като „голяма автомобилна нация, Франция не иска да стане най-зелената нация с автомобили, които обаче не се произвеждат тук“.
„Революцията на електрическите превозни средства е в ход и ние трябва да участваме в нея както в сегмента на превозните средства, така и в сегмента на акумулаторите, за които в момента разработваме три гигафабрики“, заяви Макрон, посочвайки, че 6 милиарда евро са предназначени за производство на електронни компоненти.
В областта на транспорта френското правителство иска значително да подобри качеството на железопътната мрежа. Париж поставя много голям акцент върху железниците, за разлика от Германия, където се говори повече за електрически превозни средства, електрически автомобили, което е свързано с германската индустрия. Френските власти са по-съсредоточени върху железниците, тъй като ЖП транспортът и TGV са от огромно значение за Франция, обяснява пред Euronews Грегори Клейс, изследовател от Института Брюгел.

Експерт: Няма универсално лекарство срещу инфлацията

Икономиката се възстановява от тежкото дъно през 2020 г. Има повече приходи в бюджета, ръст на заплатите в бюджетния сектор и предприятията, безработицата е на ниско ниво, смята експертът от Института за пазарна икономика Петър Ганев. Какво предизвика инфлацията и рязкото поскъпване на всичко?

„Има и рискове, и негативни новини, като най-важните са растящите цени. Това, което се случва с цените на енергийните суровини и бута инфлацията не е добра новина. При нас инфлацията може да надскочи обичайните 3%, но не мисля, че ни чакат негативни изненади от 7-8% инфлация в края на годината“, коментира пред БНР Ганев. Политик: Инфлацията изяде актуализацията на пенсиите
Той смята, че най-чувствително ще бъде поскъпването на тока и парното, като тук хората ще усетят удар по джоба си. При всекидневните пазарувания няма да бъде усетено толкова много. „В условия на криза и несигурност е нормално поведението на потребителите да бъде по- консервативно. Ако ти тече покривът го оправяш, но не правиш ремонт по принцип“, казва Петър Ганев. Шоково поскъпване на стоки и услуги

По думите му преди избори, винаги се пуска фабриката за за илюзии. „Няма универсално решение как да не се усети поскъпването. Част от мерките ги видяхме с увеличението на пенсиите. При поскъпването на ел. енергията е доста специфично. Част от държавните компании в момента в енергетиката имат свръх печалби, които могат да бъдат преразпределени“, подчерта икономистът. Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?
Повече пари за общините
В Деня на българската община той подчерта, че местните власти по принцип са затегнали колана, тъй като зависят и от трансферите на държавата. Ако 2% ДОД остава за общините, в техните бюджети ще влязат 800 милиона лева. „Въпросът е да се преборим да има финансово преразпределение. Така те може да провеждат по-самостоятелна политика в две направления – инвестиции в индустриални зони и техническа инфраструктура. Другото направление е демографското – с политики, които могат да подпомагат младите хора“, обясни Ганев.
Оставането на част от ДОД в общините ще има по- голям стимул за кметовете да привличат инвеститори и да разкриват работни места, подчерта още той.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Идва двуцифрен ръст на цените до края на годината
Поскъпването на храните изяде ръста на заплатите
Рязко поскъпване на живота в България
Експерт: Докато властите се наумуват, цените ще се налудуват
Инфлация не е само ръст на цените, припомни политик

Германска компания строи вятърен парк за 500 млн. евро в Македония

Германският разработчик на вятърни и слънчеви паркове wpd AG ще инвестира 500 милиона евро за изграждане на вятърен парк от 400 мегавата в Република Северна Македония, заяви премиерът на балканската държава Зоран Заев, съобщава Reuters.
„Това е най-голямата директна инвестиция на зелено в икономиката на Република Северна Македония след обявяването на независимостта“, каза Заев на пресконференция в Скопие, излъчена онлайн, на която участваха и представители на германската компания и на германското посолство.
Вятърният парк Virovi, който е обявен за стратегически проект от правителството, ще помогне за прехода на доминираното от въглища производство на електроенергия в балканската страна към зелени ресурси, добавяйки 400 MW към зададената от правителството зелена цел от 700 MW, посочи още Заев.
Строителството трябва да започне след 3 години и да бъде завършено за 6 години, като същевременно е договорено 45-годишно стратегическо партньорство с германската компания. Очакваното годишно производство ще възлиза на 1 335,95 гигаватчаса, докато годишното намаляване на емисиите на въглероден диоксид (CO2) се оценява на 310 000 тона, посочиха официални представители на събитието.
Вятърният парк, който ще има 69 турбини, ще бъде изграден на три фази на три места и ще снабдява с електричество около 290 000 домакинства.
Правителството на Република Северна Македония няма да субсидира проекта, като само ще помогне на немската компания wpd AG да получи всички необходими разрешителни без забавяне.

Идва ново поскъпване на бензина и дизела

Бензинът и дизелът ще поскъпнат до 2,40-2,45 лв. за литър до десетина дни. Такава прогноза направи за вестник „Труд“ Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Причината за това е повишението на цената на петрола тип Брент, който е определящ за цените на горивата в България, до около 84 долара за барел.

Доскоро от петролните компании са продавали горива, купени на по-ниски цени. Но тези количества вече се изчерпват. Освен това от 15 октомври в сила влизат зимните стандарти за горивата. Затова участниците на пазара в страната са имали количества, достатъчни за десетина дни. Продаваните през зимата бензин и дизел по принцип са малко по-скъпи. Зареждаме по-скъп бензин и дизел
Цените на горивата стабилно вървят нагоре през последните дни. Средната цена на бензина стигна 2,34 лв. за литър, а на дизела – 2,35 лв. Преди година цените на автомобилните горива бяха 1,78-1,79 лв. за литър. Оказва се, че за година цените са нараснали с 55 ст. за литър. Според Живодар Терзиев настоящата цена на петрола от около 84 долара за барел трябва да се задържи през следващите месеци. Реалното потребление на горива не е по-голямо спрямо времето преди пандемията. Бензинът и дизелът поскъпнаха с повече от 25%

Проучване на Deutsche Bank за настроенията на финансовите пазари обаче показва, че много инвеститори очакват покачване на цената на петрола. 60% от анкетираните смятат, че цените на петрола ще се повишат до 100 долара за барел. Всеки долар поскъпване на петрола води до повишаване на цената на готовата продукция с 10 долара за тон. Ако петролът поскъпне до 100 долара за барел цените на бензина и дизела ще нараснат с около 25 ст./л. Поскъпване на горивата: Бензинът и дизелът ще скочат над 3 лева
Евентуалното поскъпване на петрола няма да се дължи на петролните компании по света, а ще бъде резултат от действията на инвеститорите на международните пазари. Печатането на пари от централните банки по света доведе до наличието на огромни суми в банките и големите инвестиционни фондове. Те инвестират тези средства в различни суровини като метали и петрол с една единствена цел – реализиране на печалба.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Цените на петрола и горивата дълго ще останат високи
БПГА настоява за справедлив и достъпен за всеки зелен преход