Въпреки рекордните приходи: Apple вече не е най-скъпата компания в света

Apple вече не е най-скъпата публична компания в света, след като акциите ѝ продължиха да се понижават. Компанията от Купертино отстъпи лидерството на Microsoft, предаде Reuters.
Производителят на iPhone отчете спад от 6 милиарда долара в продажбите си през четвъртото фискално тримесечие заради проблеми с глобалната верига за доставки, и не можа да оправдае очакванията на Уолстрийт. Изпълнителният директор Тим ​​Кук призна, че въздействието ще бъде още по-лошо през текущото тримесечие на празничните продажби.
Въпреки реализираните рекордни тримесечни приходи от 83,4 млрд. долара в периода юли-септември тази година, което е ръст от 29% спрямо същия период на 2020 г., Apple не можа да достигне очакваните 84,9 млрд. долара.
Приходите на Microsoft пък са се увеличили с 22% до 45,3 млрд. долара за периода юли-септември, спрямо 37,1 млрд. долара за същия период на миналата година, показва финансовият отчет на компанията.
„В сравнение с по-малко фокусираните върху хардуера компании от FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google б.р.), Apple е много по-уязвима на прекъсване на веригата за доставки“, казва Софи Лунд-Йейтс, анализатор на акции в Hargreaves Lansdown.
Акциите на базираната в Купертино, Калифорния Apple поевтиняха с 3,6% до 147 долара, което формира пазарна капитализация от 2,41 трлн. долара. В същото време ценните книжа на Microsoft се повишиха с 0,7% до 326,8 долара при пазарна оценка от 2,46 трлн. долара. Акциите на производителя на Windows се търгуваха на рекордно високо ниво.
Apple, която е изкупила обратно ценни книжа за 421,7 млрд. долара през годините, обяви oгромно обратно изкупуване на акции от 90 млрд. долара през април. В резултат на това пулът от акции на компанията продължава да се свива, завършвайки фискалното си четвърто тримесечие с 16,4 млрд. акции.
Акциите на Microsoft нараснаха с повече от 45% тази година, като предизвиканото от пандемията търсене на нейните облачни услуги стимулира продажбите. Акциите на Apple поскъпнаха с 15% през годината. Microsoft сключи с Пентагона сделка за 21,9 млрд. долара

Стойността на акциите на Apple изпревари тази на Microsoft през 2010 г., тъй като iPhone я превърна във водещата в света компания за потребителски технологии. Компаниите се редуваха като най-ценния бизнес на Уолстрийт през последните години, като Apple държи водачеството от средата на 2020 г.
Анализаторите твърдят, че Apple се е справила добре с проблема с веригата за доставки, но с предупреждението на Кук за по-голям натиск, вратата е отворена за удар на нейното представяне с настъпването на празничния сезон.
Microsoft е точно на обратния полюс, като прогнозира силен край на календарната година благодарение на процъфтяващия си облачен бизнес, но предупреди, че проблемите във веригата на доставки ще продължат да засягат ключови единици, като тези, които произвеждат неговите лаптопи Surface и конзолите за игри Xbox.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 
Компаниите, които скоро ще струват 2 трилиона долара
Пентагонът лиши Microsoft от 10 млрд. долара заради Amazon

Испания забранява рекламата на вредни храни за деца

Испания ще забрани рекламата на вредните хранителни продукти, насочени към деца под 16-годишна възраст, в опит да се бори с детското затлъстяване и наднорменото тегло, съобщи Catalan News.
Испанският министър по въпросите на потребителите Алберто Гарсон подготвя указ, който ще следва хранителните критерии на Световната здравна организация и ще забрани рекламите на шоколад и захарни изделия, енергийни блокчета, сладки гарнитури, торти, бисквитки и други сладкиши, както и сокове, енергийни напитки и сладолед.

Ограничението ще засегне телевизионните реклами, както и тези по радиото и в печатни медии, уебсайтове, приложения и социални медии. Няма да е позволено да се излъчват реклами на нездравословни храни и напитки в определени часове от деня, включително точно преди, по време и след детски телевизионни предавания или по канали за деца, в приложения за хора под 16 години или в кината преди филми, ако са за деца под 16 години.
Печатните медии за хората от тази възрастова група също няма да имат право да рекламират нездравословна храна. Все още не е ясно как точно ще бъдат приложени новите ограничения в социалните медии. Очаква се решението да влезе в сила следващата година.
Правителството ще регулира рекламата на хранителни продукти, които са вредни за здравето на непълнолетните, за да защити техните интереси от тези на предприятията от хранителната промишленост, съобщи ведомството в Twitter. В Испания всяко трето дете страда от наднормено тегло или затлъстяване, а рекламата на вредни храни е една от причините за тези данни.
„Новото правило, което въвежда правителството, ще ограничи рекламата на сладкарски изделия, сладолед, сокове или енергийни напитки, насочени към деца под 16-годишна възраст“, посочват от министерството на потреблението. Освен това няма да се разрешава рекламата на напитки, храни и сосове с добавена захар или със съдържание над 225 ккал за 100 грама.
Според проучване от 2019 г. 40,6% от децата в Испания на възраст между 6 и 9 години са над идеалното си тегло, докато 23,3% са с наднормено тегло, а 17,3% са със затлъстяване. Поради това, твърди Гарсон, Испания трябва да предприеме стъпки за регулиране на рекламите за нездравословна храна, както се случва в Обединеното кралство, Португалия или Норвегия. Великобритания забранява рекламата на вредни храни
Кметът на Барселона Ада Колау обеща да наложи регулациите в целия град през следващите седмици, които ще ограничат рекламите за нездравословни храни и напитки на обществени места и ще предлагат по-здравословни опции в автоматите, както и в общинските съоръжения.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Полша обложи с нов данък алкохола и газираните напитки

Болница „Пирогов“ вдигна цените за антигенен тест и сертификат

Столичната болница „Н.Й. Пирогов“ променя цената на бързите антигенни тестове от утре – 30-и октомври, съобщават от лечебното заведение. Вземането на пробата и издаването на документ вече ще струват по 10 лв. Така гражданите ще броят по 20 лв. за бърз тест с COVID сертификат в „Пирогов“.
„За всички бързи антигенни тестове за инфекция със SARS-CoV-2, които се правят пред централния вход на лечебното заведение, се заплаща цена от 10 лева за издаване на документ за бърз антигенен тест и 10 лева за взимане на проба, съгласно утвърдения ценоразпис на болницата“, пише в съобщението.
Работното време с граждани, желаещи да си направят изследването, остава непроменено: всеки ден от 08:00 часа до 18:00 часа.
Бързите тестове остават безплатни за всички служители на спешната болница.