Хитри трикове, с които колата ви ще харчи по-малко гориво

Зимата идва и цените на бензина и дизела по целия свят се покачват. Някои го разглеждат като криза заради световните цени на енергията, докато други го смятат за теория на конспирацията.
Едно е сигурно – горивата в Европа са скъпи и с тези 10 съвета, публикувани от сръбския сайт 24sata, ще можете да спестите гориво и да бъдете по-икономични. Вие преценете дали ще ви бъдат полезни.
Не пълнете резервоара до горе

Ако колата е по-лека, тя ще изразходва по-малко гориво, защото ще се нуждае от по-малко енергия за движение. Вижте дали имате нещо в автомобила, което не е нужно да носите със себе си всеки ден. Отървете се от всичко излишно, защото с всеки разтоварен килограм ще спестите гориво. Също така не пълнете резервоара догоре. На всеки 50 килограма разходът се увеличава с един до два процента.
Изключете двигателя, ако стоите на място повече от минута
Например пред светофар в по-големи колони. Това ще спести повече гориво, защото колата, макар и неподвижна, също изразходва гориво на празен ход. Защо не бива да загряваме двигателя на колата през зимата?
Намалете отоплението и охлаждането в купето
Ако шофирате на къси разстояния, не включвайте отоплението в колата. Докато се затопли, вече ще сте на местоназначението си.
На по-големи разстояния поддържайте отоплението при по-ниски температури. Климатикът може да увеличи консумацията с около 3%. Не прекалявайте нито с отоплението, нито с охлаждането. Как бързо да затоплим колата през зимата
Изберете добри гуми и проверете налягането им

Изберете качествени гуми. Въпреки че е по-скъпо, това се изплаща в дългосрочен план, защото гумите влияят на движението на автомобилите. Поради лоши гуми и по този начин затруднено движение по асфалта, колата може да харчи повече гориво, защото се нуждае от повече енергия за движение.
Налягането в гумите е много важен елемент, така че го проверявайте редовно и се придържайте към указанията. Ще спестите до 5% гориво. Прекалено меките гуми водят до по-голям разход, тъй като имат по-високо съпротивление при въртене.
Свалете багажника от покрива и затваряйте прозорците при висока скорост
Ако имате багажник върху колата си, махнете го, когато нямате нужда от него. Така превозното средство ще бъде по-аеродинамично и ще изразходва около 5% по-малко гориво.
Отворените прозорци при скорост над 50 км/ч създават съпротивление и също увеличават разхода.
Обърнете внимание на оборотите на двигателя

Намалете скоростта. Например, идеалната скорост е между 75 и 90 км/ч, когато скоростния лост е на пета предавка. Проверете дали оборотите на двигателя са 2000 при дизелови автомобили, или 2500 при бензинови.
Поддържайте еднаква скорост
Круиз контролът е нещо много полезно, що се отнася до спестяванията. Поддържането на постоянна скорост спестява гориво. Но това се отнася само за прав път или спускане. Не го правете по нагорнище, тъй като това увеличава разхода на гориво.
Ускорението изразходва 20% повече гориво
Карайте по-бавно с възможно най-малко спиране и ускорение, тъй като внезапните ускорения изразходват повече от 20% гориво в сравнение с по-спокойното шофиране. Следете ситуацията пред вас и освобождавайте газта преди спиране. Бавно натискайте газта, докато се движите.
Редовно сменяйте масло, свещи или филтри
Сменяйте редовно автомобилните части. Редовно сменяйте и моторното масло. Мръсните свещи, запушени филтри и т.н. увеличават разхода на гориво. Поддържайки колата си, можете да спестите до 4% гориво.

Смяна на времето: Докога ще местим стрелките?

Ето, че отново е време за смяна на времето: в нощта срещу неделя в ЕС за пореден път ще врътнем стрелките на часовниците с един час назад. И така ще преминем от лятно към зимно време, т.е. към нормалното време, пише Deutsche Welle.
В допитване, проведено през 2018 г., гражданите на ЕС се обявиха против смените на времето. ЕК и Европейският парламент се съгласиха. Само че Съветът на ЕС така и не е постигнал единодушие в консултациите, които текат от 2019 г. насам. На срещите на върха на ЕС темата все оставаше на заден план, а акцентът все беше Брекзит, проблемите с климата, пандемията и други по-важни въпроси.
Дали някога ще спрем да сменяме времето?
Това оправдание не е сериозно, тъй като в крайна сметка става дума за волята на гражданите и за еднозначното обещание, дадено по време на изборите за Европейски парламент през 2019 г. – нежеланата смяна на времето да се премахне, защото е излишна. Това не би трябвало да е чак толкова сложно, смятат простосмъртните, които не познават дълбините на европейската бюрокрация и разнопосочността на интересите на държавите членки, а и не им се занимава.
Някои от държавите членки искат завинаги да се запази лятното време, други държат твърдо на зимното. За някои се съмва твърде късно, за други се стъмва твърде рано. Правят се многобройни справки в таблиците за броя на слънчевите часове, за времената на изгрева и на залеза. Анализатори отбелязват, че цяла Франция би трябвало да бъде в една по-западна часова зона, а Полша – в по-източна. Смяна на времето: Връщаме часовника с час назад
Някои евродепутати предричат истински времеви хаос и край на европейския вътрешен пазар, ако всяка държава членка започне да се отнася към времето така, както ѝ харесва. Това, разбира се, е абсурд, тъй като единно лятно и зимно часово време в ЕС има едва от 2002 г. – а континентът все пак е функционирал някак и преди това. Защо може да не отменят смяната на времето
И после казват, че в Брюксел били диктатори

Срамните пазарлъци около един толкова елементарен въпрос показват кои са същностните проблеми на ЕС, включително при разискването на големи теми като коронавируса, климата, Китай или правовата държава в Полша: държавите членки основно определят насоките. Но дори и само един или двама са против, напредък така и не се постига. Дори и по въпроса за смяната на времето. Така че популистите в Полша и Унгария нека най-после спрат да повтарят, че властта в Брюксел била диктаторска. Винаги има нужда от компромиси и от време, много време, за да бъде намерено решение.
Погледнат отвън, този часовников механизъм на ЕС, е смущаващ и дори катастрофален. Общност, която след 3 години празни приказки не може да се споразумее дори за часовото време, иска да се изявява като суверенна световна сила? Това е смешно! Би трябвало тази неделя за последен път да въртим стрелките на часовниците.
Но както се казва: всяко нещо с времето си. А отговорността за тази безсмислица е изцяло на Европейския съвет.