Няма кой да кара камионите в Германия

Недостигът на шофьори на камиони вече доведе до криза със снабдяването във Великобритания. И вероятно същите проблеми я чакат и Германия. Надеждите са насочени към Източна Европа, разказва Deutsche Welle.
Професията шофьор на камион се превръща в една от най-търсените в Европа. Недостигът на този вид кадри вече доведе до остра криза с доставките във Великобритания, например на горива по бензиностанциите, на хранителни продукти в супермаркетите и материали за фабриките. В обозримо бъдеще с подобни проблеми може да се сблъска и страната с най-силната икономика в Европа – Германия. Брекзит + COVID-19 изпразниха супермаркетите във Великобритания
Шофьорите на камиони в Германия са над 500 000
Във връзка с британските събития експертът по трудовия пазар Александер Бурщеде от Института за германска икономика (IW) е направил анализ на търсенето на шофьори на камиони в Германия – една от най-големите професионални общности, която обхваща над 560 000 души.
В началото на 2010 г., в края на световната финансова и икономическа криза, в Германия е имало 10 000 свободни работни места и 50 000 безработни шофьори на камиони. „Тогава работодателите можеха да си избират шофьорите“, припомня експертът. Само няколко години по-късно обаче нещата се обръщат и сега вече шофьорите са тези, които могат да си избират работодателите – благодарение на нарасналото търсене в условията на устойчив икономически подем.
През август 2018 г. разминаването между броя на свободните работни места и на регистрираните в страната безработни шофьори на камиони достига историческия си максимум – надхвърля 21 000. Александър Бурщеде цитира в проучването си тогавашното становище на Научно-консултативния съвет към германското министерство на транспорта, че „липсата на шофьори на камиони се е превърнала в сериозен политически проблем“.
Този проблем бе разрешен временно при миналогодишната пандемична криза и локдауна. Но сега, когато германската икономика се възстановява, той отново се изостря. Към септември 2021 г. свободните работни места отново са с 6600 повече от регистрираните безработни шофьори на камиони, макар БВП на Германия още да не се е върнал към нивата си от преди кризата, посочва изследователят.
Ролята на демографския фактор
Александер Бурщеде смята, че основната причина за растящия дефицит на шофьори на камиони е демографският фактор – населението на Германия застарява. Този процес се наблюдава и в много други страни в Европа и в този смисъл проблемът не е само германски или британски, а общоевропейски. Според прогнозата на Евростат, до 2030 г. населението на Германия в трудоспособна възраст ще намалее с 6,8%, а ако страната не привлича трудови мигранти – дори с 11,2 на сто. Германия търси над 1 милион специалисти
Сред професионалната група на водачите на камиони, чиято средна възраст е доста висока, този процес може да се развие още по-бързо, се казва в изследването. Така например цели 14,5 на сто от шофьорите на камиони в Германия са на възраст над 60 години, докато общо за всички работещи в страната делът на над 60-годишните е средно 9,3 на сто. В същото време привличането на млади хора към професията става все по-трудно, и все по-често се срещат жени на волана на камионите. Тираджии от Източна Европа се скапват от работа. Но други печелят
Досега източноевропейците спасяваха положението
До момента проблемът с недостига на шофьори на камиони бе решаван частично благодарение на притока на кадри от чужбина и основно от Източна Европа. За 5 години – от 2014 г. до 2019 г. – делът на чужденците сред шофьорите на камиони в Германия е нараснал повече от два пъти: от 10,9% на 22,8%. Но потенциалът за трудова миграция от Източна Европа се свива, отбелязва Александър Бурщеде. Във всеки случай Германия е в много по-изгодна ситуация от Обединеното кралство, където Брекзит затвори пазара на труда за квалифицирани работници от страни от ЕС, включително за шофьори. Кои емигранти са желани и кои не във Великобритания след Brexit?
Какво е решението? В обозримо бъдеще железопътният транспорт няма да може да поеме значителни обеми от превозваните с камиони товари, а автономното шофиране все още не е готово за широко приложение, казва Бурщеде, цитирайки заключението на Консултативния съвет към германското транспортно министерство. „Единственото, което остава, е да се повиши привлекателността на професията шофьор на камион – и за младите, и за старите“, казва експертът. Тираджиите от Източна Европа вече няма да са „роби“, а само безработни
Логично на първо място има нужда от увеличение на заплатите и от подобряване на условията на труд в бранша. Но не е само това – според автора на проучването, „несигурните перспективи за заетост не допринасят много за повишаване на привлекателността на професията“. Имат се предвид и лекотата и бързината, с която работодателите уволняват шофьори на камиони по време на кризи. Отсега нататък фирмите вероятно ще трябва да осигурят по-надеждни работни места за представителите на тази професия. Защото дефицитът на квалифицирани шофьори на камиони ще си остане.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Германия спешно се нуждае от работници от Балканите
Германия търси българи за работа. Но няма желаещи