Бизнесът алармира за риск от режим на тока в Европа

Европа е застрашена от прекъсване на електрозахранването през тази зима поради недостатъчни газови резерви, а в дългосрочен план петролът може да поскъпне над 100 долара за барел, заяви главният изпълнителен директор на гиганта за търговия със суровини Trafigura. Най-големите износители и вносители на петрол в света Търсенето на петрол, въглища и природен газ, както и на метали като кобалт, никел и мед, рязко се повиши, тъй като световната икономика се възстановява от ограниченията на COVID-19, предизвиквайки скокове на цените, които на свой ред застрашават икономиката. Цените на природния газ в Европа достигнаха рекордно високи стойности през тази година, което накара някои страни да реагират с извънредни мерки като ограничаване на цените и субсидии, но това може да се окаже недостатъчно, каза Джереми Уиър, цитиран от БГНЕС. "Честно казано, в момента нямаме достатъчно газ, не се запасяваме за зимния период. Ето защо съществува реална загриженост, че ако зимата е студена, може да се стигне до прекъсване на електрозахранването в Европа", каза Уиър на срещата на върха на FT Commodities Asia Summit. Руският държавен газов монополист "Газпром", който е основен износител за Европа, започна да зарежда европейските си хранилища миналата седмица, но в понеделник обяви по-малък капацитет на газопроводите за декември. Някои европейски законодатели обвиниха Москва, че ограничава доставките, за да окаже натиск върху Германия да ускори пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2". Русия отрече тези твърдения. По-високата цена на природния газ повиши търсенето на петрол, като бенчмаркът за суров петрол тип Брент поскъпна с 60% от началото на годината и се търгува на цена над 80 долара за барел. Изменението на климата оказва натиск върху петролните компании да се откажат от замърсяващите изкопаеми горива, а произтичащият от това спад на инвестициите в нов добив засилва натиска върху цените. "Смятам, че в дългосрочен план се очертава известен проблем с цените на петрола, мисля, че 100 долара за барел е много възможна цена", каза Уиър. Той предупреди и за значителен дефицит на кобалт, никел и мед, тъй като световното търсене на батерии за електромобили и източници на възобновяема енергия се увеличава. "Някои от тези метали просто няма да бъдат налични поради нарастването на търсенето", каза той. "Вече видяхме значително увеличение на търсенето не само от Китай, но и от САЩ и Европа и очакваме да станем свидетели на значителни дефицити при някои суровини", посочи още Уиър. Запасите от мед в складовете на Лондонската борса за метали и на Шанхайската борса за фючърси се движат около многогодишните ниски нива. Уиър заяви, че доставките на кобалт и никел също могат да станат проблемни, освен ако компаниите не успеят да пуснат в експлоатация съоръжения, които да направят работата в мините по-ефективна, без да правят компромиси със стандартите за безопасност.

text

Осигуриха още 250 млн. лв. по мярката 60 на 40

Правителството одобри допълнителен трансфер от 250 млн. лв. по бюджета на Националния осигурителен институт. Средствата ще се използват по мярката 60 на 40 за изплащане на средства за запазване на заетостта на работници и служители в засегнатите от пандемията от коронавирус икономически сектори. Кои фирми са получили най-много пари по мярката 60/40? Чрез отпускането на допълнителния финансов ресурс около 65 000 работници и служители ще запазят работните си места, съобщиха от правителствената пресслужба. Къде отидоха парите за запазване на работните места по мярката 60 на 40 Средствата ще бъдат осигурени за сметка на резерва за непредвидени и/или неотложни разходи за 2021 г. по централния бюджет в частта за допълващи и компенсиращи мерки във връзка с COVID-19 и други, както и съгласно направените промени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година.  

text

57 милиона пътници са преминали през морските ни летища

Над 34,4 милиона пътници са преминали от 2006 г. насам през Летище Бургас и близо 22,9 милиона пасажери през Аерогара Варна. Това показват данните на оператора на двата аеропорта "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД. За първи път в историята си летище Бургас ще посрещне 3 млн.туристи През първите 15 години от концесията на летищата във Варна и Бургас компанията е инвестирала повече от 400 млн. лева. Двете морски летища разполагат с 2 нови пътнически терминала, открити през 2013 г., и се радват на значителни инвестиции в модернизация на инфраструктурата и оборудването, както и цялостно обновената писта във Варна. Всички инвестиционни дейности съответстват на най-високите европейски стандарти за сигурност и безопасност. Най-голям брой пътници в Бургас са пристигнали от Русия, Германия, Великобритания, Полша и България. Във Варна най-много заминаващи и пристигащи полети са от България, Германия, Русия, Австрия и Великобритания. Летищата във Варна и Бургас бяха първите в България, получили сертификати на EASA – Европейска агенция за авиационна безопасност, отговаряща за стандартизацията в областта на безопасността и отговорното използване на ресурси и въглеродна акредитация – Ниво 2 "Намаляване" заради всички действия, насочени към картографиране и намаляване на въглеродните емисии.

text

ТАСС открива кореспондентски пункт в Космоса

Агенция ТАСС първа от световните медии открива свое постоянно представителство на Международната космическа станция. Първият кореспондент на ТАСС в орбита ще бъде космонавтът от Роскосмос Александър Мисуркин. Той ще разказва за живота и работата на станцията, а предаваните от него новини ще могат да се четат в информационните ресурси на агенцията. Снимките и видеоматериалите ще бъдат публикувани на сайта и на официалните ѝ страници в социалните мрежи. МКС за първи път с жена командир от Европа На 17 ноември е подписан Меморандум за сътрудничество, който предвижда осъществяването на съвместния проект между ТАСС и Роскосмос, предаде БГНЕС. Според генералния директор на ТАСС Сергей Михайлов, агенцията винаги се е стремила да бъде там, където се случват новините. „По-рано се ограничавахме с нашата планета. ТАСС присъства във всички региони на Русия и в повече от 60 държави, а през следващите години броят им ще се увеличи. Решихме, че сега космосът може да стане обект на нашата информационна експанзия и съм радостен, че сътрудничеството ни с държавната корпорация „Роскосмос” се осъществи толкова бързо и хармонично”, каза той. Михайлов подчерта, че очаква с нетърпение репортажите и впечатляващите кадри от орбита. Директорът на „Роскосмос” Дмитрий Рогозин изрази увереност, че откриването на кореспондентски пункт на ТАСС на Международната космическа станция ще даде възможност повече хора да научат за постиженията на руската космонавтика, за работата на космонавтите в орбита, за научните експерименти, които се провеждат там, както и за спецификата на космическите полети. На път към МКС SpaceX се разминал на косъм с НЛО Мисуркин ще излети в космоса на 8 декември с кораба „Союз МС-20” заедно с японския милиардер Юсаку Маезава и неговия бизнес партньор и филмов продуцент Йозо Хирано. Преди полетът от Байконур космонавтът ще получи удостоверение за специален кореспондент на ТАСС.

text