Подготвят нови ограничения на плащанията в брой

Силно ограничаване на разплащанията в брой е една от целите на финансовата политика, която "Продължаваме промяната" смята, че трябва да предвиди бъдещото правителство. Ограниченията се отнасят и за гражданите, и за фирмите. Икономист: Таванът на кешовите плащания няма да свие сивата икономика Промени в месечните ДДС декларации и подаване на сигнали от банките при преводи в чужбина от над 1 млн. лв. предложиха от "Продължаваме промяната" на днешните преговори между тях и "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България", на тема "Финанси". Съпредседателят на ПП Асен Василев посочи няколко мерки за контрол в сектора на финансите. Първата е ежемесечните декларации за ДДС да бъдат променени, така че да се подава информация за касови наличности и за това дали фактурата е била платена, отчасти платена или неплатена. Това, по думите му, ще позволи на НАП по-бързо да регистрира евентуални нарушения. Друга мярка е банките да сигнализират на НАП при тегления от над 10 000 лв. в брой и да подават информация за преводи в чужбина от над 1 млн. лв. Василев представи също така идеята разпределението на дивиденти и изплащането им да става само по банков път, а не на каса. По думите му, трябва да се криминализира или да се налагат големи глоби при плащане на пари "в плик", над основната заплата. Асен Василев обясни, че това е документна измама, като идеята е да бъде санкциониран не само работодателят, а и счетоводителят. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Европа се готви да ограничи плащанията в брой

text

БСП: Енергийната сигурност е приоритет на външната ни политика – Управление и бизнес

БСП настоява в коалиционното споразумение да бъде записано нормализиране на отношенията с Русия плюс политика за отмяна на санкциите на ЕС срещу Москва.

източник : Банкеръ

ДБ: Никаква ревизия на въшнополитическата ориентация на страната! – Управление и бизнес

"Демократична България" е за интензифициране на диалога със Северна Македония с инициативи от наша страна, за да се преодолее блокажът на преговорите.

източник : Банкеръ