Обезщетяват с 3 млн. лв. пострадали от градушка земеделци

Държавата ще обезщети с 3 млн. лв. земеделците от Пловдивско, които пострадаха от градушката през август. Фермерите разполагат само с една седмица, за да подадат заявленията си за подпомагане, съобщава БНР. За подпомагане могат да кандидатстват земеделски стопани с издадени констативни протоколи за 100% пропаднали площи. Т.е. напълно унищожена реколта вследствие на падналата на 28 август градушка в област Пловдив. Заявленията се подават до 30 ноември, а парите ще бъдат изплатени до 20 декември, обещават от Фонд "Земеделие". Градинарите ще бъдат компенсирани с 80% от производствените разходи за отглеждане на засегнатите култури. А ако не са застраховани, сумата се намалява на 50 на сто. Най-големи суми се полагат на стопаните, отглеждащи оранжерийни краставици - над 76 000 лв. на хектар, както и за пипер и домати, съответно по 14 722 лв. и по 9785 лв. на хектар. Конкретните ставки за компенсациите за всички пострадали култури, както и указанията за получаване на помощта са качени на сайта на Фонд "Земеделие".

text

2650 лева заплата: Болница спешно търси медицински сестри

Белодробната болница "Д-р Трейман" във Велико Търново спешно се нуждае от поне пет медицински сестри, за да гарантира качествена медицинска помощ на болните с коронавирусна инфекция и на пациентите с туберкулоза. Лечебното заведение очаква да привлече персонал със средна работна заплата за сестрите от 2650 лева и гарантиран социален пакет, предаде БНР. Чиновници и медици с най-голям ръст на заплатите Тази висока заплата се формира от 1000 лева стартово възнаграждение, добавките за работа в Covid среда, прослуженото време и извънредния труд. "Ако медицинската сестра е с 15-годишен стаж, месечната ѝ заплата достига 3000 лева, общината предоставя жилище", поясни болничният управител д-р Стела Денчева.  С високи възнаграждения белодробната болница във Велико Търново успя да преодолее кризата за лекари, като привлече шестима медици. Продължава ръстът на болните от туберкулоза, посочи д-р Денчева. В болницата са настанени 9 болни с тежка форма на туберкулоза, а през този месец новооткритите са четирима.

text

Общо 1.16 млн. лв. ще получат първите пенсионери от универсалните фондове – Финансов дневник

Заделените средства за пожизнени пенсии и разсрочени плащания постъпват във фондове за изплащане на пожизнени пенсии и фондове за разсрочени плащания, откъдето ще се...

източник : Банкеръ

Молдова плаща над 60 млн. евро на Газпром, за да не ѝ спрат газа

Молдова заяви във вторник, че ще изплати дълговете си към енергийния гигант "Газпром", след като руската компания заплаши да прекрати доставките на газ за малката бивша съветска държава. В понеделник говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов заяви, че държавният газов гигант може да спре доставките на газ за Молдова до 48 часа, ако не бъде платена дължимата сума. На пресконференция във вторник вицепремиерът на Молдова Андрей Спину заяви, че правителство ще "окаже помощ" на дъщерното дружество на "Газпром" - "Молдовагаз", за да изплати дълга си. Спину добави, че решението за субсидиране на дълга е било обявено по време на заседание на надзорния съвет на "Молдовагаз" в понеделник, на което е присъствал представител на "Газпром". "След това вечерта получихме уведомление за изплащане на дълга в рамките на 48 часа", каза Спину. "Съжаляваме, че "Газпром" е действал по този начин, знаейки, че дългът ще бъде изплатен", добави той. Според Спину дългът възлиза на повече от 66 млн. евро, а парите ще бъдат преведени на "Молдовагаз" в четвъртък. В края на миналия месец Молдова и "Газпром" удължиха договора си за доставка на газ с пет години след ожесточено противопоставяне заради повишаването на цените на газа. Изправен пред недостиг на газ, Кишинев обяви извънредно положение и за първи път подписа договор за доставка на газ с държава, различна от Русия. Разположена между Румъния и Украйна, Молдова традиционно получава газ от Русия през промосковския сепаратистки регион Приднестровие и през Украйна.

text

Ковид кризата даде допълнителен тласък на дигитализацията във финансовата сфера – Финансов дневник

Инициативите на Министерството на финансите с Българската финтех асоциация продължават и в сферата на образованието с усилия към прилагането на Националната стратегия...

източник : Банкеръ