Обезщетяват с 3 млн. лв. пострадали от градушка земеделци

Държавата ще обезщети с 3 млн. лв. земеделците от Пловдивско, които пострадаха от градушката през август. Фермерите разполагат само с една седмица, за да подадат заявленията си за подпомагане, съобщава БНР.
За подпомагане могат да кандидатстват земеделски стопани с издадени констативни протоколи за 100% пропаднали площи. Т.е. напълно унищожена реколта вследствие на падналата на 28 август градушка в област Пловдив.
Заявленията се подават до 30 ноември, а парите ще бъдат изплатени до 20 декември, обещават от Фонд „Земеделие“.
Градинарите ще бъдат компенсирани с 80% от производствените разходи за отглеждане на засегнатите култури. А ако не са застраховани, сумата се намалява на 50 на сто.
Най-големи суми се полагат на стопаните, отглеждащи оранжерийни краставици – над 76 000 лв. на хектар, както и за пипер и домати, съответно по 14 722 лв. и по 9785 лв. на хектар. Конкретните ставки за компенсациите за всички пострадали култури, както и указанията за получаване на помощта са качени на сайта на Фонд „Земеделие“.

2650 лева заплата: Болница спешно търси медицински сестри

Белодробната болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново спешно се нуждае от поне пет медицински сестри, за да гарантира качествена медицинска помощ на болните с коронавирусна инфекция и на пациентите с туберкулоза.
Лечебното заведение очаква да привлече персонал със средна работна заплата за сестрите от 2650 лева и гарантиран социален пакет, предаде БНР. Чиновници и медици с най-голям ръст на заплатите
Тази висока заплата се формира от 1000 лева стартово възнаграждение, добавките за работа в Covid среда, прослуженото време и извънредния труд. „Ако медицинската сестра е с 15-годишен стаж, месечната ѝ заплата достига 3000 лева, общината предоставя жилище“, поясни болничният управител д-р Стела Денчева. 
С високи възнаграждения белодробната болница във Велико Търново успя да преодолее кризата за лекари, като привлече шестима медици.
Продължава ръстът на болните от туберкулоза, посочи д-р Денчева. В болницата са настанени 9 болни с тежка форма на туберкулоза, а през този месец новооткритите са четирима.

Молдова плаща над 60 млн. евро на Газпром, за да не ѝ спрат газа

Молдова заяви във вторник, че ще изплати дълговете си към енергийния гигант „Газпром“, след като руската компания заплаши да прекрати доставките на газ за малката бивша съветска държава.
В понеделник говорителят на „Газпром“ Сергей Куприянов заяви, че държавният газов гигант може да спре доставките на газ за Молдова до 48 часа, ако не бъде платена дължимата сума.
На пресконференция във вторник вицепремиерът на Молдова Андрей Спину заяви, че правителство ще „окаже помощ“ на дъщерното дружество на „Газпром“ – „Молдовагаз“, за да изплати дълга си.
Спину добави, че решението за субсидиране на дълга е било обявено по време на заседание на надзорния съвет на „Молдовагаз“ в понеделник, на което е присъствал представител на „Газпром“. „След това вечерта получихме уведомление за изплащане на дълга в рамките на 48 часа“, каза Спину.
„Съжаляваме, че „Газпром“ е действал по този начин, знаейки, че дългът ще бъде изплатен“, добави той. Според Спину дългът възлиза на повече от 66 млн. евро, а парите ще бъдат преведени на „Молдовагаз“ в четвъртък.
В края на миналия месец Молдова и „Газпром“ удължиха договора си за доставка на газ с пет години след ожесточено противопоставяне заради повишаването на цените на газа.
Изправен пред недостиг на газ, Кишинев обяви извънредно положение и за първи път подписа договор за доставка на газ с държава, различна от Русия.
Разположена между Румъния и Украйна, Молдова традиционно получава газ от Русия през промосковския сепаратистки регион Приднестровие и през Украйна.

Исторически срив на турската лира заради ината на Ердоган

Турската лира се обезцени с още 15% във вторник във втория си най-лош ден за всички времена, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган защити резките намаления на лихвите и обеща да спечели своята „икономическа война за независимост“ въпреки широко разпространените критики и молбите за обръщане на курса, предава Reuters.
Лирата падна до 13,45 за долар, което доведе до рекордни спадове за 11-та поредна сесия, преди да намали някои загуби. Валутата е изгубила 45% от стойността си тази година, включително близо 26% спад от началото на миналата седмица. Спрямо еврото валутата отслабна до ново рекордно ниско ниво от 15 лири за евро.
Ердоган упражни натиск върху Централната банка на Турция да се насочи към агресивен цикъл на облекчаване, който, според него, има за цел да увеличи износа, инвестициите и работните места – дори когато инфлацията се покачва до близо 20% и обезценяването на валутата се ускорява, изяждайки доходите на турците. Крахът на лирата вкара в бедност 18 млн. души в Турция
Турците спират да купуват

Много икономисти нарекоха намаленията на лихвите безразсъдни, докато опозиционните политици призоваха за предсрочни избори. Турците споделят пред Reuters, че шеметният срив на валутата разрушава домакинските им бюджети и плановете им за бъдещето.
„Цените се покачват твърде бързо. Не искам да купувам определени продукти, защото са станали твърде скъпи“, каза Каан Аджар, 28 г., мениджър на хотел в южния турски курорт Калкан, добавяйки, че обмисля да отмени пътуването си в чужбина заради нарастващите разходи. Цените в Турция вече стават жестоки
„Вината е в президента Ердоган, правителството на ПСР (партията на държавния глава, б.р.) и тези, които години наред си затваряха очите и ги подкрепяха“, казва хотелиерът пред Reuters.
Самият Ердоган защити политиката си късно в понеделник твърдейки, че високите лихви няма да намалят инфлацията – позиция, която той поддържа от години. „Отхвърлям политики, които ще свият страната ни, ще я отслабят, ще обричат ​​хората ни на безработица, глад и бедност“, каза турският президент след правителствено заседание, предизвиквайки спад на валутата.
Въпреки че властите не са се намесили, за да спрат разпродажбата на валутата, според два източника Ердоган се е срещнал с управителя на централната банка Шахап Кавджъоглу във вторник, но не е ясно какво са си говорили. От банката не коментират спада на лирата. Турската лира удари ново дъно след действията на Ердоган
Централната банка намали лихвите с общо 400 пункта от септември, оставяйки реалната доходност дълбоко отрицателна, докато практически всички други централни банки започнаха да затягат или се готвят да го направят. Турската централна банка потопи лирата до ново дъно
Ирационален експеримент

Başarı şansı olmayan bu irrasyonel deneyi bir an önce terkedip Türk lirasının değerini koruyacak, Türk halkının refahını gözetecek kaliteli politikalara bir an önce dönmemiz gerekiyor.Bunu nasıl yapacağımızı yeniden hatırlamakta fayda var👇 https://t.co/9qJExWeDbZ
— Semih Tümen (@SemihTumen) November 23, 2021

Бившият заместник-управител на централната банка Семих Тюмен, който беше освободен миналия месец при поредната бърза промяна на ръководството от Ердоган, призова за незабавно връщане към политики, които защитават стойността на лирата. Турската лира потъна след нова груба намеса на Ердоган
„Този ирационален експеримент, който няма шанс за успех, трябва да бъде изоставен незабавно и трябва да се върнем към качествени политики, които защитават стойността на турската лира и просперитета на турския народ“, написа той в Twitter.
Спадът във вторник беше най-лошият за лирата от разгара на валутната криза през 2018 г., която доведе до остра рецесия и доведе до три години икономически растеж под номиналните стойности и двуцифрена инфлация. Защо турската лира не спира да пропада
Въпреки че лирата възстанови половината от загубите си следобеда, при 12,485 за долар, последните 11 дни бяха най-лошото ѝ движение от 1999 г. Само за 3 часа нестабилна търговия във вторник стойността ѝ скочи до 13 от 12 за долар. Към 19:00 часа българско време лирата се търгува при курс 29.89 лири за долар.
Спешно повишение на лихвите
Според експерти скоро ще са необходими спешни увеличения на лихвите, засилват се и слуховете за предстоящи промени в правителството. Societe Generale прогнозира „спешно“ повишение още следващия месец, като основната лихва ще се повиши до около 19% до края на първото тримесечие на 2022 г. 
Ердоган вероятно ще изчака до „точка на пречупване“, преди да обърне курса, смята Илан Солот, глобален пазарен стратег в Brown Brothers Harriman. „В момента местните хора изглеждат доволни да държат доларите си в местната система. Ако започнат да местят пари другаде, в Германия, в Австрия, това е друга история“, каза Солот. Скоро турците ще спят с долари под възглавниците
„Тогава (ако това се случи, б.р.) ще говорим за капиталов контрол. Няма достатъчно доларови резерви, няма достатъчно долари в системата, за да се справим с това. Тогава ще проведем разговор за истинска валутна криза“, посочва той.