Българи изкупиха имотите по морето

Увеличението на българите, които през лятото почиваха на родното Черноморие, даде тласък и на пазара на недвижими имоти. Много българи, след като прекараха по няколко седмици край морето, решиха, че искат да имат собствено жилище близо до вълните. Това повиши интереса към ваканционните имоти в страната.
„Предлаганите жилища в Созопол вече са изкупени“, казва Диана Иванова, управител на агенция за недвижими имоти в Бургас. „Доста горещо беше това лято и на пазара на недвижими имоти, както за цените, така и за сделките“, допълва тя.
Много хора инвестират парите си във ваканционни имоти, като смятат да ги ползват не само през лятото, а целогодишно. Има голям интерес и към покупка на градски имоти в Бургас. Много сделки има както с готови апартаменти, така и с имоти в сгради, които са на етап в строеж. Хората, които не се нуждаят веднага от нов дом, а търсят по-изгодна цена, се насочват към имоти в строеж. На пазара има и много добри апартаменти, които са старо строителство.
Данните на нотариалните кантори в Созопол, в Несебър и в района на Поморие показват, че има бум на сделките с ваканционни имоти. Тези градове традиционно привличат българските туристи. Затова много родни купувачи на имоти се насочиха към тях, пише вестник „Труд“.
При определянето на цените на жилищата край морето има значение дали апартаментът и сградата са готови или са на етап в строеж. От значение е и в какъв район са, коментират брокери. За ваканционни имоти в комплекс от затворен тип е важно нивото на поддръжка, обслужване и управление на имота.
Най-голямо е предпочитанието към завършени апартаменти, които дори са обзаведени. Причината за това е, че купувачите най-често живеят в друг град и ще им отнеме доста време и усилия да се занимават с майстори и мебели. Те искат директно да влязат в новия си дом и да прекарат в него почивните си дни. Новите жилища поскъпват драстично
Най-голям интерес има към имоти с цени в диапазона от 800 евро до 1200 евро за квадратен метър. Има и сделки с жилища на по-високи цени, както и с по-изгодни апартаменти. На пазара има апартаменти на изключително изгодни цени. Причината за това е, че те не са ново строителство.
„Руснаците в момента са по-скоро в позицията на продавачи. Купувачите са основно българи, в редки случаи има и чужденци от Европейския съюз. Затова казвам, че са основно българи, някои от тях живеят и работят в чужбина, но искат да инвестират парите си в България“, казва Диана Иванова. Руснаци масово разпродават имоти по Българското Черноморие
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Няма да има по-високи данъци за имотите в курортите
Имотите в България са най-евтини за руснаците
Гараж в София струва колкото ново жилище по морето
В кои градове има най-много сделки с имоти?
Продават евтино апартаменти и офиси на длъжници по морето