Обединеното кралство ще изпробва четиридневната работна седмица

Над 3000 служители на 70 компании във Великобритания се включват в рамките на следващите шест месеца в експеримент с 6-дневна работна седмица, предаде Deutsche Presse-Agentur (DPA). За този период те ще получават пълното си възнаграждение, а по думите на организаторите това е най-големият подобен пилотен проект в света. Ще въведе ли Великобритания 4-дневна работна седмица?
Компаниите в проекта ще осигурят на служителите си 100% от тяхното заплащане срещу 80% изработено време, но срещу 100% продуктивност. Зад проекта стои глобалната инициатива „Четиридневна седмица“ съвместно с мозъчния тръст Autonomy, британската секция на глобалната инициатива, заедно с учени от университетите в Кеймбридж, Оксфорд и Бостън. В кои страни работят само 4 дни седмично
В проекта участват компании, които работят в различни сфери от образование до консултантски услуги. Учените ще работят с всяка от тях, за да изследват продуктивността и състоянието на работниците, както и въздействието на експеримента върху околната среда и равенството между половете. Белгия въвежда четиридневна работна седмица
Според изпълнителен директор на „Четиридневна седмица“ Джо О’Конър Великобритания е на върха на вълната за налагането на 4-дневната работна седмица. По думите му след пандемията все повече компании осъзнават, че основен приоритет е качеството на живота, а по-кратката работна седмица е важна част от него. Ще донесе ли пандемията четиридневна работна седмица?
По думите на Джулиет Шор, професор по социология в Бостън и водещ учен в проекта изследователите ще анализират как служителите реагират на допълнителния свободен ден спрямо стрес, удовлетвореност от работата и живота, здраве, сън, използване на енергия, пътуване и други аспекти на живота. „Смята се, че четиридневната работна седмица е от полза и за компаниите, и за служителите, и за климата. Нашите усилия ще бъдат съсредоточени да изследваме това в подробности“, споделя Шор. Испания ще изпробва четиридневна работна седмица
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
В Нова Зеландия пробваха четиридневна работна седмица. С огромен успех
Настъпи ли моментът за 4-дневна работа седмица?
Ще въведе ли Русия 4-дневна работна седмица?
200 компании в Испания ще участват в проект за 4-дневна работна седмица
Microsoft успешно приложи 4-дневна работна седмица
40-часовата работна седмица стана на един век

Украйна мести стотици предприятия по-далеч от войната

В Украйна е в ход програма за преместване на производствени предприятия и други бизнеси от източната към западната част на страната, информира Ройтерс. Целта е те да бъдат по-далеч от районите, в които се водят военни действия, и да бъде запазена дейността им. Надеждите са по този начин да бъдат ограничени щетите върху украинската икономика, която е изправена пред най-голямата криза в своята история. Украински фирми искат да се преместят в България
„Украйна загуби около 200 големи предприятия от началото на войната“, посочи Андрей Ермак, началник на кабинета на украинския президент, предаде БТА.
Сред участниците в програмата е предприятието на Олег Аверианов – завод за производството на противопожарни автомобили в североизточната част на Украйна. В него са били заети 600 души, но производствената дейност е спряна поради руската военна инвазия, която започна на 24 февруари.
Месеци по-късно 44-годишният бизнесмен се готви да възстанови част от производството си, но вече в западния украински град Лвов, на около 700 км. от първоначалната производствена база. Част от служителите вече са изпратени там, а стотици тонове оборудване и части за производствените линии са транспортирани с железопътна композиция, състояща се от 20 вагона.
„Никой не вярваше, че това може да стане, но войната започна и решихме да ограничим риска, като преместим част от производствените линии в Западна Украйна“, разказа Аверианов по телефона за Ройтерс.
Той е част от вълна бизнесмени, включили се в правителствената инициатива. Над 600 предприятия вече са се преместили в западните региони на Украйна и 390 от тях вече са възобновили дейността си към началото на юни, сочат данни на министерството на икономиката.
Близо 150 от тези компании са се прехвърлили в района на Лвов, близо до границата с Полша, който е сравнително незасегнат от войната, според местната администрация.
Аверианов планира да запази част от дейностите в оригиналния завод в района на украинския град Чернигов, който бе завзет от руски военни части в първата фаза на войната, преди Москва по-късно да изтегли силите си от областта. Г-7 реши: 15 млрд. долара финансова помощ за Украйна в следващите 3 месеца
„Войната ще свърши и ще имаме два завода – един в Западна Украйна и един в района на Чернигов“, споделя Аверианов.

Шоково изкупуване на индийски ориз след забраната за износ на пшеница

Изненадващата забрана за износ на пшеница, наложена от властите в Индия миналия месец, вкара в смут търговците и ги принуди да увеличат покупките на ориз. Тяхното притеснение е, че и този износ може да бъде ограничен, предава Reuters.
През последните две седмици търговците са сключили договори за износ на 1 млн. тона ориз за периода юни-септември. Също така са и отворили кредитни писма веднага след подписването на сделките, за да гарантират, че договореното ще бъде изнесено, дори и Индия да ограничи експорта. Обикновено тези писма се подписват, след като бъде осигурен транспорт.
Това количество идва в допълнение на вече изнесените от страната около 9,6 милиона тона ориз, близо до рекордите от 2021 г., и може да ограничи запасите за други купувачи през следващите месеци. Индия с поредни ограничения на износа, този път на захарта
Според Химаншу Агарвал, директора на Satyam Balajee, най-големия индийски износител на ориз, международните търговци са се презапасили за следващите 3-4 месеца и са отворили кредитните писма, за да си гарантират бизнес сигурност. Обичайно търговците сключват сделки за не повече от месец-два напред.
Този рязък скок в покупките от Индия може да намали търсенето на ориз от Виетнам и Тайланд, вторият и третият износители в света, които имат проблеми с ценовата конкуренция.
Миналия месец Индия забрани износа на пшеница, и ограничи износа на захар. Страната не е сред най-големите износители на пшеница, но е втора в света по износ на захар след Бразилия. Рекордни цени на пшеницата след забраната за износ от Индия
Тези мерки породиха спекулации, че Индия ще ограничи и износа на ориз, въпреки че официални представители отричат да се готви такъв ход, тъй като страната има достатъчно запаси, а цените са под заложените от правителството цели. Индия осигурява около 40% от глобалната търговия с ориз.
Търговците предпочитат индийския ориз, защото той е и по-евтин от този на конкурентите. Индийският бял ориз се продава за 330-340 долара за тон, докато цената на този от Виетнам и Тайланд е 420-425 долара и 455-460 долара.
Според местни търговци от Делхи, ако Индия ограничи износа, цените ще скочат. Индийският ориз е с над 30% по-евтин от този на конкурентите. Забрана за износ: Кои държави не позволяват да се изнасят храни?
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Зърнената война на Путин
Русия спира износа на храни за „неприятелски“ страни
Милиони тонове зърно са блокирани в пристанищата на Украйна
Война в Украйна може да ограничи доставките на храни и да вдигне цените

Цигарите и други тютюневи изделия поскъпват заради хляба, газа и парното

От 1 юли ще поскъпнат тютюневите изделия, тъй като за тях ще се плаща по-висок акциз, става ясно от публикуваните текстове за актуалиацията на бюджета.
От 1 юли се въвежда акциз върху никотиновите течности и се предвижда увеличаване на акциза за нагреваемите и класическите цигари. При нагреваемите, които придобиха голяма популярност у нас, акцизът се повишава от 233 на 245 лева на килограм, което означава, че за всеки грам такива цигари поскъпването е с около стотинка и това е без ДДС, предаде БНР. Вдигат акциза на цигарите, бил твърде малък
При класическите цигари поскъпването на акциза е от 177 на 187 лева, което при неофициални изчисления на експерти може да доведе до поскъпване между 20 и 25 стотинки за кутия.
При никотиновите течности е заложен график на поскъпване на акциза, който започва от юли с 0,18 лева за милилитър и поскъпва с по една стотинка до юли 2025 г., когато ставката вече ще бъде 0,21 лева за милилитър. Задава се голямо поскъпване на алкохола и цигарите
Тази промяна би следвало да компенсира очаквания спад в приходите от ДДС заради предвидени намалени ставки в размер на 9% за доставки на парно отопление и природен газ. Паралелно с това от 1 юли тази година се предвижда и нулево ДДС за доставка на хляб. 
Антикризисните мерки ще костват на бюджета 159 млн. лева приходи от акцизи. В резултат на очакваните по-високи постъпления от акцизите върху цигарите, нетният ефект от горепосочените мерки ще се материализира под формата на спад в приходите от акцизи в размер на 95 млн. лева, става ясно от мотивите към проекта.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Защо цигарите в България са толкова евтини?
България е страната в ЕС с най-евтини алкохол и цигари