БНБ пуска златна монета за 300-годишния юбилей на Паисий Хилендарски

Нова златна възпоменателна монета, посветена на Паисий Хилендарски, пуска в обращение Българската народна банка. Монетата е по случай 300 години от рождението на будителя. БНБ пуска монета за 200-годишния юбилей на Г.С. Раковски
Монетата ще се продава от 27 юни 2022 г. на цена от 3755 лева, а тиражът ѝ е 4000 броя. Възпоменателната монета е с номинал 2 лева, а теглото ѝ е 23.33 грама.

На лицевата страна на монетата са изобразени номиналната ѝ стойност от 2 лева, надпис „Българска Народна Банка“ и годината на емисията – 2022 г.
На задната страна са изобразени стилизиран образ на Паисий Хилендарски, разположен в зрънчест кръг; вдясно са годините, през които е живял – „1722-1773“. По външния пръстен е написано – в горната част „Паисий Хилендарски“, а в долната „България“.

Гуртът на монетата (външният пръстен на монетата между лицевата и задната страна) е гладък, а върху него е написано „История Славянобългарска“.

Златната двулевка ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ №1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ №10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД, Тексим Банк АД и Централна кооперативна банка АД.
Списък на всички офиси и клонове на банки, в които ще се предлага възпоменателната монета, ВИЖТЕ ТУК.
В периода от 27 до 29 юни 2022 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка по 1 монета, след което възпоменателната монета ще се продава без ограничения.
Монетата е трета от общо петте, които БНБ пуска в обращение през тази година. Първите две бяха посветени на вековния юбилей от рождението на легендарната актриса Стоянка Мутафова и 150 години от рождението на великия български революционер Гоце Делчев. Останалите две ще бъдат посветени на природното разнообразие в България и на средновековния български владетел цар Калоян. Пет възпоменателни монети ще пусне БНБ през 2022 г.
Кой е Паисий Хилендарски

Преп. Паисий Хилендарски (1722-1773) е български народен будител, смятан за пръв изразител на идеята за национално възраждане и освобождение на българския народ.
Сведенията за живота му са оскъдни и се изчерпват до неговото обръщение в единствената му сигурна творба „История славеноболгарская“, пише в информационната дипляна за монетата, публикувана на сайта на БНБ.
Роден е в Самоковска епархия, най-вероятно в Банско. Не е изучавал „нито граматика, нито светски науки“. През 1745 г. отива в Хилендарския манастир, където по-късно става йеромонах и проигумен.
С много труд две години събира материали за българската история и започва да пише своята „История славеноболгарская“, която завършва през 1762 г. в Зографския манастир. При обиколките си из българските земи като таксидиот пренася и своя труд, за да се преписва и разпространява той сред българското население.
Предполага се, че е починал на път за Света гора в селището Амбелино (днес квартал на Асеновград). Тази година се навършват 300 години от рождението на будителя.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
БНБ пусна монета за 100-годишнината на Стоянка Мутафова
БНБ пуска юбилейна монета, посветена на Гео Милев (СНИМКИ)
БНБ пуска златна монета по случай Коледа (СНИМКИ)
БНБ пуска възпоменателна монета „Нестинарство”
БНБ пуска монета „100 години Национална музикална академия”

Economist определи кой е най-добрият град за живеене в света

Виена е класирана на първо място в списъка на най-добрите градове за живеене в света според годишния индекс на проучвателното звено на списание Economist Intelligence Unit, предаде DPA. Топ 10 на най-добрите градове за живеене в света
През 2018 и 2019 г. австрийската столица заемаше същата позиция в класацията, но през 2021 г. изводът беше, че качеството на живот в европейските градове е спаднало значително заради локдауните и другите противоепидемични ограничения. Затова на първо място беше Оукланд, Нова Зеландия.
От началото на тази година повечето от противоепидемичните мерки по света отпаднаха и големите градове в Нова Зеландия, Австралия и Китай отново изпаднаха по-надолу в класацията.

Според доклада на Economist Intelligence Unit сега доминират градовете в Европа и Канада, където голяма част от населението е ваксинирано. След Виена в подреждането се нареждат Копенхаген, Цюрих, Калгари, Ванкувър и Женева. Топ 10 се допълва и от Франкфурт, Торонто, Амстердам, Осака и Мелбърн.
Сред основополагащите оценката фактори са стабилността и сигурността, което обяснява защо Москва и Санкт Петербург заемат съответно едва 15-о и 13-о място. Тази година Киев не е оценяван заради войната в Украйна.
А в дъното на класацията застава Дамаск, следван от Лагос, Триполи, Алжир и Карачи. Вижте кой е най-бедният град в България 

Aдвокат с писмо до Еди Рама: Позорно ли мълчахте, когато бе запален културният център на българите в Битоля

Пловдивският адвокат Станислав Станев eпопулярен с родолюбивите си позиции в социалните мрежи. Той написа отворено писмо до албанския премиер Еди …