Датска компания се жалва от Google пред ЕС заради нелоялна конкуренция

Собствениците на датската онлайн платформа за обяви за работа Jobindex готвят жалба до регулаторните органи на ЕС срещу американския технологичен гигант Google, съобщава Reuters. ЕС затяга законодателството за технологичните гиганти
Обвиненията на Jobindex са в нелоялна конкуренция на глобалната онлайн търсачка, собственост на корпорацията Alphabet. Жалбата гласи, че от Google вероятно осигуряват незаконен приоритет на собственото си приложение за търсене на работа и то се показва онлайн преди конкурентните платформи.
Европейската комисия обяви, че ще разгледа жалбата на Jobindex по стандартните процедури. Жалбата обаче може да даде се окаже много полезна за проучването, провеждано от еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер. Тя изследва практиките на Google при представяне на собственото им приложение Google for Jobs. Преди три години Вестагер съобщи, че се занимава с проблема, но не е обявила какво ще предприеме по въпроса, отбелязва Reuters. Шведска компания съди Google за 2,1 млрд. евро
През последните години Еврокомисията е наложила глоби на Google в размер на над 8 млрд. евро заради нарушения на антитръстовите правила на ЕС. Руското поделение на Google подаде молба за несъстоятелност 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Зукърбърг заплашва със спиране на Facebook и Instagram в Европа
ЕС подготвя закони за работа на американските технологични гиганти

Най-богатите държави в света забраняват вноса на злато от Русия

Някои от най-богатите страни в света забраняват вноса на руско злато, като следваща санкция върху Русия и руската икономика.
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в неделя, че САЩ ще забранят руското злато, вторият най-ценен износ на страната след енергийните източници. Износът на злато е донесъл на руската икономика 12,6 млрд. британски лири, или 15,5 млрд. долара през 2021 г., според британското правителство. Русия притежава хиляди тонове злато. Но не може да ги продаде
Байдън и други лидери от Г-7 имат среща на върха в Германия, за да обсъдят нови начини за налагане на санкции за Москва заради войната в Украйна, като същевременно се опитват да ограничат последствията върху пострадалата световна икономика. „САЩ наложиха безпрецедентни разходи на Путин и по този начин да го лишат от нужните му приходи, за да финансира войната в Украйна“, написа Байдън в Twitter в неделя и добави, че заедно с Г-7 ще забрани вноса на руско злато, основен износ, носещ десетки милиарди долари за Русия.

Together, the G7 is demonstrating the strong global leadership it will take to maximize the costs to Putin and his enablers and address the impact of his war on the global economy. pic.twitter.com/N30bBeXyKL
— President Biden (@POTUS) June 27, 2022

По думите на британския премиер Борис Джонсън забраната ще удари силно Путин. „Мерките, които обявихме, ще ударят директно руските олигарси и сърцето на военната машина на Путин“, казва Джонсън в изявление, публикувано от Даунинг Стрийт №10.
Лондонската търговия вече беше спряна още през март
Според изявлението санкциите ще имат огромно въздействие върху способността на Путин да набира средства. Забраната за внос се отнася за новото или рафинирано злато, съобщават британските власти и не засяга добитото в Русия и изнесено преди това от страната. Износът на злато от Русия вече беше съзнателно избягван от някои ключови пазарни играчи след войната в Украйна. London Bullion Market Association, регулираща най-големия и най-стар пазар в света за търговия с физическо злато и сребро, спря сделките от всичките 6 руски златодобивни мини и рафинерии на 7 март.

The G7 countries’ ban on gold imports from #Russia will deprive it of about $ 19 billion a year — #US Secretary of State Anthony Blinken. pic.twitter.com/26EyXOF59w
— NEXTA (@nexta_tv) June 26, 2022

Очаква се Г-7 официално да обяви забраната във вторник. Междувременно някои европейски страни искат допълнителни разговори за потенциалното въздействие. Германският канцлер Олаф Шолц заяви пред телевизия ZDF, че преговорите за забраната на вноса продължават и трябва да се проведат с партньорите от ЕС, предаде Reuters.
Символична забрана?
Информацията за новите санкции не повлия сериозно на цената на златото, която се повиши с 0,7% до 1838,8 долара за тройунция в понеделник, тъй като доларът отслабна. Цените може би получиха малка първоначална подкрепа от новината, но повечето анализатори заявиха, че е малко вероятно санкциите да окажат по-дългосрочно въздействие.
Забраната е „по-скоро символична“, тъй като търговията с руско злато вече е ограничена от санкциите, смятат анализатори на Bloomberg. „Въздействието от забраната за внос на руско злато от страните от Г-7 вероятно ще бъде доста ограничено, като се има предвид, че индустрията вече предприе стъпки за ограничаване на руското злато. Изглежда, че тя е до голяма степен символична“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровините в ING Groep.
Ограниченията едва ли ще имат значително влияние върху стойността на жълтия метал в дългосрочен план. „Златото отбеляза много скромна печалба след новината, но това няма структурно да промени насочените перспективи за златото“, твърди Джефри Халей, старши пазарен стратег за Oanda и добави, че това е маркиране на политики, които вече действат неофициално.
Макар че действията на Лондонския пазар на злато и санкциите срещу руските банки след нахлуването в Украйна до голяма степен затвориха европейските и американските пазари за злато от втория по големина производител на кюлчета в света, обещанието на Г-7 означава пълно скъсване на връзката между него и двата най-големи центъра за търговия на злато в света – Лондон и Ню Йорк. Руското злато вече се превърна в табу на западните пазари, като швейцарската рафинираща индустрия беше принудена да отрече, че е отговорна за докладван внос от страната.
Вивек Дхар, анализатор на суровини в Commonwealth Bank of Australia, отбелязва, че „забраната само формализира това, което до голяма степен е било налице чрез санкциите“ и той също не очаква тя да доведе до съществено повишаване на цените на златото.
„Въпреки че цените на златото реагираха положително на новината тази сутрин, ние виждаме ограничено фундаментално въздействие на забраната“, заяви Карстен Менке, анализатор в Julius Baer Group. „Това се дължи на ниското значение на предлагането, когато става въпрос за формиране на цените на златото“, посочва той.
Възможност за Индия?
В Индия, един от най-големите пазари за злато в света, анализаторите не са обезпокоени. „Вярваме, че тази санкция ще има ограничено въздействие на международните пазари, тъй като потоците вече бяха ограничени от предишни санкции“, заяви Шрирам Айер, старши изследователски анализатор в Reliance Securities, позовавайки се на действията на LBMA от 7 март.
Индия е вторият най-голям купувач на злато в света след Китай и според анализаторите икономическите условия ще имат по-голямо влияние върху моделите на тяхното потребление.
Според Айер забраната може да създаде недостиг на доставки заради липсата на руско злато, но това няма да е основен двигател на пазарите. „Настоящите макроикономически условия с по-високи лихвени проценти и очакванията за глобална рецесия ще имат по-голямо влияние върху пазара“, уточни Айер.

#Gold prices today edged higher in Indian markets, after some #G7 countries moved to ban imports of #Russian gold. https://t.co/ga0yXVRgLA
— Mint (@livemint) June 27, 2022

По думите на Мег Моди, анализатор по изследване на стоките и валутите в базираната в Мумбай брокерска компания Prabhudas Lilladher, е възможно дори Индия да получи злато от Русия на по-ниска цена. „Това ще покаже дали има възможност суровото злато да се предлага в рубли и ако се случи, Индия може да получи злато с отстъпка“. Южноазиатската страна вече купува руски петрол с огромна отстъпка от началото на войната.
Макар че през март златото достигна почти рекордни стойности, тъй като войната в Украйна засили търсенето на актива убежище, сега цените са малко променени през тази година, тъй като централните банки затягат паричната политика. Среброто, платината и паладият поскъпнаха в понеделник.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
За първи път в историята: Златните резерви на Русия надминаха доларовите
Златото става все по-скъпо и все по-недостъпно
Кои ще бъдат новите господари на златото?
Златото може да покори нови невиждани върхове
7-те държави, които притежават най-много злато
Русия продължава да се запасява със злато

Тошко Йорданов: И Петков, и Борисов смятат себе си за последна инстанция и затова не трябва да им се дава власт

„Кирил Петков е вреден човек, когато има власт, защото е като Бойко Борисов, но малко по-добре образован. Като манталитет – абсолютно същият“. …