За 9 евро може да пътувате из цяла Германия – ето как

През юни, юли и август в Германия може да се пътува с обществения транспорт срещу само 9 евро на месец. Как се купува този билет? Кой може да пътува с него? За кои влакове важи? На тези и други въпроси отговаря Deutsche Welle.
През юни, юли и август хората в Германия могат да пътуват с обществения транспорт за 9 евро на месец – част от пакет от мерки на федералното правителство, с който се цели да бъдат облекчени жителите на страната на фона на покачващите се цени на енергията и храните. Но как точно функционира тази месечна карта? Как Германия помага на хората срещу високите цени?
Кой има право да закупи билет за 9 евро?
Всеки може да закупи билета за 9 евро, т.нар. 9-Euro-Ticket. Дори и чуждестранните туристи могат да го ползват.
Има ли намаление за деца?
В Германия децата под 6 години така или иначе пътуват безплатно. За останалите трябва да се закупи билетът за 9 евро. Отстъпка за деца няма.
Може ли билетът да се предава на друг човек?
Не, билетът се издава на името на един човек. В някои случаи потребителят сам трябва да напише името си върху него. В случай на проверка по време на пътуване, трябва да покажете документ за самоличност.
Къде може да се закупи билетът?
Месечният билет се продава на всички автомати за билети, на уебстраницата на германските железници, както и в приложения за смартфон или на гишетата по гарите.
Колко дълго важи билетът?
Месечният билет за 9 евро важи само за конкретния месец, а не за 30 дни. Дори и да го закупите на 15 юни, той ще важи само до края на месец юни, а не до 15 юли.

С кои транспортни средства може да се пътува?
С билета за 9 евро могат да се ползват всички обществени превозни средства – автобуси, трамваи, метро и регионални влакове. На някои места с него може да се пътува дори и с обществени корабчета за превоз на пътници – в Берлин или Хамбург. Изключени от офертата са високоскоростните влакове като ICE, IC, EC и Thalys. Частните компании като FlixTrain и FlixBus също не участват.
Може ли с този билет да се пътува и в чужбина?
Билетът важи само за отсечки в Германия. Но има и малки изключения – в пограничните райони. Така например с баварските железници – Bayerische Regiobahn (BRB) – можете да пътувате до Залцбург или Куфщайн в Австрия. А от Аахен (Aachener Verkehrsverbund) можете да стигнете до Нидерландия или Белгия. Съветваме Ви обаче преди да ползвате билета за подобна отсечка да потърсите актуална информация и на сайта на германските железници.
А хората, които вече имат карти за пътуване?
Цената 9 евро важи и за хората, които имат абонаментни карти за пътуване – било то работещи, ученици и други. За юни, юли и август от техните банкови сметки просто ще се теглят само 9 евро месечно вместо нормалната сума.
За периода 1 юни до 31 август 2022 г. семестриалната карта на студентите също ще струва 9 евро. Студентите ще получат обратно разликата, възникнала между платената от тях сума и промоционалния билет.
Aбонатите с карти за бързите влакове и абонатите с BahnCard 100 няма да могат да използват допълнително намаление.
Билетът за 9 евро няма да ви осигури безплатен превоз на велосипеда ви, нито на кучето ви, ако сте решили да го вземете с вас. За тях важат обичайните правила и тарифи.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Високоскоростен влак ще вози пътници между Париж и Берлин
Модерна жп линия свързва по-бързо и удобно Франция и Швейцария (СНИМКИ)
Deutsche Bahn инвестира 13,6 милиарда евро в жп мрежата на Германия

Изплащат помощи заради скъпото парно на 300 000 души следващата зима

300 000 лица и семейства ще получат целева помощ за отопление за сезон 2022/2023 г. Общият размер на финансовите средства за изплащането им е 181,3 млн. лв. Ще се повиши и размерът на помощта, което ще компенсира скокът в цената на електроенергията за бита. Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков на парламентарния контрол в Народното събрание. Предлагат компенсации и за бита, за да не се откажем от парното
За сравнение през изминалия отоплителен сезон 2021/2022 г. подпомогнатите за отопление са били 261 001, като изплатената сума за тях е 135,9 млн. лева. По думите на министър Гьоков пенсионерите няма да загубят право на енергийно подпомагане заради увеличението на пенсиите от 1 юли. Държавата няма да спре енергийните помощи на най-бедните
Според социалния министър, във връзка с решението на КЕВР за предстоящото увеличение на газа и топлоенергията, проблемът с „енергийната бедност“ не се определя само и единствено от социални индикатори и не може да се реши само с целеви помощи за отопление. КЕВР реши парното да поскъпне „само“ с 40%
Министър Гьоков уточни, че дефиницията на „енергийна бедност“ е предмет на работа на експертна група към Министерството на енергетиката, съвместно с Министерството на труда и социалната политика и други ведомства като Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите. Държавата се чуди как да помогне на енергийно бедните
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Обявиха кога започват да дават помощите за отопление
Нова социална помощ от 300 лева за бедни семейства
Хърватия дава енергийна помощ на 700 000 бедни пенсионери