„ВП Брандс“ купува най-големия производител на натурален и органичен оцет в България

Производителят на различни алкохолни напитки – от вино до водка – „ВП Брандс Интернешънъл“ купува най-големия производител на натурален и органичен оцет „Веда“. Уведомление за планираната концентрация вече е постъпило в КЗК.
„ВП Брандс Интернешънъл“, по-известна в миналото като „Винпром Пещера“, освен спиртни напитки произвежда и продава и спиртоварна каша и царевично олио. Компанията притежава и търговската марка „Кулинар“, използвана за обозначаване на бутилиран оцет. Също има дългогодишно присъствие на българския пазар за високоалкохолни напитки и вина. Освен това оперира на над 80 пазара по света. От началото на 2022 г. компанията е на пазара и с нискоалкохолни напитки от типа „ready to drink“, станали популярни в последните години.

Производителят с около 75 години история зад гърба си, притежава 8 завода на в страната и отчита 80% ръст на продажбите за последните 5 години.
Компанията, обект на покупка, е собственост на шестима съдружници. „Веда“ е основана преди близо 30 години и притежава производствена база край Плевен. Справка в Търговския регистър сочи, че за 2021 г. компанията има продажби за малко над 6 млн. лв., осъществени в България и страните от ЕС. Нетната печалба за миналата година расте скромно до малко над 1.1 млн. лв.
Според уведомлението от кандидат-купувача, очаква се концентрацията да окаже въздействие върху националния пазар на производство и продажба на едро на бутилиран оцет и заместители на оцета в България.
Антимонополният регулатор в България започва проверка по сделката.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 
Защо французойките особено ценят оцета