Вечерен виц: Жена на богат български бизнесмен избира подарък за него

Жена на богат български бизнесмен е затруднена в избора на подарък за своя съпруг. Обръща към симпатичната и млада продавачка в магазина: Виц на деня: Бизнесмен, жена му и младите гаджета - Какво ще ми предложите за един солиден и богат мъж, който си има всичко? - Телефонния си номер, госпожо... *** Началникът има рожден ден. В офиса всички се мъчат да измислят "мазен" текст за поздравителната картичка, но нещо не им връзва. В този момент влиза системният администратор и започва да човърка един от компютрите. На секундата, всички в един глас го питат: - Кажи нещо хубаво за шефа! Виц на деня: Командировка на Малдивите Админа без да се замисля: - Тъп, самовлюбен педераст! Всеобщ бурен възторг: - А, как добре го каза! Значи ще напишем: "Притежава рядък ум, знае си цената и главното - не е равнодушен към околните"... Вечерен виц: Телефонът звъни. Вдига жената:

text

Руската икономика няма да се върне до предвоенните си нива преди 2030 г.

Икономиката на Русия едва ли ще се върне към предвоенните си нива преди края на десетилетието, тъй като войната в Украйна и по-строгите западни санкции влошават дългогодишните икономически недостатъци, твърди кредитната агенция Scope Ratings в доклад, цитиран от Reuters. Какви са щетите за Русия от западните санкции? Според нейната прогноза до края на 2023 г. БВП на страната ще бъде с 8% под този през 2021 г. "Руската икономика се разшири с 4,7% през 2021 г.", показват данни на федералната статистическа служба "Росстат". Според агенцията след 2023 г. потенциалният растеж ще спадне до 1,0 - 1,5% на година от 1,5 - 2,0%, постиган преди войната. Войната на Путин унищожи 15 години растеж на руската икономика "Руското правителство, подкрепено от Централната банка на Русия, използва неочакваните приходи от износ, за да смекчи влиянието върху местната икономика от войната в Украйна и санкциите, но дългосрочните перспективи се влошават", обяснява анализаторът на Scope Левон Камерян. Според доклада ускорявайки капиталовите изходящи потоци, ограниченият достъп до западни технологии и отрицателните демографски тенденции ще продължат да влошават растежа и да усложняват ефектите на войната и санкциите при липса на значително икономическо преструктуриране. Под секрет: Русия очаква дълга и дълбока рецесия заради войната Около 4 пъти повече частен капитал – 64,2 млрд. долара – са изтекли от Русия само за първото тримесечие на 2022 г. спрямо първото тримесечие на 2021 г., твърди още в доклада на Scope. Той прогнозира, че частният сектор ще изтегли още повече капитал от Русия тази година, спрямо изтеглените 152 млрд. долара през 2014 г., когато Русия анексира Крим. Русия: Задава се най-тежкият икономически срив от десетилетия ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Във фалит ли е Русия? Западът и Кремъл с напълно различни позиции Русия тайно моли Запада да сложи край на войната в Украйна Бюджетният излишък на Русия се изпари, дефицитът ѝ е близо 6 млрд. долара Жилищна криза: В Москва вече ще живеят в тавани и мазета Санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки

text

България остава сред лидерите в Европа по ръст на инфлацията

България продължава да е сред страните в Европа с най-висока инфлация през август, според данните на европейската статистическа служба Eurostat. Годишната инфлация в България за август приближава рекордните 18% Годишната инфлация в България през миналия месец се е равнявала на 15%, като резултатът ни нарежда на 6-о място в Европа. Преди нас са Чехия със 17,1% и Унгария – 18,6%, а в топ 3 са Литва с 21,1% и Латвия – 21,4%, водени от Естония с 25,2%. Според данните на Eurostat инфлацията у нас се е ускорила значително през последните месеци. През март 2022 г. се е равнявала на 10,5%, месец по-късно е станала 12,1%, през май е била 13,4%, през юни 14,8%, а през юли - 14,9%, което ни нареди на пета позиция по показателя в Европа. ЕК прогнозира инфлацията в страната ни да се ускори до 12,5% Официалната статистика потвърди високото равнище на инфлацията в еврозоната от 9,1% през август (след 8,9% през юли) и от 10,1% в ЕС, където месец по-рано повишението на цените е достигнало 9,8%. Инфлацията в еврозоната се развихри до нов рекорд Най-голям принос за движенията е имала, разбира се, енергията (3,95%), следвана от храните, алкохола и тютюневите изделия (2,25%), услугите (1,62%) и неенергийните промишлени стоки (1,33%). Най-малък е бил ръстът във Франция – 6,6%, Малта – 7% и Финландия – 7,9%. Миналата седмица ЕЦБ, чието целево равнище за инфлацията е 2% - одобри безпрецедентен лихвен ръст от 75 базисни пункта и загатна за допълнително парично затягане. ЕЦБ вдигна рекордно лихвите, без да се плаши от рецесия ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Какви спестявания трябва да имате по време на инфлация и криза Какво да правим с парите си при инфлация и настъпваща рецесия? Ще успее ли ЕЦБ да успокои пазарите, ако вдигне рекордно основната лихва?

text