Инфлацията в Германия се забавя значително в началото на годината

Инфлацията в Германия бележи значителен спад през януари, когато потребителските цени са нараснали с годишен темп от 2,9% спрямо 3,7% през декември. Това сочат официални данни, публикувани днес и цитирани от ДПА.
Януарският инфлационен темп е най-ниският от юни 2021 г., когато индексът на потребителските цени бе на ниво от 2,4%.
Според предварителни данни енергията е струвала с 2,8% по-малко през януари, отколкото през същия месец на 2023 г. въпреки поскъпването на въглеродните емисии до 45 евро на тон.
Цените на храните са нараснали с 3,8%, макар че възходящата тенденция продължава да отслабва след темпа от 4,5% през декември и 5,5% през ноември.
Двигател на забавянето на инфлацията в Германия са били цените на енергоизточниците, които са с 2,8% по-ниски на годишна база въпреки края на правителствените мерки, ограничаващи цените на енергоносителите, и въвеждането на по-висока цена на въглерода.
Основната инфлация, която изключва волатилните елементи като храни и енергоизточници, е стигнала 3,4% през януари спрямо 3,5% през декември.

Снимка: iStock
Данните за Франция показаха, че хармонизираната с ЕС инфлация се е забавила до 3,4% през януари от 4,1% през декември.
„Не е ясно дали това е достатъчно, за да видим утрешните данни за целия блок да са под консенсусните очаквания от 2,8%. Но ако това се окаже вярно, би увеличило залозите за намаляване на лихвите от ЕЦБ през април“, казва Матеуш Урбан, главен икономист в Oxford Economics, имайки предвид данните за Франция и Италия.
Очаква се инфлацията в еврозоната да се е забавила до 2,8% през януари спрямо 2,9% месец по-рано, сочи оценка на икономисти, анкетирани от Reuters.
„Убеден съм, че опитомихме този алчен звяр“, заяви представителят на Европейската централна банка и председател на Бундесбанк Йоахим Нагел.
ЕЦБ повиши основните лихви с най-големия си темп в историята на еврозоната, за да укроти двуцифрената инфлация. Сега се очаква централната банка да започне да намаля лихвите през пролетта.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Инфлацията в Германия се ускори слабо в края на 2023 година
Кога моторът на Европа пак ще заработи на пълни обороти?
Искат ли германците магазините да работят и в неделя?
Германците вече пият все по-малко бира