Огромна част от пожарите в сухи треви и храсти се дължат на човешка дейност

Само 2 процента от пожарите в сухи треви и храсти се дължат на природни явления, останалите са причинени от дейността на хората. Това показва направеният от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ анализ, съобщиха от ОДМВР в Перник.От началото на годината в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са регистрирани общо 375 пожари срещу 314 за същия период на м.г. 187 от тях са в сухи треви. Те са с 61 повече в сравнение с миналата година. В горския фонд от началото на годината до момента има 1 възникнал пожар, като за същия период на миналата година не е имало пожари. В разгара на горещите летни месеци и предстоящата жътвена кампания рискът от пожари нараства. Най-честата причина за възникването им е небрежното боравене с огън. Паленето на стърнища и суха растителност в поземления и горски фонд е забранено, а деянието е инкриминирано, като наказанието е лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 до 5000 лв., предупреждават от полицията.

Автор: Елена Тамакярска – кор. на БНР в Перник – Източник : https://bnr.bg/post/102006385/ogromna-chast-ot-pojarite-v-suhi-trevi-i-hrasti-se-daljat-na-choveshka-deinost

Пороен дъжд с градушка удари Рибарица

Пороен дъжд, придружен от градушка колкото яйце, нанесоха сериозни щети в тетевенското село Рибарица. Градушка е паднала и в Тетевен и в Троян, но там няма данни за нанесени сериозни щети.20 литра дъжд, придружен с градушка с големина на яйце, са паднали на квадратен метър за 20 минути в Рибарица. Кметът Пенка Ганева:“Ледени блокове каквито никой не помни. Имаме имуществени щети, счупени цигли и покриви. Счупени прозорци и унищожени реколти, ама тя реколтата е най-малкият проблем“Заместник-кметът на общината Борис Врабевски, който е на място, каза, че утре сутрин свиква кризисния щаб за бедствия и аварии.Градушка като яйце и ябълка в ТрудовецЧуйте още в звуковия файл.

play
pause
stop
mute
unmute
max volume

Автор: Пламен Христов – кор. на БНР в Ловеч – Източник : https://bnr.bg/post/102006392/poroen-dajd-s-gradushka-udari-ribarica

Градушка и в Трънско

Градушка е паднала в късния следобед в Трънско. На отделни места ледените зърна са били с големината на орех. Съсипани са градини, има нанесени щети и по автомобили. Бурята е продължила около 15 минути.

Автор: Елена Тамакярска – кор. на БНР в Перник – Източник : https://bnr.bg/post/102006396/gradushka-i-v-transko

Тежка ситуация в Нова Загора

Паднали дървета, непроходими улици и много материални щети нанесе градушка, паднала тази вечер в Нова Загора. Това съобщи за БТА кметът на общината Галя Захариева. Запушени са били шахти, изпочупени са стъкла на прозорци и автомобили, пострадала е земеделска продукция. Движението в града е затруднено, защото улиците са непроходими. „Природното бедствие предизвика поражения в града, свикала съм кризисен щаб и всички екипи са на линия“, каза Захариева. „В момента събираме информация и моля гражданите да подават подават сигнали за счупени клони, наводнения или други проблеми, предизвикани от стихията. Аварийните екипи ще реагират веднага, според тежестта на сигнала. Призовавам всеки гражданин, който има възможност да излезе и да почисти, там, където е необходимо около дома си“, според възможностите му, допълни тя. Екипи на полицията и пожарната, на ВиК  и общината са тръгнали по сигнали първо да остраняват дървета по улиците и да отводняват пътищата. Засега няма информация за пострадали хора. В късния следобед на 12 юни проливен дъжд, придружен с градушка, засегна райони на Сливен и населени места в общината.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102006401/tejka-situacia-v-nova-zagora

Унгария е поставила като приоритет пълното приемане на България и Румъния в Шенген

Eврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че Унгария е поставила като един от приоритетите на председателството си приемането на България и Румъния по суша. Унгария поема ротационното председателство на ЕС от 1 юли:Илва Йохансон очаква България и Румъния в Шенген и по суша до края на годината“Силно съм убедена, защото съм в тесен контакт със страните членки и то от няколко години, че ще стигнем до решение тази година, като се надявам това да стане преди края на мандата ми, така че да съм част от това като отговарящ по въпроса комисар. Също така знам, че унгарското председателство е заложило като свой приоритет вдигането на сухопътните граници за България и Румъния. Така че да стискаме палци, силно съм убедена, че ще стане“.Мандатът на настоящата Еврокомисия вероятно ще приключи през ноември. Йохансон говори след края на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Люксембург.Министърът на вътрешните работи на  Белгия Анелис Верлинден съобщи, че очакваната декларация за по-бързото приемане на двете страни в Шенген е отпаднала от дневния ред, защото, по думите ѝ, не е била имало готовност да бъде приета. 

Автор: Ангелина Пискова – кор.на БНР в Брюксел – Източник : https://bnr.bg/post/102006402/ungaria-e-postavila-kato-prioritet-palnoto-priemane-na-balgaria-i-rumania-v-shengen

ЦИК обяви крайни резултати: ГЕРБ – 68 мандата, ДПС – 47, ПП-ДБ – 39

ГЕРБ-СДС ще има най-много депутати в новото 50-ото Народно събрание – 68. Втората по численост парламентарна група ще е на ДПС – 47, а трета – тази на „Продължаваме промяната-Демократична България“ – 39. Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от гласуването за Народно събрание на 9-и юни и какво е разпределението на мандатите. ЦИК заличи от кандидатските листи лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов след подадено от него заявление и той няма да бъде народен представител.“Възраждане“ ще има 38 депутати, БСП за България – 19, „Има такъв народ – 16,“ а партия „Величие“ ще е с най-малката парламентарна група –  с 13 депутати. Централната избирателна комисия одобри анализа на несъответствията след повторното въвеждане на данните от протоколите на секционните избирателни комисии в ЦИК и сравняването им с данните от тези протоколи, въведени в районните комисии. Четирима избрани за членове на Европарламента са заявили желание да бъдат евродепутати и не желаят да бъдат обявявани за членове на Народното събрание – Христо Петров от ПП-ДБ, Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“, Кристиян Вигенин от БСП за България и Станислав Стоянов от „Възраждане“.ЦИК изпълни желанието им и ги заличи от листите на формациите им в изборите за национален парламент. Освен за Станислав Трифонов от „Има такъв народ“, ЦИК прие и още четири заявления от кандидати от листите на ДПС, и един от ГЕРБ-СДС, които не желаят да бъдат обявени за избрани за народни представители и те бяха заличени от листите. А в еднодневен срок, тоест до утре, избраните от два многомандатни района трябва да заявят в ЦИК от кой от тях желаят да бъдат обявени за народни представители. В тези избори няма избрани независими кандидати. Имената на новите 240 депутати в новото 50-о Народно събрание ще бъдат обявени от ЦИК най-късно на 16-и юни, неделя.

Автор: Мария Костова – Източник : https://bnr.bg/post/102006409

Обилни валежи се очакват в 17 области

В 12 области от страната за днес е обявен оранжев код за обилни валежи, а за други 7 кодът е жълт, става ясно от справка на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология.  Градушки удариха редица райони на страната през последните часове на изминалия ден и причиниха множество материали щети. Градушка като яйце и ябълка в ТрудовецСилна градушка в Ботевград и околните селаГрад с големината на яйце падна снощи над Нова Загора и околните села, където са нанесени сериозни щети по земеделските култури, автомобили и недвижими имоти.

  Тежка ситуация в Нова ЗагораГрадушка и бурен вятър нанесоха щети в община Казанлък и в някои села на община Николаево.

Автор: Екип БНР – Източник : https://bnr.bg/post/102006441/obilni-valeji-se-ochakvat-v-17-oblasti

Протест в София с искане за оставката на министъра на околната среда

Протест с искане на незабавната оставка на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров ще се проведе пред сградата на Министерството на околната среда и водите. Протестът се организира от сдружение „Балканка“ и е под надслов: „Кажете сбогом на Драговищица и на Струма!“. От сдружението припомнят замърсяванията на река Драговищица от мините Подвирови и Грот в Босилеградско. Те тровят водите на всички притоци на реката, която идва от Сърбия и тече през Кюстендилския край в България, за да се влее в Струма. 

Автор: Виктория Петрова – Източник : https://bnr.bg/post/102006442/protest-v-sofia-s-iskane-za-ostavkata-na-ministara-na-okolnata-sreda

Частично бедствено положение обявяват в Казанлъшко

В Казанлъшко обявяват частично бедствено положение заради снощната буря и градушка.  Най-много щети са нанесени в  Шипка и Казанлък  Няма пострадали и бедстващи хора. Тепърва ще се описват щетите.  Множество са подадените сигнали за паднали дървета. Към тази сутрин те са разчистени, а пътищата са проходими, съобщи за Радио Стара Загора областният управител Ива Радева. Екип следи постоянно нивото на реката поради опасност от преливане. На проход „Шипка“ се разчистват кални свлачища. Наводнени са и къщи, които се отводняват. Щетите тепърва ще се описват и оценяват, каза още Радева. Електрозахранването навсякъде е възстановено. Частично бедствено положение обявяват в Казанлъшко. В Шипка и село Хаджидимитрово има отнесени покриви на сгради. Пострадали са и животни в засегнат животновъден обект В Шипка и село Хаджи Димитрово се преустановява учебният процес днес. Хората, чиито къщи са пострадали в Шипка са настанени в роднини и познати, а при нужда се настаняват и в обществени сгради. Доброволци са се включили в разчистването. Не се налага намеса на военни. Това съобщи кметът на Казанлък Галина Стоянова. 

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102006452/chastichno-bedstveno-polojenie-obavavat-v-kazanlashko

Избраните от два района заявяват в ЦИК от кой да бъдат обявени за депутати

Днес е срокът, в който кандидатите за народни представители, избрани в два многомандатни района, трябва да заявят пред Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани. ЦИК оповести, че това са общо 25 кандидати, сред които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. ЦИК обяви крайни резултати: ГЕРБ – 68 мандата, ДПС – 47, ПП-ДБ – 39От кандидатите на ГЕРБ-СДС общо четирима трябва да направят своя избор, сред които Делян Добрев и Тома Биков.

Автор: Мария Костова – Източник : https://bnr.bg/post/102006457/izbranite-ot-dva-raiona-zaavavat-v-cik-ot-koi-da-badat-obaveni-za-deputati

"Заедно за многообразие" – проект, насочен към равнопоставеността на работното място

В рубриката „Епизоди от живота“ на предаването „Нашият ден“ обсъдихме едногодишната инициатива на Сдружение „Знание“, озаглавена „Заедно за многообразие“. Тази инициатива е насочена към зачитането на човешкото достойнство, недопускането на дискриминация на работното място, в училище и в обществото. Целта е да се подобри разбирането за равнопоставеността, уважението към многообразието и включването.Инициативата стартира с проучване на нагласите на жителите на общините в област Ловеч. В рамките на организираните обучения, младите хора, включени в инициативата, ще научат повече за процеса на формиране на предразсъдъци и стереотипи и отражението на дискриминацията върху развитието им.

Автор: – Източник : https://bnr.bg/post/102006488/ralica-popova