Ето кои са най-бюджетните квартали за покупка на жилище в столицата

Имотният пазар в София е съвкупност от много квартали, като всеки от тях е малък и отделен пазар.
Развитието и разрастването на южните квартали продължава стремглаво нагоре и квартали като „Манастирски ливади“ и „Витоша“ вече не могат да се характеризират като бюджетни.

От друга страна метрото, което обхвана значителни части от „Младост“, вече извади преди това леко отделения квартал от „златната среда“ в София. Освен това като прибавим и разрастващия се Бизнес парк, цените станаха конкурентни с кварталите около Центъра и достигат 2000 евро за кв. метър, показват данни на сайта imoti.net.
Представяме ви обаче кварталите, които още се задържат около средния клас с възможност за ръст при подобряване на инфраструктурата.
„Дружба“ – привлекателен за всички

Традиционно на „Дружба“ се гледа като квартал, в миналото предназначен за работническата класа, с преобладаващи панелни блокове. С времето обаче започва да се възприема за бързоразвиващ се, а с построяването на някои огромни офис сгради като Capital Fort, той стана привлекателен бизнес район с достъп до метро.
Освен това „Дружба“ е в близост до летището, до „Бизнес парк“ и до логистичните паркове. Кварталът предлага и бърз достъп до „Цариградско шосе“, което го прави удобен за работещите в бизнес зоните по булеварда. Столицата София отново е лидер по големи жилища ново строителство

Търсенето, както е в повечето софийски квартали, се фокусира върху ново строителство, но има и голям избор между сгради от тип ЕПК и панелни блокове. В съседство са и „Интер Експо Център“, търговският център The Mall, няколко хипермаркета като Metro, Lidl, Jumbo, Praktiker и др. Езерото Дружба в квартала пък привлича в качеството си на природна забележителност.
Средната цена на кв. метър в „Дружба“ е 1425 евро, показват данни на сайта imoti.net.
„Обеля“ – северният квартал на София
„Обеля“ е сравнително малък квартал, част от софийските северни квартали. Той е малко по-отдалечен от центъра спрямо съседните „Люлин“ и „Надежда“. Основните транспортни връзки са по булевардите „Ломско шосе“ и „Панчо Владигеров“ и улиците „Акад. Дмитрий Лихачов“ и „Ефрем Чучков“. В квартала има и спирка на метро. Ето как изглежда пазарът на недвижими имоти в големите градове
В покрайнините на „Обеля“ са разположени много складови и производствени сгради. В квартала преобладават панелни блокове, но има и немалко свободни пространства, в които инвеститорите видяха възможност за строителство на нови сгради през последните 3-4 години.
Предлагането е по-плахо, сравнено с другите северни райони, а средните цени на кв. метър са около 1200 евро. Къде са най-евтините апартаменти в София?
„Люлин“ – град в града

„Люлин“ е най-големият квартал в столицата. Макар и по-отдалечен от центъра, той е сред най-търсените заради добрата си транспортна свързаност.
Според много експерти „Люлин“ е квартал от т.нар. „спален тип“, т.е. квартал, чиито обитатели работят и прекарват времето си другаде, а трафикът е голям. Кварталът е в близост и до Околовръстното шосе, което позволява на пътуващите извън града бързо да излизат от тежкия трафик. Какви жилища купуват по-младите и по-възрастните у нас?
Не случайно „Люлин“ е наричан град в града. Там има всичко нужно на живущите, както за забавление, така и за ежедневните им институционални потребности. Там има много поликлиники, училища, детски градини, супермаркети, като не на последно място в близост се намира и Западен парк.
Строителството е предимно панелно, а през последните години свободните площи в микрорайоните бяха застроени с нови жилищни сгради. Имотите поевтиняват в два от най-желаните квартали на София
Цените, както в „Люлин 1“, така и в „Люлин 9“ са около 1400 евро на кв. метър.
„Надежда“ за всички

„Надежда“, но не тази на Джани Родари, а софийската. Столичната „Надежда“ е сред емблематичните квартали на София, в които още могат да се намерят апартаменти на бюджетни цени, въпреки големите скокове напоследък. Кварталът е подходящ за работещи в тази част на столицата, като цените там се задържат ниски в продължение на няколко години сравнено с много квартали, но пък и са по-високи от тези в „Люлин“. София: Търсят се все повече нови жилища, но са и по-скъпи
„Надежда“ има достъп до 4 метростанции, а разписанията и схемата на наземния транспорт води до метрото. Кварталът предлага достъп и до Северен парк, а повечето малки зелени площи в са добре осветени. В района срещу ТЕЦ „София“ в последните години се построи и голяма търговска зона.
В него, подобно на „Люлин“, преобладават панелни блокове, но има и много къщи в някои части на квартала Цените варират между 1400 и 1600 евро на кв. метър.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Кредитен консултант прогнозира: Имотите скоро ще спрат да поскъпват
Каква заплата трябва да вземаме, за да си купим жилище на кредит?
Най-желаните места за покупка на вила в покрайнините на София