Най-скромното коледно дърво в света, купено за жълти стотинки, се продава за 4000 долара на търг

Празнична магия, подхранвана от носталгия, се приписва на „удивителната“ продажба на коледно дърво, „купено за жълти стотинки“ преди повече от век, за £3411 ($4328) на търг в петък.

31-инчовото дърво, пълно с 25 клона, 12 зрънца и шест малки свещници, беше изчислено да бъде продадено само за £60-80 ($76-$102) в аукционната къща Hansons Auctioneers в югоизточния английски окръг Оксфордшър. Глобална битка за наддаване означава, че крайният резултат далеч надхвърля този, според съобщение за пресата в петък.

„Магията на Коледа продължава да живее! Най-скромното коледно дърво в света има нов дом и ние се радваме както за купувача, така и за продавача“, каза Чарлз Хансън, собственик на Hansons Auctioneers, в съобщението.

Коледната елха пристигна в дома на Дороти Грант в Лестършър в Източен Мидландс в Англия през 1920 г., когато тя беше на 8 години, и тя беше „безумно развълнувана“, се казва в съобщението на аукционната къща. Тя го украси с памучна вата, за да имитира сняг, тъй като безделниците бяха пищни след Първата световна война.

Дороти ценеше дървото до смъртта си на 101-годишна възраст през 2014 г., след което нейната 84-годишна дъщеря Шърли Хол го наследи.

„Първоначално щеше да бъде купен за стотинки, но се продава за хиляди и това е удивително. Мисля, че се дължи на силата на носталгията. Историята на Дороти отекна сред хората“, каза Хансън. „Колкото и просто да беше, Дороти обичаше това дърво. То се превърна в основна част от семейните тържества в продължение на десетилетия. Фактът, че това й донесе такава радост, е смиряващ сам по себе си. Това ни напомня, че екстравагантността и излишъкът не са необходими, за да уловим духа на Коледа“, добави той.

Charles Hanson

 

Хенсън предположи в съобщението, че дървото може да е било произведено за скъп лондонски универсален магазин. Въпреки че прилича на първите масово произведени изкуствени дървета, продавани от популярния универсален магазин Woolworths, той каза, че се различава от дърветата, продавани там преди, поради декорацията с червена боя върху дървената му основа. „Продавачът реши да се раздели с него, за да почете паметта на майка си и да гарантира, че ще оцелее като скромно напомняне за живота през 20-те години на миналия век – десетилетие от бум до крах“, добави той. Подобно коледно дърво, закупено в Шотландия за еквивалента на 6 пенса (8 цента) през 1937 г., е продадено за £150 ($190) в Hansons Auctioneers през 2019 г., според Hanson. Друг, намерен в английския град Дарби, беше продаден за £420 ($533) през 2017 г. „Но дървото на Дороти наистина превъзхожда“, каза той.

Източник : By Amarachi Orie, CNN (https://edition.cnn.com/2023/12/16/style/humblest-christmas-tree-auction-intl/index.html)

Вечерен виц: Вървят блондинка и брюнетка

Вървят блондинка и брюнетка в джунглата. Изведнъж от храстите изскача тигър, брюнетката за секунда се чуди, хвърля шепа пясък в очите на тигъра и се качва на едно дърво. Казва на блондинката: - Бързо, качвай се и ти! А блондинката: - Защо? Да не би аз да му хвърлих пясък в очите?!

text