Недостиг на дърва за огрев: Цените скачат, чака се със седмици

Заявките за дърва за огрев през настоящата година са с над 25% спрямо миналогодишните и държавните предприятия работят на пълни обороти, отчитат от държавните горски предприятия на среща с министъра на земеделието в оставка Иван Иванов. „Своевременното осигуряване на дърва за отопление на населението е основен приоритет на Министерството на земеделието, респективно на държавните горски предприятия“, увери на срещата министърът на земеделието в оставка.
От миналата седмица постоянно се извършва транспортиране на дърва, включително и през почивните дни, за да се увеличи темпът на доставка. Към момента са доставени общо 370 000 пространствени куб. метра дърва на над 50 000 домакинства. С това са изпълнени 1/3 от определените количества дърва за населението чрез директни продажби с добри темпове на работа, предвид увеличеното търсене. Количеството е с 50 000 куб. метра повече спрямо същия период на 2021 г.
Министър Иванов е разпоредил да се комплектоват допълнително насаждения с преобладание на дървата за огрев и да се формират нови обекти за добив на дърва. „Там, където липсва интерес от фирмите за добив на дърва, стопанствата следва да назначат собствени работници в кратки срокове. А там, където има назначени работници за добив на дървесина, незабавно трябва да се реорганизира дърводобивът и да се пренасочат собствените бригади в обекти с дърва за огрев“, посочи земеделският министър.
Директорите на предприятията трябва максимално да информират обществеността чрез срещи с кметовете на общини и публикуване на периодична информация за процеса, свързан с доставките на дърва – графиците за доставка, наличните количества и продажните цени. Ще има денонощни проверки за произхода на дървесината в заводите за преработка, както и на границите, за да се пресече незаконната препродажба и износ от страната. Свалят драстично цената на дървата за огрев
Дървата са все по-скъпи и дефицитни
Цената на дървата по пунктовете на фирмите и търговците достигна 130-150 лева за куб. метър, а по-качествената дървесина се качи до 170 лв. за кубик. Дървата са поскъпнали с поне 50% спрямо миналата година, което било заради почти двойното увеличение на транспортните разходи. Дървата за огрев поскъпнаха двойно
Ако една средноголяма къща се отоплява само с дърва, за цялата зима трябват към 10-15 кубика, т.е. разходите са поне 1500 лв., а може да стигнат и до над 2200 лв. за един сезон.
Дървата са значително по-евтини в горските стопанства. Цената е между 50 и 55 лева без ДДС, но трябва да доплатим и за превоз, който струва още толкова. Освен това трупите не са нацепени – това е грижа на самия купувач. Откъде най-евтино да си купим дърва за огрев?
Все по-често в складовете на големите търговци дървата са изчерпани. Продавачите правят списъци с името и телефона на желащите, като обещават до 1-2 седмици да им се обадят. „Цената на кубик скочи, но за да си купите, трябва предварителна заявка, тъй като количествата не са много и бързо свършват“, казва пред вестник „24 часа“ собственик на склад в покрайнините на Пловдив.
Евтини дърва за социално слабите в Кюстендил
Дърва за огрев по 45 лв./куб. метър предоставя за социално слаби хора Община Кюстендил, като за някои те ще са и безплатни. Общината е осигурила около 70 куб. метра дърва. Това са отрязани в града болни или опасни дървета, основно тополи, липи, кестени. С решение от май 2022 г. на Общинския съвет пространствен кубически метър дърва за огрев е 45 лв. и 57 лв. без ДДС, при обли трупи за обработка.
Дървесината се плаща предварително на касата в сградата на Общината. Максималното количество, което един човек може да купи за собствени нужди без право на продажба е до 7 куб. метра дърва за огрев и до 4 куб. метра обли за обработка.
По пунктовете в града дърва се продават само с предварително записване, като се чака поне месец. „Могат да се намерят все още, но не може веднага. Затова се записват хората. Каква ще е цената от другата седмица, не знам, засега все още са около 120-130 лева“, твърди експерт по дърводобива в региона.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Дървата за огрев няма да поскъпват
Спират социалните помощи за дърва и въглища
Вдигат помощите за отопление през зимата
Обявиха кога започват да дават помощите за отопление
Спиране на социалните помощи за дърва и въглища оставя много хора на студено