Енергийна бедност: Студеният дом може сериозно да увреди здравето ви

Тъй като светът е в разгара на глобална енергийна криза, стотици милиони хора са изправени пред предизвикателство да отопляват дома си. Трайното пребиваване в студен дом може да доведе до сериозни и дълготрайни последствия, пише BBC. Цена на топлото: Кой начин на отопление ще ни излезе най-евтино тази зима?
Приблизително 36 млн. души в Европа не са могли да поддържат домовете си достатъчно топли през 2020 г. В САЩ 16% от населението е засегнато от енергийна бедност, включително 5,2 млн. домакинства, за които се счита, че са над федералната линия на бедността. В Китай пък се смята, че над 24-27% от хората на средна възраст и по-възрастните живеят в енергийна бедност. 3 милиона жители на ЕС нямат пари да отопляват жилищата си
Предвид нестабилния енергиен пазар и нестабилните цени на тока и на газа, особено в Европа, ситуацията може да се влоши.
Международната агенция по енергетика предупреди, че светът е в разгара на първата си „глобална енергийна криза“ – до голяма степен предизвикана от войната в Украйна. Милиони хора по света вероятно ще са засегнати, но най-голямата тежест ще се озове върху плещите на най-бедните и най-уязвимите. Вече сме в световна енергийна криза: Кой ще пострада най-много?
Какво ще ни стане, ако стоим на студено вкъщи?

Последиците за здравето от всичко това са сериозни. Научните изследвания показват, че студените домове са вредни за обитателите им, а понякога дори и смъртоносни. При ниски температури има по-висок риск от инсулт, респираторна инфекция и падане или други наранявания заради намалената сила и сръчност на хората.
Студените домове могат да доведат и до краткосрочни, и дългосрочни последици за здравето. Хората, които имат рак, артрит или определени увреждания, могат да бъдат особено чувствителни към студа.
Според експерти, ако държите книга или телефон дълго време в студено помещение, ще започнат болки в ръцете, които ще се разпространяват нагоре. Енергийно бедните у нас: Колко тежка ще е предстоящата зима за тях?

Освен преките вреди от ниските температури, други фактори на околната среда в студените домове могат да окажат влияние на здравето на хората като влагата и мухълът, които са по-често срещани в лошо отопляваните къщи.
Спорите, отделяни от плесенните гъбички, дразнят белите дробове и могат да влошат състояния като астма. Според проучване животът във влажни и мухлясали условия за дълъг период е свързан с влошаване на белодробната функция. Децата, живеещи във влажни, мухлясали къщи, имат повишен риск от респираторни инфекции.
През 2020-2021 г. в Англия са регистрирани 63 000 смъртни случая през зимата, 10% от които се смятат за пряко свързани с енергийната бедност. Всички тези данни са причина правителствата да се борят с нея. Тъжно: Първи сме по енергийна бедност в ЕС
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
С какво се отопляват в Германия
Гърците изнемогват, дължат огромни суми за ток
Помощ в кризата: Германия дава до 3000 евро премия и опрощава сметката за газ
Помощите за отопление се вдигат със 100 лева, получават ги над 300 000 души
Държавата се чуди как да помогне на енергийно бедните