Над 800 000 българи са били на почивка, но основно в страната

800 400 българи са реализирали туристически пътувания през четвъртото тримесечие на миналата година. Близо 94 на сто от тях са пътували само в страната, 5.3% – в чужбина, а 0.8% – както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2020 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече навършени години нараства с почти 70 на сто. През отчетения период най-много са пътувалите българите на възраст 25 - 44 години – 395 300 или 49.4% от всички пътували. Във всички възрастови групи преобладават пътуванията в страната като те са най-значителни при лицата на възраст 25 - 44 години – 96.1% от пътувалите в тази възрастова група. Делът на пътувалите в чужбина лица на възраст 15 - 24 г. е 10.9% от пътувалите във въпросната възрастова група. Над 10 000 българи пътували до далечни дестинации по празниците По-голямата част от туристическите пътувания на лицата на възраст 15 и повече навършени години в страната са били с цел "посещение на близки" – около 53 на сто, докато в чужбина най-много са били тези с цел "почивка и екскурзия" – 32.4% от всички реализирани пътувания. Статистиката сочи, че при пътувания в рамките на страната най-значителни са разходите за храна – малко над 37%, докато в чужбина са разходите за транспорт – 38.1 на сто. През четвъртото тримесечие на 2021 г. средният разход при пътуване с лична цел на едно лице на възраст 15 и повече навършени години е 208.83 лв. в страната и 625.72 лв. в чужбина Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 185.66 лв. в страната и 1065.60 лв. в чужбина.  

text

ИТ секторът поиска електронни трудови книжки и кадри от чужбина

Шест браншови организации на фирми от сектора на информационните и високите технологии се обърнаха с призив към правителството да ускорят реформите в образованието, електронното управление, пазара на труда, които да доведат до по-висок икономически растеж, след като държавата им налага по-висока данъчно-осигурителна тежест. Близо 400 000 души ще плащат по-високи осигуровки Компаниите от ИТ сектора са недоволни, че парламентът гласува във вторник максималният осигурителен доход да нарасне от 1 април от 3000 на 3400 лв., без анализ, без оценка на въздействието и без никаква промяна в качеството на социалните услуги, за които ще се плаща повече, се казва в разпространената позиция. Засегнатите браншове, в които се получават едни от най-високите възнаграждения у нас, подчертават, че не търсят субсидии и финансова помощ от държавата, а "целенасочен диалог за бъдещето на България". Какви са заплатите в ИТ индустрията в България? Те обаче очакват държавата да положи усилия за привличане на висококвалифицирани специалисти от чужбина и подкрепа за уреждане на статута на семействата им, както и за подкрепа на чуждестранните студенти от трети страни, завършили в български висши училища, да придобиват по-лесно разрешение за работа. Колко чужденци идват да работят у нас? Друго тяхно искане е действително електронното управление и минимизиране нуждата бизнеса и гражданите да общуват на живо с институциите, както и осъвременяване на остарялото трудово законодателство, което да реши проблеми като дистанционната работа и липсата на електронни трудови книжки. Въвеждат електронна трудова книжка ИТ секторът настоява още за образование, което да бъде адаптирано към бързо променящия се свят и пазар на труда и за насървачаване на научно-развойната дейност. "Продължаваме да сме неотстъпчиви в настояването си да започнат сериозни реформи, свързани с постигане на по-висок ръст на икономиката и повишаване на доходите на работещите, съответно и повишаване на приходите в хазната. От ключово значение е, също така, по-голяма част от бизнеса да плаща коректно своите данъци и осигуровки, по примера на компаниите от сферата на информационните технологии", се казва в позицията. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Софтуерният бранш твърдо против вдигането на осигурителния праг Милиони на вятъра: Къде са електронните услуги в България?

text

КПКОНПИ разследва министъра на транспорта за конфликт на интереси

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е започнала производство за конфликт на интереси срещу министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев, както и срещу бившия му заместник Илия Илиев. Припомняме, че Илиев бе освободен от поста ден по-рано (22 февруари). Проверката е започнала по постъпили сигнали и медийна публикация в Afera.bg. В тях се твърди, че Събев е продължил да бъде съдружник в частна компания след встъпването си в длъжност, а дейността на компанията се припокрива с неговите правомощия като министър - лице, заемащо висша публична длъжност. В декларацията за имуществото си пред комисията Събев, който е собственик на "Еконт", е декларирал участието си в логистичната фирма и свързаните с нея дружества. От КПКОНПИ посочват и че в сигналите се твърди, че Събев е назначил за свой заместник Илия Илиев с ресор "железопътен сектор" въпреки съществуващите данни, че той е свързан с частни дружества, чиято основна дейност е изграждане на железопътна инфраструктура. Най-богатият министър Преди няколко дни стана ясно, че Събев е най-заможният член на кабинета "Петков". Това се видя от имуществената му декларация, публикувана от КПКОНПИ. Той притежава 22 къщи, апартаменти и парцели. Две от къщите са в Испания, където Събев е собственик и на два гаража. Останалите му имоти са в Созопол, София и Русе. Транспортният министър е декларирал също 20 моторни превозни средства - коли, мотоциклети и камион. В банка Събев има две сметки - близо 9 млн. е лева и над 3 млн. в евро. Той е основен акционер в "Еконт Експрес" ООД, "Еконт Експрес БЛ" ООД и притежава 40% от "Фрий" ООД. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Промяната започва: Уволниха шефа на БДЖ

text

Над 330 000 фирми и самоосигуряващи се подадоха справки за доходите си в НАП

Повече от 330 000 предприятия и самоосигуряващи се лица вече подадоха в НАП справките за доходи, изплатени през 2021 г., съобщава приходната агенция. Крайният срок за подаване на тези справки е 28 февруари. Над 121 440 са обявили изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем и други доходи. Близо 212 000 са справките, подадени от работодатели за изплатените през 2021 г. облагаеми доходи по трудови правоотношения и за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски. Заради допуснати неточности 10 на сто от предприятията и самоосигуряващите се лица са изпратили отново справките за изплатени доходи на физически лица в рамките на определения за това 7-дневен срок. Работодателите имат възможност до 28 февруари да проверят, коригират и подадат справките си отново без да им бъдат наложени санкции, напомнят от приходното ведомство.

text

Рекорден търговски оборот между България и Германия

Търговският стокообмен между България и Германия за 2021 г. възлиза на 9,8 млрд. евро, което е рекорд в двустранните търговски отношения. Износът на България за Германия е в размер на 5,3 млрд. евро, а вносът възлиза на 4,5 млрд. евро по предварителни данни на Федералната статистическа служба (Destatis). Това съобщават от Германо-българската индустриално-търговска камара в последния брой на бюлетина си Bulgarien Aktuell. По значение на търговския оборот България е на 40-о място сред всички държави и територии в света, с които фирмите в Германия търгуват. През 2021 г. Германия е изнесла стоки на стойност 1, 38 трлн. евро и е внесла стоки на стойност 1,2 трлн. евро. Износът нараства с 14 на сто, а вносът - със 17,1 на сто спрямо предходната година. Повечето стоки, изнесени от Германия, са били насочени към САЩ. Износът към тази държава се е увеличил с 18 на сто спрямо 2020 г. до 122,1 млрд. евро, като тя отново заема първо място сред най-важните партньори за германския износ. На второ и трето място са съответно Китай с износ на стойност 103,6 млрд. евро (+8,1 на сто спрямо предходната година) и Франция със 102,3 млрд. евро (+12,6 на сто). Най-голям дял от вноса на Германия има Китай през 2021 г. От там са внесени стоки на стойност 141,7 млрд. евро (+20,8 на сто спрямо предходната година). Нидерландия се нарежда на второ място сред най-важните страни вносители с внос на стойност 105,6 млрд. евро (+21,4 на сто). САЩ заемат трето място със 72,1 млрд. евро (+6,4 на сто).

text

Сметките за парно скочиха през януари

С 50 лв. отгоре са януарските сметки за парно и топла вода спрямо декември за двустаен апартамент в София, обитаван от 2-членно домакинство. През последния месец на миналата година средното ниво на фактурите на такива абонати е било 296,40 лв., а за миналия - 349,76 лв., т.е. повишението в сметката за топлинната услуга е 53,36 лв. или точно 18%. Това показват данните на водеща фирма за топлинно счетоводство в страната. С колко ще скочат сметките за парно? Разходите за отопление и вода през януари 2022 г. са по-високи заради повишената цена, по-студено време и повече потребена енергия. Идва очакваното голямо поскъпване на парното и тока Месечната сметка за отопление и подгряване на водата през януари 2022 г. за клиентите на централно парно в София е с 12% по-висока в сравнение с месец декември 2021 г., показват данните на Techem. Справка сред клиентите на топлинния счетоводител, които са на месечен дистанционен отчет, показва, че потребената енергия през първия месец на 2022 г. е с 6% повече в сравнение с януари 2021 г. и с 12% повече в сравнение с месец декември 2021 г. По-ниската средномесечна температура през месец януари от настоящата година, който е бил чувствително по-студен в сравнение с януари и декември 2021 г., също оказва влияние върху разходите за отопление и вода. Парното поскъпва с поне 25% от 1 януари Разходите за отопление и вода на 4-членно домакинство в София, живеещо в имот от 83 кв. метра, които са на дистанционен месечен отчет, през януари 2021 г. са били 219 лв., през декември същата година нарастват до 242,57 лв., а за първия месец на 2022 г. достигат 252,18 лв. В друго жилище в столицата, което е с 12 квадрата по-малко, обитавано от тричленно семейство, отново регистрираме увеличение в месечните разходи за отопление и вода. Надплатили сме за парно близо 30 млн. лева "Тези по-ниски температури, водещи до по-високо потребление на енергия, в съчетание с повишената цена на енергията с 20% през месец юли 2021 г. определят и по-високи месечни сметки за клиентите на топлофикационното дружество в столицата", обобщава управителят на Techem Милена Стоянова. Топлофикации: Парното трябва да поскъпне с 50%, не е социална услуга "Размерът на сметката на отделните домакинства зависи най-вече от индивидуалното потребление и цената на енергията. Разходите в дори близки по размер имоти в различни сгради не могат да бъдат сравнявани заради различния брой живеещи и различните навици в потреблението на клиентите", уточнява Стоянова. Добрата новина е, че засега не се оправдават прогнозите за шоково поскъпване на парното. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Мораториум върху цените на тока, парното и водата за бита прие парламентът

text