КПКОНПИ разследва министъра на транспорта за конфликт на интереси

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е започнала производство за конфликт на интереси срещу министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев, както и срещу бившия му заместник Илия Илиев. Припомняме, че Илиев бе освободен от поста ден по-рано (22 февруари).
Проверката е започнала по постъпили сигнали и медийна публикация в Afera.bg. В тях се твърди, че Събев е продължил да бъде съдружник в частна компания след встъпването си в длъжност, а дейността на компанията се припокрива с неговите правомощия като министър – лице, заемащо висша публична длъжност.
В декларацията за имуществото си пред комисията Събев, който е собственик на „Еконт“, е декларирал участието си в логистичната фирма и свързаните с нея дружества.
От КПКОНПИ посочват и че в сигналите се твърди, че Събев е назначил за свой заместник Илия Илиев с ресор „железопътен сектор“ въпреки съществуващите данни, че той е свързан с частни дружества, чиято основна дейност е изграждане на железопътна инфраструктура.
Най-богатият министър

Преди няколко дни стана ясно, че Събев е най-заможният член на кабинета „Петков“. Това се видя от имуществената му декларация, публикувана от КПКОНПИ.
Той притежава 22 къщи, апартаменти и парцели. Две от къщите са в Испания, където Събев е собственик и на два гаража. Останалите му имоти са в Созопол, София и Русе.
Транспортният министър е декларирал също 20 моторни превозни средства – коли, мотоциклети и камион. В банка Събев има две сметки – близо 9 млн. е лева и над 3 млн. в евро. Той е основен акционер в „Еконт Експрес“ ООД, „Еконт Експрес БЛ“ ООД и притежава 40% от „Фрий“ ООД.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Промяната започва: Уволниха шефа на БДЖ