С 1,6 млн. лв. ще бъдат подпомогнати студенти и докторанти, настанени в общежития

Още 50 000 лв. ще бъдат добавени към вече одобрената сума от 1 545 000 лв. по програмата за подпомагане на студенти и докторанти, настанени в общежития на държавните висши училища и „Студентски столове и общежития“. Правителството реши средствата за периода октомври – декември 2021 г. да нараснат до 1 595 000 лв.
Допълнителните пари се отпускат на базата на анализ на комисията за изпълнение на програмата към Министерство на образованието и науката (МОН), който установи, че общата сума, нужна за трите месеца по програмата, е по-висока, посочиха от правителствената пресслужба. Студентите искат от държавата повече пари за стипендии, храна и общежития

Средствата целят да подпомогнат студентите и докторантите, настанени в общежития, да покриват битовите си сметки. Подкрепата е осигурена след споразумение между МОН и Министерството на енергетиката.
На 23 март 2022 г. правителството реши да подпомогне финансово студентите и докторантите заради високите сметки за ток в студентските общежития. Около 28 000 души ще получат по около 60 лв. за периода октомври-декември 2021 г., информираха тогава от МОН.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
До 50 млн. лв. държавни гаранции за кредитиране на студенти и докторанти
Драстично повишение на докторантските стипендии
Държавата ще плаща таксите на студенти, ако останат в България