22% от гражданите у нас не могат да платят задълженията си и просрочват плащанията

Всяка четвърта издадена фактура в България се просрочва или не се плаща изобщо. При гражданите просрочените плащания са се увеличили на 22%, а при бизнеса – до 26%. Тези показатели са по-високи от средните за Европа, информираха от компанията за управление и събиране на вземания EOS България на пресконференция. За какво дължи пари българинът?
Страната ни е под средното ниво на просрочие за Европа, където частните клиенти закъсняват с плащанията си с 19 дни, а бизнес клиентите – с 24 дни. По думите на търговския мениджър на EOS за България Светла Петрова почти 60% от компаниите в Източна Европа имат спад в печалбите.
Всяка пета компания в Европа е застрашена от фалит заради неплатени фактури (средно 22% за България спрямо 20% за Източна Европа). Най-ярък негативен ръст в това отношение за Източна Европа се наблюдава в Словения, където там делът през 2022 г. е 19%, спрямо 8% през 2019 г. България е единствената страна в Европа, в която показателят бележи спад от 24% през 2019 г. на 22% за 2022 г.

У нас проблемите, произтичащи от просрочени и несъбираеми вземания, най-често са намалени печалби (58%), липса на ликвидност (51%), както и по-високи разходи за лихви (49%). За последните 2 години над 1/3 от българските компании са започнали да предоговарят условията на плащане при просрочващи клиенти, за да компенсират негативните ефекти от COVID-19 и икономическата криза. Бизнесът в България чака забавените си плащания по близо 2 месеца
С цел да преодолеят негативните последици от забавени плащания, все повече компании в Европа работят с външни доставчици на услуги по управление на вземания – 46% през 2022 г., спрямо 42% през 2019 г. Източна Европа е сравнително по-активна в ползването на тази услуга, като всяка втора компания разчита на външен партньор за управление на вземанията – 46% за България.
Песимистични са очакванията на европейските компании за бъдещето. Ако през 2019 г. 22% от анкетираните са залагали на подобряване на дисциплината на плащане, то към днешна дата 24% прогнозират тенденцията към влошаване да се запази. Макар и обикновено оптимистични, тази година резултатите за България също имат рязък спад в позитивните прогнози, като близо 1/3 от компаниите очакват значително влошаване на дисциплината на плащане. Все повече българи теглят кредит, за да обединят дълговете си 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Закон за личния фалит: Кой може да поиска опрощаване на дългове?
Могат ли хората да фалират като фирмите?
НАП събра над 4 млн. лева просрочени задължения само за 7 дни
Големи длъжници към НАП готови да платят задълженията си

Вижте кои са големите длъжници към хазната