Изход от западните санкции: Русия ще внася електромобили от Уганда

След като от началото на войната в Украйна стотици западни компании и гиганти напуснаха Русия и преустановиха бизнеса си в страната агресор. Но не така стои въпросът за Уганда – страната планира да доставя електромобили в Русия. Това съобщи посланикът на африканската държава в Москва Козес Кизиге в интервю за РИА Новости. Руската автомобилна индустрия е в клинична смърт
По думите на дипломата Уганда наскоро е започнала производство на собствени електрически превозни средства и вижда бъдеще в руския пазар. „Току-що започнахме, но един ден ще изнасяме угандийски електрически превозни средства“, заяви Кизиге, като добави, че в момента страната изнася плодове и кафе за Русия.
„Отворени сме и за сътрудничество с руски автомобилни производители, например наскоро подписахме споразумение с КАМАЗ за изграждане на завод в Уганда за производство на камиони за продажбата им на африканския пазар“, уточни посланикът. „Москвич“ се изправя срещу Tesla, ще покорява света

Електрическите превозни средства, произвеждани в Уганда, са проектирани от държавната компания Kiira Motors. Тя е основана е през 2007 г. с идеята за износ на индийския пазар. През 2011 г. компанията представи Kiira EV, смятан за първото електрическо превозно средство в Африка.
По-рано съвместно производство на автомобили в Русия предложи Иран. Наджафи Манеш, председател на борда на директорите на Иранската асоциация за резервни части, заяви, че иранските производители трябва да сключат споразумение за съвместно производство на автомобили с АвтоВАЗ.
ОЩЕ ПО ТЕМИТЕ:
Руснаците спряха да си купуват нови коли
Новият стар „Москвич“ – по-малко от 1/3 от руснаците биха си го купили
Руснаците не се отказват от западните си коли – купуват части на старо или от трети страни
Какви са щетите за Русия от западните санкции?
Руската икономика засега издържа въпреки западните санкции