В търсене на алтернатива на руския газ: Европа иска да внася газ и от Африка

В опит да осигури потреблението на газ Европа обръща поглед към още един континент – Африка. Старият континент има интерес към още един нов проект за изграждане на терминал за втечнен природен газ на западния бряг на Африка.
Според проучванията газовото поле край бреговете на Сенегал и Мавритания съдържа около 425 млрд. куб. метра газ, което е над 5 пъти от цялото потребление на Германия за 2019 г. Терминалът е завършен на около 80%, а добивът няма да започне по-рано от края на 2023 г.
„Този проект няма да реши енергийната криза в Европа, породена от войната в Украйна, но все пак ще помогне проблемите в дългосрочен план да бъдат решени“, споделя Гордън Бирел от BP, която участва в развитието на проекта. Русия вече не е най-големият доставчик на газ в Европа

Въпреки че Африка е много богата на природен газ, разполага с огромни запаси и страни като Алжир са свързани с Европа с газопроводи, липсата на инфраструктура и проблемите със сигурността пречат на производителите от други части на континента да увеличат износа.
„Нигерия разполага с най-големите газови залежи в Африка“, споделя говорител на петролното министерство в Абуджа. Същевременно обаче едва 14% от втечнения газ, внасян в Европа, е от там. Проектите в Нигерия срещат куп проблеми – от корупция и високи цени до тероризъм и енергийни кражби.
Друга страна пък – Мозамбик, който наскоро откри, че разполага с големи газови резерви, е принудена да бави развитието на проектите, тъй като са обект на атаки от действащите в северната част на страната ислямиски екстремисти. Африка на новата енергийна карта: Италианската Eni с втора LNG платформа край Мозамбик

Застрашени от пълно спиране на руския газ, европейските лидери през последните месеци спешно се обърнаха към други страни производители – Норвегия, Азербайджан и Катар и все повече гледат на Африка като на реалната алтернатива. Qatar Energy ще си партнира с Eni и Total в най-големия проект за втечнен газ в света
Припомняме, че през юли Италия подписа договор на стойност 4 млрд. долара за внос на газ от Алжир, а месец по-късно Египет сключи споразумение с ЕС и Израел да увеличи продажбите на втечнен природен газ. Сделка с Италия договори и Ангола.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Норвегия трябва да свали цената на газа, за да спаси Европа
Износът на втечнен газ от САЩ за Европа надмина всички очаквания