Фирма на депутата Владимир Табутов купи хотелите Lion в сделка за милиони

Компанията „Лавс“ ООД на депутата от „Продължаваме промяната“ Владимир Табутов е купила 4 хотела от веригата Lion, намиращи се в София, Слънчев бряг, Боровец и Банско. Хотелската верига досега беше собственост на компанията „Транскапитал“, която притежава най-големия логистичен парк в София и е част от „Андреев инвестмънт груп“ на Винсент Андреев.
Цена на сделката не се съобщава, но капиталът на „Хотели Лион“ ЕООД е в размер на 17.7 млн. лв. Табутов е потвърждава за сделката пред „Капитал“, като разкрива, че тя е подготвяна през последните 2 години.

Най-внушителен като архитектура е 5-етажният хотел на столичния бул. „Книгиня Мария Луиза“ при Лъвов мост. Хотелът на Боровец, бившият „Соколец“, е 4-етажен, със спортен комплекс и басейн. Хотелът в Банско е в местността Грамадето, на 5 етажа, с ресторант, механа, лоби и пиано бар, спортен комплекс с басейн. На Слънчев бряг е 6-етажен, с ресторант, басейн и магазини.
Общата стойност на четирите хотела по документи е 29 милиона лева, но не е ясно колко са платили за тях Табутов и съдружникът му. Спортният център с басейн към хотела в Боровец е ипотекиран за получаване на банков кредит от 2,4 млн. лв., като по него солидарни длъжници са трите свързани дружества „Хотели Лион“ ЕООД , „Лавс“ ООД и „Хек солар“ ЕООД, като последното също е собственост на Табутов, но се управлява от неговия брат Боян.
Депутат и успешен бизнесмен

Владимир Табутов навлиза в хотелиерския бизнес още през 2016 г., когато заедно със свои съдружници придобива „Катарино СПА хотел“ до Разлог от тогавашната СИБАНК. Хотелът разполага с минерална вода и беше изцяло обновен, като набляга на СПА туризма. Табутов и съдружниците му притежават още и хотел „Орбита“ в парк „Бачиново“ в Благоевград, който също е обновен, припомня Travel News.
39-годишният Владимир Табутов развива от години успешен бизнес в енергийния сектор, той беше член на Комисията по енергетика като депутат от „Продължаваме промяната“ в последния парламент. Декларацията му пред КПКОНПИ се показа, че е сред най-богатите депутати в 47-ото Народно събрание. Кой беше най-богатият човек в парламента – четете тук
Табутов има апартамент в София на стойност над 1,5 млн. лева, фирма за изграждане на фотоволтаични паркове, оценена за 1 милион лева, акции във фирми, банкови влогове за 160 000 лева и 700 000 долара. Той бе декларирал вземане в размер на 744 000 лева, предоставено на собствената му фирма. От заплати е спестил 7631 лева и от работа и 264 000 лв. извън депутството. За 2019 г. е получил и 2,6 млн. лв. от дивиденти.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Световната хотелска верига Crowne Plaza влиза на българския пазар
Масово разпродават хотели из цяла България
ЧСИ продават хотели и почивни бази по Черноморието