Започват да следят реализират ли се вишистите в България

Професионалната реализация на дипломираните висшисти в България ще се проследява и анализира, за да се установи качествена връзка между образованието и обществените потребности, включително и с изискванията на пазара на труда. Това предвижда споразумение между МОН и ЕК. Анализът ще се прави в обхвата на проекта GRADE, финансиран по програма „Еразъм+“.
Тай е изготвен в съответствие с Препоръката на Съвета на ЕС за проследяването на завършилите от 2017 г. С нея държавите членки се ангажират да събират информация от висшисти и завършили професионално образование и обучение, сравнима на европейско ниво. България е одобрена за участие във втората фаза на проекта EUROGRADUATE, финансиран по Програма „Еразъм+“. 

Очаква се на базата на резултатите от изпълнението на проекта GRADE да се създаде национална система за проследяване завършилите висше образование в България. Обект на проекта ще бъдат завършилите през академичната 2020/2021 г. и дипломираните през академичната 2016/2017 г. 
Сред главните цели на европейската инициатива е да се постигне съпоставимост на националния анализ на резултатите от събраните данни и да се подобри качеството на проследяване на завършилите в европейското образователно пространство.
Европейската инициатива е важен инструмент и за отделните държави и висши училища, за да разберат силните и слабите страни на образователните им системи. Това ще позволи те да получат сравнителни доказателства за най-ефективните практики на преподаване и учене, водещи както до устойчива заетост, така и до активно европейско гражданство. Инициативата също помага да се запълни празнината в данните за пазара на труда на мобилните завършили висшисти и за мотивите на избора им да се преместят в чужбина. Държавата ще плаща таксите на студенти, ако останат в България
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Студентите искат от държавата повече пари за стипендии, храна и общежития
С 1,6 млн. лв. ще бъдат подпомогнати студенти и докторанти, настанени в общежития