България си гарантира втечнен газ от САЩ за цели 20 години

България си осигури доставки на американски втечнен газ за следващите две десетилетия. Това се случва след като компанията ICGB, която управлява интерконектора Гърция-България, сключи 20-годишен договор за пренос на газ с американската компания Linden Energy. България започва да внася втечнен газ
Компанията от САЩ наскоро финализира пoкупката на 50% от най-големия частен доставчик на газ в България – „Овергаз“. Сделката се подготвя още от миналото лято. Овергаз на Сашо Дончев вече е американска
Междувременно Linden Energy разкри плановете си за изграждане на терминал за втечнен газ в Албания, потвърждавайки сериозните си интереси на балканския газов пазар. „Овергаз“ ще доставя големи количества втечнен газ от САЩ през Албания
Българската компания е най-големият доставчик на газ за битовите потребители у нас, като притежава 2500 км газоразпределителна мрежа и има над 80 000 потребители в десетки общини.
Linden Energy показва интерес към газовата връзка с Гърция още от 2016 г., когато подписва дългосрочно споразумение за запазване на капацитет по газопровода. В началото на октомври, когато най-после започнаха редовни доставки за страната ни по интерконектора, американската компания потвърждава намерението си да доставя газ за българския пазар през следващите 20 години.
Партньорство за диверсификация

Базираната в Хюстън, Тексас, Linden Energy е основана през 2013 г. и успешно развива газови проекти в Европа и Южна Азия. Участвала е в изграждането на няколко големи газопровода.
Свободният конкурентен пазар на природен газ от години е основна стратегическа цел на „Овергаз“. Компанията работи активно за диверсификация на доставките, каквато е целта и на партньора ѝ Linden Energy. „Овергаз“ планира да разработва и собствено находище в България.
„Югоизточна Европа се нуждае от надеждни енергийни инвеститори и енергийни партньори не само във веригата на доставки, но също така и за крайния продукт. Тя трябва да си осигури непрекъснатост на доставките, които са на справедлива цена и които ще продължават независимо от политическите различия.“, смята Марк Причард – зам.-председател на консултативния съвет на Linden и британски депутат.
Ползите от дългосрочния договор

Участието на още един търговец с дългосрочен договор намалява таксите за пренос по интерконектора и гарантира сигурност на доставките. Това е в полза и на крайните потребители в България, тъй като от 1-ви октомври близо 1/3 от вътрешното потребление на природен газ в страната се осигурява чрез доставки по газовата връзка с Гърция.
Интерконекторът е с общ капацитет от 3 млрд. куб. метра годишно, като повече от половината вече е резервиран по дългосрочни договори до 25 години. Останалият свободен капацитет се предлага на търгове на две от водещите европейски платформи – PRISMA и RBP.
През следващата седмица ICGB ще проведе търг за покупка на газ, който ще се състои на 26 октомври, в сряда преди обед на „Газов Хъб Балкан“ (българската газова борса). В аукциона могат да участват търговци на природен газ, които са регистрирани на газовата борса и отговарят българското законодателство. Търгът ще спечели предложилият най-ниска цена.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Овергаз планира терминал за втечнен газ в Албания
Овергаз и Albgaz ще намалят зависимостта от руски газ на Балканите
Пожар в терминал за втечнен газ застрашава доставките за ЕС